• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cod galben de vijelii în jumătate din țară. Harta județelor afectate

    Angelica Lefter -

    Vremea devine instabilă în următoarele zile în mai multe județe din țară. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme rea, dar și un cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

    Meteorologii au avertizat printr-o informare, că de astăzi, luni – 5 mai până joi – 8 mai, vremea va fi instabilă în 25 de județe ale țării. Pentru ziua de astăzi, până la ora 23:00, este valabil un cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

    Citiți și: Asigurare de secetă la porumb: Fermierul este despăgubit automat dacă recolta este sub 3 tone/ha

    ANM: Informare meteorologică de instabilitate atmosferică

    Interval de valabilitate: 5 mai, ora 12:00 – 8 mai, ora 23:00
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

    În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în toate regiunile. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului (rafale în general de 40…50 km/h).

    În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…40 l/mp și vor fi vijelii și grindină.

    ANM: Atenționare meteorologică cod Galben

    Interval de valabilitate: 5 mai, ora 12:00 – 5 mai, ora 23:00
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

    Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h) la munte, în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, precum și în nordul și estul Munteniei.

    În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30…50 l/mp. Pe alocuri vor fi vijelii și grindină.

    ANM: Harta județelor aflate sub cod Galben de instabilitate atmosferică

    Județele aflate sub avertizare cod Galben sunt: Alba, Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Galați, Hunedoara, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Vâlcea, Vrancea, Vaslui.

    Citiți și: Orz sălbatic rezistent la secetă care protejează solul, potențial pentru adaptarea la schimbările climatice

     Vremea luni, 5 mai

    Vremea va fi în general instabilă. Valorile termice vor scădea în jumătatea de nord a țării, în timp ce în restul teritoriului nu vor avea variații importante; temperaturile vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic în nord-vest și în nord, caldă în rest, chiar deosebit de caldă în sud. Cerul va fi variabil, dar vor fi și perioade cu înnorări accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului, în special după orele amiezii, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și local în Dobrogea, Muntenia și
    Oltenia. Pe alocuri vor fi vijelii, grindină, iar cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp sau prin acumulare 20…30 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 grade în Maramureș și în nordul litoralului și 31 de grade în Muntenia, iar cele minime între 8 și 16 grade. Izolat vor fi condiții de ceață.

    Vremea marți, 6 mai

    Vremea va fi instabilă și va continua să se răcească; valorile termice vor deveni mai mici decât în mediile climatologice specifice datei în nord-vest, în nord și în nord-est, mai mari în sud și în jurul acestora în restul teritoriului. În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe alocuri se vor acumula cantități de apă însemnate, iar în sud și posibil în centru va cădea grindină și vor fi vijelii.Temperaturile maxime se vor situa între 14 grade în nordul Moldovei și 28 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime între 8 și 15 grade. Izolat va fi ceață.

    Vremea miercuri, 7 mai

    Vremea va fi în general instabilă și va continua să se răcească, astfel încât valorile termice diurne se vor situa în jurul celor specifice datei în sud și vor fi mai coborâte decât acestea în rest, ajungând ca în nordul Moldovei să caracterizeze o vreme răcoroasă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice, pe arii relativ extinse în centru, în sud, în est și local în rest. Pe alocuri aversele vor fi însemnate cantitativ și izolat vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud și posibil asociat averselor. Temperaturile maxime se vor situa între 13 grade în nordul Moldovei și 24 de grade în Oltenia, iar cele minime între 7 și 14 grade, cu cele mai mari valori pe litoral. Izolat vor fi condiții de ceață.

    Vremea pentru joi, 8 mai

    Vremea se va menține în general instabilă, cu valori termice apropiate de cele din intervalul precedent. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse în regiunile sudice, estice, în centru și local în rest. Pe alocuri se vor acumula cantități de apă însemnate și vor fi descărcări electrice. Izolat vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor situa în general între 13 și 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 13 grade. Izolat vor fi condiții de ceață.

    Vremea începând de vineri, 9 mai, până luni dimineața, pe 12 mai

    Valorile termice vor scădea de la o zi la alta, astfel că vremea va deveni răcoroasă. Vor mai fi perioade cu averse, pe arii relativ extinse în centru, în sud și în est și local în rest.


    Te-ar mai putea interesa

    Suprafața de teren agricol deținut de străini în fiecare județ Un fermier român s-a specializat în semănatul ierbii pe lângă autostrăzi folosind tehnica hydroseeding Primele cireșe au apărut în piețele din România. Cât costă un kilogram

    Ultimele știri

    Șefa APIA – apel urgent către fermieri! Termen limită pentru subvenții! Plantarea căpșunilor pe folie. Pregătirea solului, distanțe de plantare Cod galben de vijelii în jumătate din țară. Harta județelor afectate