• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultorii români, în mijlocul speculațiilor mondiale pentru prețul grâului în 2015

    agrointeligenta.ro -

    De la o săptămână la alta, piața internațională a grâului capătă noi dimensiuni. De la începutul anului și până aproape de mijlocul lunii aprilie, marii producători de cereale au trecut de la euforie la îngrijorare, iar acum totul pare să atârne de un fir de ață, așa că și prețul contractelor futures încep să urce. În acest context, agricultorii români ar putea avea un avantaj uriaș.

    În Ucraina, situația este tulbure din cauza contextului politic. Mulți fermieri mari depindeau de furnizori ruși pentru aprovizionarea cu inputuri, iar alți agricultori au pierdut contactul cu traderi importanți din regiune, traderi care operau de la Moscova. Chiar și așa, Ucraina are acum o estimare de 55-57 de milioane de tone de grâu în 2015, în scădere față de 2014, când producția națională a fost de 63,8 milioane de tone. Inițial, la începutul anului, se anunțase o recoltă de 60 de milioane de grâu.

    Statele Unite ale Americii trec și ele printr-o perioadă dificilă, marcată de secetă în numeroase zone, în special în partea centrală și de sud a Marilor Câmpii. Totuși, încă nu au fost înaintate cifre ferme privind modul în care va fi afectată recolta din 2015.

    Franța este singurul mare producător de grâu care dă un semnal pozitiv cu privire la producția din acest an. În cursul ultimei săptămâni, Ministerul francez pentru agriucltură a anunțat public că fermierii francezi au majorat în acest an suprafața cultivată cu grâu moale cu 3,4%, până la 5,18 milioane hectare, cea mai mare suprafață din ultimii 60 de ani.

    Rusia nu s-a decis încă dacă va prelungi aplicarea taxei pentru exportul de grâu, măsură se se aplică de la 1 februarie și ar trebui să fie eliminată la final de iunie. Din cauza acestui cost suplimentar de circa 35 de euro/tona de grâu, exporturile de cereale ale Rusiei au scăzut la jumătate în martie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Declinul reprezintă o schimbare majoră pentru vânzările de grâu ale Rusiei, care anul trecut a livrat mai mult grâu în străinătate decât oricare ţară, exceptând Statele Unite, Canada şi Franţa. Chiar și așa, premierul rus Dmitri Medvedev a cerut miniştrilor să-i prezinte, până la data de 15 aprilie, propuneri cu privire la o posibilă prelungire a taxei pe exporturile de grâu dincolo de data de 1 iulie 2015, când va începe anul agricol 2015/2016. Cu toate acestea, preşedintele celei mai mari companii de consultanţă agricolă din Rusia, SovEcon, a apreciat că există şanse mari ca taxa să fie eliminată de la 1 iulie. ”Acest punct de vedere este sprijinit de semnalele care arată încetinirea inflaţiei şi de situaţia bună a recoltelor şi stocurilor în regiunile din sudul Rusiei, Krasnodar şi Stavropol”, a declarat Andrey Sizov. Acesta a adăugat că, cel mai probabil, Ministerul Agriculturii va adopta o atitudine prudentă până când nu va avea o imagine mai clară cu privire la perspectivele recoltei din 2015.

    România, deși un jucător puternic în piața regională de grâu, este ocolită de estimări la început de an. Analiștii nu par preocupați să analizeze situația la ieșirea din iarnă, în ciuda faptului că se știe că suprafețe importante de teren însămânțat în toamnă au fost inundate de ploile de primăvară.

    La noi se evită mereu orice discuție legată de o estimare a producției naționale de grâu, în contextul în care fermierii spun că astfel de cifre nu fac decât să servească jocurilor traderilor și să influențeze prețul cerealelor, dar agricultorii români ar trebui să aibă în vedere situația celorlalți mari producători atunci când negociază prețul la grâu și care, potrivit specialiștilor internaționali, are acum un trend ascendent pe piața contractelor futures.

    Foto: Biso Schrattenecker



     


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință Vremea de Moș Nicolae și de Crăciun 2024. Prognoza meteo pentru luna decembrie