Sfecla de zahăr este cea mai profitabilă cultură dintr-o fermă cu 3.500 ha din Ucraina


Un cultivator de sfeclă de zahăr din Ucraina spune că aceasta rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole. Șeful fermei Agrifirma Bazis, Osadchy Volodymyr Oleksiyovych, este responsabil pentru cultivarea unei suprafețe cu aproape 3.500 de hectar, mai exact 3.463 de hectare, iar după un eșec în cultivarea inului, agronomul spune că a extins exploatarea sfeclei de zahăr.
La data de 25 aprilie, Ucraina avea finalizată înființarea unei suprafețe de circa 228.500 de hectare cu sfeclă de zahăr, 90% din terenurile prognozate. O parte dintre aceste hectare se vor regăsit și la Agrofirma Bazis, acolo unde anul acesta se s-a inaugurat în exploatație o nouă semănătoare Monosem și se utilizează cu ea sistemul de internet prin staelit Starlink.
Cultura de sfeclă de zahăr își are o serie de particularități în ferma ucraineană. Terenul utilizat este plat, uniform. ”Semănăm 132.000 de semințe la hectar, avem 6,2 semințe pe metru. Aceasta are ca rezultat o distanță de 16,6 cm între plante. (…) Ne gândeam să semănăm puțin mai devreme, dar… Anul trecut am semănat mai târziu pentru că era mai răcoare în martie. Apoi s-a făcut puțin mai cald, apoi îngheț… După cum dovedește știința, sfecla roșie are nevoie de anumite grade. La +12° în sol, poți deja să semeni ceva, de exemplu. Sau la +10° pentru cereale. Și dacă sunt 2-3°, semințele vor rămâne pur și simplu în pământ”, a declarat agronomul Volodymyr Osadchy pentru publicația Kurkul.

Cultura de sfeclă va beneficia de minim trei erbicidări. ”Peste aproximativ o săptămână, când se va încălzi, în timp ce răsare sfecla, vom aplica fie un erbicid preemergent, fie mai târziu, în funcție de teren. Când sfecla începe să încolțească, vom vedea în ce stare se află, apoi vom începe să tratăm. Mai întâi, aplicăm un erbicid împotriva buruienilor dicotiledonate. Puțin mai târziu, vor încolți altele – iarba de grâu, raigrasul etc. Ambrozia apare mai târziu. În funcție de momentul în care o plantă sau o buruiană se arată, trebuie să o combatem în timp util (…) Nu avem gărgărițe. Cumpărăm semințe de calitate. Este tratată în așa fel încât în ultimii 10 ani nu am observat gărgărițe. În plus, respectăm rotația culturilor, așa că dacă apar dăunători, ei pot să fie doar insecte de vecinătate”, a explicat agronomul.
Fermierul a vorbit și despre eficiența economică a culturii de sfeclă de zahăr, aici fermierul își propune în acest an să aibă un venit de 2.333 de euro la hectar. ”Dacă recoltăm 60 de tone/hectar și avem un conținut de zahăr de cel puțin 17%, atunci randamentul de zahăr pe hectar va fi de aproape 11 tone. Prin urmare, ne va aduce aproximativ 110.000 de grivne (2.333 euro). Voi câștiga din hectar în ciuda faptului că partea de cost este de la 60 la 70 de mii de grivne (1.273 – 1.485 euro), în funcție de teren și de cât de îmburuienat este. Și a doua întrebare – depinde de vreme. Pentru a conserva plantele până la scoaterea lor din pământ, fungicidele trebuie aplicate de cel puțin trei până la patru ori”, a mai spus fermierul, cu mențiunea că eficiența culturii este raportată la conținutul de zahăr.
În ferma Bazis, culturile principale includ grâu de iarnă, orz de iarnă, rapiță de iarnă — acestea sunt din toamnă. Primăvara se seamănă orz, mazăre, mei, hrișcă și ovăz, dar și porumb pentru siloz și porumb pentru boabe, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui și soia. ”Anul trecut, producțiile de porumb au fost puțin peste 7 t/ha, dar în principal avem 9-10 t/ha. Pentru că anul trecut nu a fost unul tipic. Floarea-soarelui — 3 t/ha. Sfeclă de zahăr – 60 t/ha și mai mult. Anul trecut, seceta și-a pus amprenta”, a mai spus agronomul.