• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primarul din Pardina le dă replica fermierilor care-l acuză că nu le semnează actele pentru subvenții

    Roxana Dobre -

    Precizări ale primarului Dumitru Pocora, edilul acuzat de o asociație de fermieri că refuză să semneze tabelul centralizat necesar pentru depunerea cererilor de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Primarul din comuna Pardina, județul Tulcea, acuză în replică faptul că o parte dintre fermierii din asociație nu au respectat condițiile minime de îngrijire a pășunii, prevăzute în amenajamentul pastoral, iar edilul la rândul său susține că a formulat o serie de plângeri la autoritățile responsabile.

    Primarul Dumitru Pocora a făcut ieri, luni – 5 mai, o serie de precizări pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, privind situația semnalată de vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Animale ”Pardina”, crescătorul de vaci, Dan Calistrat. Edilul a afirmat că în comună este efectuat încă din 2018 amenajamentul pastoral, documentul care obligă crescătorii care arendează pășunea comunală la o serie de obligații.

    Citiți și:  Fermierii dintr-o comună – lăsați fără subvenția APIA din cauză că nu l-au votat pe actualul primar

    Dispută pentru pășune într-o comună din județul Tulcea

    Primar: Am sesizat toate instituțiile abilitate

    Edilul din Pardina a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care este partea sa de adevăr, ”în războiul” cu fermierii din Asociația Crescătorilor de Animale ”Pardina”. Acesta afirmă că de fapt crescătorii din asociație ”sunt blocați” la eliberarea documentelor obligatorii pentru subvenții, din cauza familiei Calistrat, care nu respectă obligațiile din amenajamentul pastoral.

    ”Eu vă invit aici să vedeți care este situația pentru că la fața locului veți afla mai multe, nu pe vorbe. Dar crescătorul despre care ați scris,  fratele lui și tatăl acestora, au acum cu tot cu viței 1.000 de capete. Și să ai 1.000 de bovine îți trebuie 1.000 de hectare, ei pășunează pe 200 de hectare și pe lângă faptul că depășesc regula privind UVM (Unitate Vită Mare n.r) la hectar nu au adăpătoare pe pășune, țarc, nimic. Vacile acelea stau unde vor ele, dacă nu au mâncare pleacă prin culturile oamenilor. Nu mai zis că la 1.000 de bovine nu au un om angajat, nu au grajd, nu țin animale la stabulație, ele zi și noapte pășunează. E viscol, ploi, nu se ține cont de nicio măsură de bunăstare. Le-au dus acolo baloți cu lucernă și sunt ațe pe toată lucerna, acelea cu care sunt legați baloții. Deci responsabilitate zero. Am sesizat Garda de Mediu, am sesizat și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), deja am opt ani de zile de când efectiv nu mai știu ce să mai fac”, a replicat primarul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a explicat că restul crescătorilor din asociația Pardina au de suferit din cauza familiei de crescători care nu se aliniază obligațiilor din amenajamentul pastoral. ”Restul fermierilor au de suferit și chiar i-am rugat la asociație să ia măsuri pentru că ei încasează subvenția la comun în contul asociației”, a mai precizat primarul.

    Citiți și: Perioadele interdicție pentru pășunat: calendar. Legislație în vigoare

    Pe fermieri nu îi sperie amenzile 

    Primarul Dumitru Pocora a mai punctat că deși au mai venit în control o serie de inspectori de la Garda de Mediu sau Direcția Sanitarn Veterinară pe fermieri nu îi sperie amenzile, cuantumul acestora fiind mic iar în final neregulile tot nu sunt remediate.

    ”Nu îi sperie amenzile. Este strigător la cer. Vă mărturisesc că am atras atenția asupra situației și la Guvern, la Autoritatea Naționale pentru Zootehie (ANZ), la Protecția Animalelor, la Consiliul Județean, la Prefectură, Direcția Agricolă. Nu știu unde să mă mai adresez pentru că au 1.000 de capete și, repet, nu au un om angajat, nu au grajd, nimic. Efectiv nu respectă amenajamentul pastoral, noi avem făcut încă din 2018. Fac vara baloți, îi depozitează acolo și împrăștie toată pășunea numai ațe de baloți. Ei trebuie să reducă pentru că sunt depășiți și vacile sunt împrăștiate în toată comuna, vin cetățenii și se plâng. Cum să mai semnez eu acel centralizator dacă ei pășunează într-un loc iar subvenția o iau dintr-un alt loc la 20 de kilometri. Nu respectă amplasamentul. Am semnat în anii trecuți că am tot sperat că vor lua măsuri dar nu mai tolerez nerespectarea regulilor. M-au reclamat peste tot și foarte bine că o fac pentru că cu această ocazie aștept autoritățile competente să vadă situația din teren. Poate mă aude cineva”, a mai menționat edilul din Pardina.


    Te-ar mai putea interesa

    Contrabandă cu cereale în Marea Neagră. Nava a fost descoperită în portul Giurgiulești din R. Moldova Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului Suprafața de teren agricol deținut de străini în fiecare județ

    Ultimele știri

    Primarul din Pardina le dă replica fermierilor care-l acuză că nu le semnează actele pentru subvenții Subvențiile fermierilor, în aer după turul I. Banii blocați până la numirea unui nou guvern Studiu: O treime din fructele și legumele din Turcia sunt contaminate cu pesticide