Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor. Lucrări de tăiere, replantare, înmulțire


Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor – lucrări recomandate după ce se usucă narcisele: tăierea florilor, a frunzelor, mutarea bulbilor și înmulțirea. Toate aceste proceduri sunt necesare pentru ca narcisele să aibă ocazia să înflorească frumos și în sezonul următor.
Narcisele nu sunt flori pretențioase, însă sunt o bijuterie în grădină. Înfrumusețează cu ușurință spațiul și emană un parfum plăcut. De aceea, când vine sezonul, oamenii le pot găsi în multe gospodării, la piață, în florării. Întrebarea este ce se întâmplă cu narcisele din grădină odată ce florile se ofilesc. Dacă doresc să se bucure de ele și anul viitor, iubitorii de flori trebuie să știe că necesită anumite lucrări de îngrijire, cu respectarea anumitor indicații. De asemenea, pot înmulți florile pentru a avea parte de un număr și mai mare de narcise anul următor.

Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor. Lucrări de tăiere și replantare
Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor. Florile de narcisă se taie odată ce încep să se ofilească deoarece, în caz contrar, continuă să consume inutil resurse pentru a începe producția de semințe. Totuși, nu se taie acum și frunzele pentru că încă joacă un rol în fotosinteză – transformă energia solară în substanțe nutritive care țin rezervă pentru înfloririle din anul următor. Dacă tăierea frunzelor se efectuează prea devreme, bulbii o să rămână fără nutrienți, ceea ce va duce la o producție scăzută de flori în anul următor. De aceea, narcisele au nevoie de un loc în care lumina soarelui să fie în abundență.
Citește și: Plantarea lalelelor primăvara: pașii ca toți bulbii să dea flori
Tăierea frunzelor la narcise se recomandă abia după îngălbenirea și uscarea lor. Intervalul obișnuit este de circa șase săptămâni, timp în care plantele își extrag substanțe nutritive suficiente până la tăiere.
În cazul în care se urmărește mutarea narciselor în altă locație sau grădină, momentul optim este finalul verii sau începutul toamnei. Până în acel moment, frunzele se ofilesc complet, iar bulbii intră în perioada de repaus vegetativ.
Bulbii de narcisă scoși din pământ se replantează la aceeași adâncime, care este, de obicei, la 5-6 cm. După plantare, se udă foarte bine. Abia după câteva luni după aceea, vor crește plante care vor înflori.
Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor. Înmulțirea bulbilor
Înmulțirea narciselor este un proces facil care se realizează abia după îngălbenirea și uscarea frunzelor, adică la aproximativ 6-8 săptămâni după înflorire. Următorul pas: scoaterea bulbilor din pământ.
Ulterior, se scutură bine de pământ și se taie în așa fel încât să aibă un diametru de circa 3-4 cm. Dacă sunt mici, va dura mai mult până vor produce plante și flori.
Citește și: Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară
După ce sunt divizați, bulbii se plantează la distanțe de 15-20 de cm, la o adâncime dublă față de lățimea acestora.