• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicușor Dan după întâlnirea cu AAC: Rolul președintelui – foarte important în relația cu agricultura și industria alimentară

    Roxana Dobre -

    Nicușor Dan este primul candidat la alegerile prezidențiale care a acceptat să se întâlnească cu fermierii înainte de votul final de duminică, 18 mai. La solicitarea organizațiilor membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare – AAC, care a transmis ambilor candidați atât o listă de priorități agricole pentru viitorul șef de la Cotroceni, dar și o cerere de a discuta direct problemele agriculturii, întâlnirea cu Nicușor Dan a avut loc la București astăzi, duminică – 11 mai. Tot astăzi, candidatul ajuns în finala pentru prezidențiale a avut discuții și cu alte organizații din sectorul agroalimentar care i-au cerut întâlniri directe.

    După discuțiile avute cu reprezentanții AAC, Nicușor Dan a ieșit la declarații alături de aceștia.

    ”Am avut o discuție cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, este o asociație reprezentativă pentru producătorii agricoli și din industria alimentară. Rolul președintelui este foarte important în relația cu agricultura și industria alimentară, pentru că președintele este cel care negociază în numele României și mecanismul multianual și Politica Agricolă Comună și totul este economic. Adică vorbim de condiții egale pe de-o parte între producătorii agricoli români, fermierii români și cei din Uniunea Europeană, prima problemă, și a doua problemă între producătorii și fermierii din Uniunea Europeană față de cei din alte state cu care evident că suntem într-o competiție globală.

    Pentru continuarea și dezvoltarea potențialului agricol, discuția cu privire la mecanismul multianual și politica agricolă comună este esențială pentru prosperitatea oamenilor din mediul rural din România, această discuție este esențială. Dincolo de asta mai sunt chestiuni tehnice, cum este Legea arendei, pe care le-am discutat și pentru care mi-am exprimat disponibilitatea de a continua discuția în ipoteza în care voi fi președinte, pentru ca discuția aceasta să fie în timp real și continuă disponibilitatea de a avea un consilier care să vină din rândul structurilor asociative”, a spus Nicușor Dan.

    Din partea AAC a luat cuvântul Marius Micu, vicepreședinte al Federației Naționale PRO AGRO, organizație membră a AAC alături de LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricolir din România, UNCSV – Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și AFF – Asociația Forța Fermierilor.

    Marius Micu a arătat că AAC a solicitat ambilor candidați în această săptămână să aibă o discuție constructivă pe problemele din sectoarele pe care le reprezentăm și anume agricultură și industrie alimentară. ”Iată că domnul candidat Nicușor Dan a fost primul care a acceptat această invitație, unde am vrut să ne asigurăm că sectorul nostru este foarte bine înțeles, am vrut sa ne asigurăm de importanța sectorului în economie și că candidații din prezent vor înțelege această importanță. Implicit vor acorda atenția cuvenită și la nivel național și la nivel european”, a spus Micu.

    Vicepreședintele PRO AGRO a mai spus că discuțiile avute cu candidatul independent la prezidențiale au vizat roul important pe care șeful statului îl are pentru sectorul agricole. ”Am vrut să ne asigurăm că ambii candidații înțeleg că poziția de președinte al României pentru sectorul pe care îl reprezentăm este foarte importantă în ceea ce înseamnă negocierile la nivel european, la nivel mondial. Discuția cu Nicușor Dan a fost una constructivă și am marcat cele mai importante probleme pe care le avem în agricultură, la nivel european, de la bugetul politicii agricole comune, cadrul financiar multianual, pentru că există o dezbatere la nivel european prin care acest buget să fie un coș comun, iar pentru prima dată de la înființarea Uniunii Europene, politica agricolă comună să nu mai beneficieze de un buget distinct pentru agricultură, ceea ce pentru fermierii din România, dar și pentru fermierii din Europa, ar însemna un moment destul de vulnerabil, pentru că acest buget comun va rămâne la latitudinea fiecărui stat membru, de a fi repartizat pe politicile comune europene. Și vrem să ne asigurăm că agricultura la nivel european va primi bugetul convenit, pentru că condiționalitățile de la fiecare politică agricolă-comună la cealaltă sunt din ce în ce mai ambițioase”, a precizat reprezentantul AAC.

    Discuțiile cu Nicușor Dan au atins și subiectul subvențiilor, în special a diferenței de cuantumuri încasate de fermierii români față de fermierii din restul Uniunii Europene. ”Un alt punct este convergența externă ceea ce înseamnă să avem subvenții egale pentru fermierii români în comparativ cu fermierii din Uniunea Europeană. Totodată un alt punct pe care l-am discutat a fost a putea fi consultați dacă nu chiar să putem să participăm la procesul de selecție a unui consilier prezidențial pe sectorul nostru de activitate, și anume agricultură și industrie alimentară. Un alt subiect a fost Legea arendei. Utilizarea neonicotinoidelor în România a fost un alt subiect pe ordinea de zi și multe, multe alte discuții. Eu spun că discuția a fost una constructivă și considerăm că avem calea de comunicare pe viitor în ceea ce înseamnă problemele noastre din agricultură. Și închid această declarație prin faptul că vă menționez, vom avea o întâlnire și săptămâna aceasta și cu celălalt candidat în care vom aborda în egală măsură aceleași probleme și după această întâlniră vom reveni cu declarații de presă”, a transmis Micu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri, verificați conturile! APIA a virat banii pentru subvenții Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor! Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor. Lucrări de tăiere, replantare, înmulțire

    Ultimele știri

    Tic-tac pentru subvențiile fermierilor! Ratează Guvernul interimar aceste plăți către fermieri? Nicușor Dan după întâlnirea cu AAC: Rolul președintelui – foarte important în relația cu agricultura și industria alimentară Coșmarul pomicultorilor nu se mai termină! Dimineți cu ger și ninsori în miez de mai