Merele românești, mici și stricate, înlocuite în școli cu mere aduse din Republica Moldova


Scandal în cazul merelor livrate cu banii europeni și naționali, copiilor în școli. Fructe mici, stricate și pline de mucegai, destinate elevilor din județul Buzău au fost livrate ân unitățile de învățământ de firma care are contract cu Consiliul Județean pentru a asigura fructele oferite copiilor în cadrul programului “Laptele și Cornul”. Furnizorul susține că fructele sunt netratate și amenință că în perioada următoare se vor distribui fructe din import, mai exact din Republica Moldova.
Primele probleme în județul Buzău au apărut încă din luna ianuarie, iar imediat ce au văzut că în locul fructelor sănătoase primesc mere stricate și pline de mucegai, directorii școlilor au făcut sesizări către furnizor cerând înlocuirea produselor neconforme. De partea cealaltă, reprezentanții furnizorului de mere recunosc că au fost probleme cu calitatea fructelor în unele școli, dar spun că nu au fost mere stricate, ci doar mere românești, mai mici și nu cu un aspect perfect, precum cele din import.
Citiți și: Guvernul a amânat din nou finanțarea Programului „Mierea în școli”

Mere stricate înlocuite cu…alte mere stricate
Deși s-au purtat discuții cu furnizorul, iar merele erau mereu înlocuite, fructele readuse aveau aceeași calitate proastă. Astfel de sesizări au ajuns pe adresa Consiliului Județean de la mai multe școli din județ, astfel că vicepreședintele Adrian Petre a verificat personal calitatea fructelor ce urmau să fie distribuite elevilor, conform sansanews.ro. O astfel de vizită a fost făcută la școala din Poșta Câlnău, dar probleme sunt și la Merei și la Pietroasele.
Potrivit contractului multi anual încheiat de Consiliul Județean cu asocierea de firme care a câștigat licitația, merele care ajung în școlile buzoiene sunt furnizate de o asociere de firme din Puiești, Buzău și Prahova, laptele și produsele lactate de o societate din Râmnicu Sărat, iar în cazul produselor de patiserie, furnizor este o firmă din Galați.
Citiți și: APIA a făcut anunțul! Oportunitate pentru producătorii de legume-fructe, lactate și panificație
Furnizor: ”Vom aduce fructe din Republica Moldova, poate acestea vor fi mai bune, vizual”
De partea cealaltă, reprezentanții furnizorului de mere recunosc că au fost probleme cu calitatea fructelor în unele școli, dar spun că nu au fost mere stricate, ci doar mere românești, mai mici și nu cu un aspect perfect, precum cele care se găsesc în supermarketuri. Conform acesteia, în perioada următoare se vor aduce mere din Republica Moldova.
”Fiind un an atipic, și în școli s-au distribuit în școli până la ora actuală doar mere din producție România. Într-adevăr calitatea nu este a merelor pe care le găsim noi în supermarket, net superioară, frumoase și cu multe chimicale. S-au livrat doar mere românești care sunt mai puțin tratate după cum toate lumea știe. Au fost livrate mere de o calitate și mai bună și mai rea, și spun mai rea în sensul că merele nu au corespuns la greutatea adică să aibă 90 de grame în loc de 110 grame. Și da, este posibil ca un măr netratat să nu reziste după ce a fost ambalat. Asta nu înseamnă că este o situație generală. Pentru a nu mai ajunge în situația aceasta săptămâna viitoare, se vor livra mere din import care vizual vor arăta mai bine dar nu vor avea aceleași proprietăți ca merele din fermele noastre. Dar vom livra ceea ce părinții își doresc să vadă, neluând în calcul calitatea produsului. Vom aduce din Republica Moldova, poate acestea vor fi mai bune vizual”, a spus Olguța Tănase, contabilul furnizorului mere în școli.
Programul “Laptele și Cornul” ”înghite” pentru anul școlar 2024-2025 suma de 760.241.000 lei sumă care se utilizează după cum urmează:
– 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
– 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
– 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.
Mere din Republica Moldova, oprite din cauza pesticidelor
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui (DSVSA) Vaslui a oprit încă o cantitate impresionantă de produse la granița cu Republica Moldova. Este vorba despre 20 de tone de mere la care s-a depistat o depășire a limitei maxime admise (LMA) de Propargite, pesticid utilizat în combaterea bolilor și dăunătorilor în culturile pomicole. Directorul DSVSA Vaslui a dispus efectuarea unei anchete si luarea tuturor măsurilor de retragere de pe piață a produselor contaminate.