Stropiri la rapiță. În ce interval orar se pot aplica insecticidele fără niciun risc pentru polenizatori


Cel mai bun interval orar pentru aplicarea tratamenttului cu insecticid la rapiță, fără a afecta polenizatorii. Specialiștii recomandă stropirea rapiței după apus, când insectele nu mai sunt prezente în câmp, dar cum ziua este din ce în ce mai lungă, sunt o serie de aspecte de luat în seamă înainte de a ieși cu utilajele în câmp.
Primăvara este momentul în care fermierii aplică tratamente la rapiță și pomi fructiferi, pentru a proteja culturile de boli și dăunători. Tot atunci, albinele și alți polenizatori sunt foarte activi în câmp. Pe etichetele produselor de protecție a plantelor, există recomandări pentru ca tratamentele să nu afecteze siguranța albinelor, însă măsurile de precauție luând în considerare și situația din câmp. De asemenea, trebuie reținută obligația agricultorilor de a anunța – telefonic și în scris, la nivelul primăriilor de care aparține terenul și a celor din apropiere, intenția a face tratamente la rapiță. Această notificare trebuie să fie înregistrată cu minim 48 de ore înainte de efectuarea lucrării. Dacă sunt apicultori în zonă, aceștia trebuie anunțați cu minim 24 de ore înainte, pentru a muta stupii sau pentru a ține albinele închise, la adăpost.
Tratamentele la rapiță – riscuri pentru polenizatori
În fiecare an, în perioada de înflorire a rapiței și când se efectuează tratamente de protecție în culturi, fermierii trebuie să fie deosebit de precauți. Rapița, ca plantă meliferă, cu culoare puternică și miros specific, atrage numeroase specii de insecte: de la albine melifere, la albine sălbatice, bondari până la molii. Se estimează că 5-6 polenizatori pot lucra pe un metru pătrat de câmp de rapiță, iar datorită activității insectelor, producția de semințe de rapiță crește cu 10-35%. (rapița se polenizează încrucișat în proporție de aproximativ 30%).
Perioada de lucru intensiv al insectelor la plantațiile de rapiță este și o perioadă în care fermierii efectuează tratamente de protecție a plantelor împotriva bolilor fungice și, uneori, și împotriva dăunătorilor. Când vorbim despre produse de protecție a plantelor care sunt periculoase pentru insecte, ne referim în principal la insecticide, dar și fungicidele și erbicidele pot avea un efect dăunător. Intoxicația cu insecticide poate duce la moartea a mii de insecte benefice. Ca urmare a contactului dintre o insectă și un produs de protecție a plantelor, pot apărea următoarele: deteriorarea capacităților de navigare, tulburări de dezvoltare sau tulburări olfactive. De asemenea, se observă că, chiar dacă un anumit preparat – cum ar fi un fungicid (de exemplu, utilizat la rapiță pentru a preveni căderea petalelor) sau un erbicid (de exemplu, utilizat pentru a controla buruienile care înfloresc în prezent și sunt vizitate și de insecte) – chiar dacă nu este direct dăunător insectelor, acesta le poate schimba mirosul. Albinele melifere care se întorc în stup cu un miros necunoscut, riscă să fie respinse din stup sau ucise de albinele gardiene.
Trebuie menționat aici că efectuarea tratamentelor de protecție a plantelor, chiar și în perioada de înflorire, nu trebuie să reprezinte o amenințare pentru insectele benefice dacă este efectuată în conformitate cu normele de siguranță. Fermierii devin din ce în ce mai conștienți de această problemă, tratamentele de protecție a plantelor sunt efectuate corect în marea majoritate a cazurilor și nu dau motive de îngrijorare în privința polenizatorilor și cu atât mai puțin pentru apelarea la poliție. Incidentele de otrăvire devin din ce în ce mai rare, dar, în același timp, ar trebui să ne străduim să prevenim complet apariția lor.

Când se întorc albinele în stup. Recomandări pentru perioada de aplicare a tratamentelor
Etichetele multor produse de protecție a plantelor și alte recomandări precizează că tratamentul trebuie efectuat „în afara perioadelor de activitate ale albinelor și ale altor insecte polenizatoare” sau „după ce albinele și-au terminat zborul în jurul culturii”. Se pune atunci întrebarea: la ce oră se termină activitatea polenizatorilor în plantațiile de rapiță? Din păcate, este imposibil de stabilit un interval de timp specific. Albinele „adorm” și „se trezesc” la momente diferite, în funcție de temperatură, lumina soarelui sau de precipitații. În general, se spune că polenizatorii sunt prezenți pe plantații din zori până în amurg, dar aceasta nu este o definiție foarte precisă.
Zilele lungi, însorite și calde le favorizează activitatea; cele înnorate, răcoroase și ploiose, – invers. Activitatea depinde și de specia de insectă. De exemplu bondarii lucrează cu aproximativ 2-3 ore mai mult în timpul zilei decât albinele melifere sau viespile. Aceștia își încep zborul mai devreme și îl termină mai târziu.
Pe internet circulă informații conform cărora tratamentele pentru rapița înflorită pot fi începute de la ora 18:00. Totuși, este adesea prea devreme, iar polenizatori activi pot fi găsiți până la ora 20:00 sau chiar mai târziu. Limita convențională, sigură pentru polenizatori, este ora 21:00.
La planificarea tratamentelor înainte ca polenizatorii să își înceapă zborul, se reține că, în cazul albinelor, munca lor începe în zori, adică în jurul orei 6 dimineața, iar a bondarilor chiar mai devreme. Între timp, tratamentele la plantațiile cu flori trebuie efectuate cu 3-4 ore înainte de începerea activității insectelor de dimineață.
Astfel, există o „fereastră” convențională, foarte aproximativă, pentru tratamente între orele 21:00. și 02:00 dimineața. Totuși, cel mai bine este ca fermierii să verifice și să se asigure înainte de a intra cu pulverizatoarele în câmp.
Preparate și doze sigure pentru polenizatori
Pe lângă momentul sigur de efectuare a procedurii la culturile de rapiță, fermierii trebuie să țină cont că trebuie să aleagă preparatul corespunzător și să aplice doza potrivită. Iată câteva reguli ajutătoare:
- Pe plantațiile vizitate de polenizatori, selective, netoxice pentru albine, ar trebui utilizate măsuri de prevenire pe termen scurt;
- Dintre substanțele active din insecticide, acetamipridul și tau-fluvalinatul sunt considerate a fi cele mai puțin toxice pentru albine;
- Se pulverizează cât mai puțin posibil și doar atât cât este necesar: tratamentele chimice ar trebui să se bazeze pe praguri economice de dăunare și, acolo unde este posibil, se folosesc doze reduse și doze divizate de pesticide;
- Ar trebui utilizate doar amestecuri dovedite a fi eficiente, deoarece unele substanțe active în combinație pot fi mai toxice decât atunci când sunt utilizate singure;
- Se păstrează distanța față de stupine;
- Evitarea derivei fluidului de lucru;
- Produsele de protecție a plantelor se folosesc conform instrucțiunilor de pe etichete.