• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară

    Violina Gorcinschi -

    La finalul primăverii, florile din bulbi sunt trecute și grădina pare sărăcăcioasă. Sunt însă câteva flori și plante ornamentale care se pot pune printre lalele, narcise sau muscari pentru ca și după ce aceste flori sunt trecute, grădina să rămână una vie și plină de culoare.

    Iubitorii de flori abia așteaptă sezonul de înflorire a lalelelor și nu nuami. Plantele din bulbi acestea sunt printre primele care înfloresc primăvara și aduc culoare și parfum în grădină după un lung sezon de iarnă. Singura problemă este că, odată ce florile acestea se ofliesc și se usucă, masa lor verde și golurile pot aduce un aspect neplăcut în grădină. Este important ca partea aeriană să fie păstrată, pentru a conserva energie de la soare care va fi folosită în sezonul următor. Totuși, această problemă poate fi rezolvată dacă se plantează în același spațiu și plante care pot să ofere acoperire și să ascundă florile trecute de primăvară, oferind un aspect aerisit și curat în grădină.

    Crin sălbatic (foto: bhg.com)

    Ce se poate planta lângă florile de primăvară. Crin sălbatic

    Crinii sălbatici sunt o opțiune bună din mai multe motive. Frunzele lor sunt mici primăvara devreme, astfel că nu vor acoperi bulbii înfloriți. Crinii înfloresc vara, astfel că aceeași zonă din grădină va fi plină de flori atât primăvara, cât și vara. Nu în ultimul rând, un alt avantaj este că odată dezvoltate complet, frunzele crinilor vor acoperi partea aeriană ofilită a plantelor cu bulbi.

    Crinii sălbatici sunt plante perene care se plantează în zone iluminate complet de soare. Se udă regulat, până se dezvoltă complet. Pentru fertilizare, se poate folosi îngrășământ universal care va stimula înflorirea bogată.

    Citește și: Plantare lalele toamna. Când și cum se plantează bulbii

    Hosta sau crini de toamnă (foto: degroots.ca)

    Ce plantăm lângă florile de primăvară. Hosta sau crini de toamnă

    Precum crinii sălbatici, hosta sau crinii de toamnă înfrunzesc mai târziu, astfel că nu vor acoperi florile de primăvară (din bulbi). Există multe varietăți de crin de toamnă din care se poate alege, iar toate au un frunziș care, dezvoltat complet, acoperă o suprafață generoasă din grădină, inclusiv în zonele cu flori bulboase trecute. Unele dintre cele mai populare varietăți pentru acest scop sunt „Împărăteasa Wu”, „Coast to coast”, „Diamond Lake”. Culorile și desimea vin într-o gamă variată care rămâne la discreția iubitorilor de flori.

    Odată plantați, crinii de toamnă nu au nevoie îngrijire specială. Udările se realizează doar la nevoie.

    Brunnera macrophylla (foto: gardenia.net)

    Ce plantăm lângă florile de primăvară. Brunnera macrophylla

    Plantele Brunnera dezvoltă flori mici albastre în același timp cu florile de primăvară (bulbi), oferind o combinație splendidă de culori. După ce ambele plante trecut de înflorit, frunzele crinilor acoperă și ascund partea vegetală a bulbilor care se usucă și dispare.

    Brunnera este o plantă iubitoare de umblă, astfel că se plantează sub arbori. Florile bulboase de primăvară vecine își vor lua o cantitate suficientă de lumină până înfrunzesc copacii. Brunnera se udă mai mult în primul an, până se adaptează bine mediului nou. Se efectuează o fertilizare pe an.

    Iarba-mâței (foto: thegreatfullgarden.com)

    Ce plantăm lângă florile de primăvară. Cătușnică/iarba-mâței

    Cătușnica sau iarba-mâței este o plantă perenă care înflorește vara devreme, înfrumusețând grădina cu flori bogate de culoarea lavandei, roz sau albe. Înflorirea plantei are loc odată cu dispariția părții aeriene a florilor bulboase, oferind acoperire și păstrând aspectul plăcut în grădină.

    Iarba-mâței se udă cu apă regulat în primul său sezon de vegetație. În cazul acestei plante, fertilizarea poate face mai mult rău decât bine, astfel că se recomandă evitarea acestuia. În cazul în care solul este lipsit de nutrienți, se poate fertiliza folosind compost.

    Sedum (foto: dutchgrown.com)

    Ce plantăm lângă florile de primăvară. Sedum spurium

    Cunoscută și sub denumirea de stonecrop, sedum este un vecin bun pentru bulbii de primăvară. Atunci când plantele bulboase sunt în floare, sedum abia iese din pământ. Odată cu dispariția părții aeriene a bulbilor, sedum produce un frunziș dens pentru a-i ascunde. Înflorește vara și toamna.

    Se recomandă selectarea unei varietăți de sedum spurium care acoperă în totalitate florile. Sedum se udă mai mult în primul an. Nu se recomandă fertilizarea, crescând bine în solurile sărace în nutrienți.

    Citește și: Când se scot bulbii de lalele și cum se păstrează corect

    Arborele fluturilor (foto: championplants.co.uk)

    Ce plantăm lângă florile de primăvară. Buddleja (Arborele fluturilor)/Liliac de vară

    Liliacul de vară de dimensiuni mici sau medii oferă o acoperire bună pentru bulbii de primăvară. Buddleja capătă frunziș primăvara târziu, astfel că nu va eclipsa bulbii înfloriți. Odată ce bulbii își încheie perioada de înflorit, tulpinile arcuite și buchetul de flori violet ale tufișului îi acoperă. Ca bonus, acest arbust atrage polenizatorii.

    Arborele fluturilor poate fi o plantă invazivă, astfel că se recomandă soiurile dezvoltate pentru a fi sterile. Se plantează în locuri însorite și soluri bine drenate. Vara, Buddleja se udă regulat dacă nu sunt ploi. Se pot efectua tăieri pentru a menține forma și dimensiunea dorită a tufișului.

    Ferigi (foto: bhg.com)

    Ce plantăm lângă florile de primăvară. Ferigă

    Feriga aduce un plus de valoare grădinii din punct de vedere estetic și oferă, în același timp, acoperire pentru bulbii trecuți. Majoritatea tipurilor de ferigi cresc bine în locuri umbrite, astfel că se pot planta sub copaci, unde lalelele și alte plante bulboase înfloresc înainte să apară frunzele arborilor și să fie umbrite. Odată cu trecerea bulbilor, ferigile vor crește și îi vor acoperi.

    Se recomandă soiuri de ferigi care sunt adaptate la condițiile zonei în care se plantează și care sunt suficient de mari pentru a acoperi bulbii. Acestea se plantează în condițiile menționate mai sus, în soluri care mențin bine umiditatea. În perioada de adaptare, ferigile se udă regulat.

    Urzicuță (foto: mydomaine.com)

    Ce plantăm lângă florile de primăvară. Urzicuță (Coleus)

    Urzicuța este o plantă anuală populară în multe zone datorită frunzișului colorat care iese în evidență. Urzicuța se plantează în jurul bulbilor și va crește odată ce partea aeriană a acestora dispare, acoperind zona și ascunzând golurile care oferă un aspect neplăcut.

    Coleus se udă regulat în întreg sezonul de vegetație și se fertilizează o dată pe lună.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare