A început acțiunea Tomata Românească! Controale în forță la roșiile din ferme și din piețe


Controale în forță la roșiile românești. Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a anunțat că a început o acțiune amplă de verificări pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide în tomate.
ANF a anunțat pe pagina proprie de socializare că începând de astăzi, joi – 15 mai, a demarat o campanie de verificări în cadrul unei acțiuni numite ”Tomata Românească 1”. Probele care urmăresc reziduurile de pesticide în tomate vor fi prelevate direct de la producători agricoli și din piețele agroalimentare, în toate județele.
Citiți și: Primul județ în care fructele și legume din piețe vor fi testate pentru reziduuri de pesticide

Autoritatea Națională Fitosanitară a demarat acțiunea Tomata Românească 1
Conform anunțului făcut de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) acțiunea demarează începând de astăzi, joi – 15 mai și se va derula timp de două luni mai exact până la 15 iulie.
”Autoritatea Națională Fitosanitară demarează acțiunea tematică de control pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide în tomate. Acțiunea de va derula în perioada 15 mai – 15 iulie în toate județele”, se arată în informarea făcută de ANF.
Citiți și: ANF a demarat campania Verdețuri de primăvară 2025. Controale în piețele din toată țara!
În cadrul acțiunii Tomata Românească 1, vor fi prelevate 442 de probe suplimentare față de cele deja prevăzute în Programul Național de Monitorizare. Potrivit autorității, prelevările se vor realiza direct de la producători agricoli și din piețele agroalimentare, în toate județele.
“Obiectivul pentru 2025 – peste 1.000 de probe de tomate prelevate și analizate la nivel național – un efort major pentru securitatea alimentară și încrederea consumatorilor români în produsele autohtone”, a declarat directorul general ANF, Romeo Șoldea.
Roșiile românești, produse în solariile legumicultorilor din țara noastră, au apărut pe piață în că din luna martie. Acestea au fost recoltate în Izbiceni, județul Olt iar prețul de ”debut” a fost și de 65 lei/kilogram în prezent acesta coborând la 30-40 de lei. Fermierii au argumentat că vând cu acest preț, pentru că se confruntă cu provocări majore, inclusiv costuri ridicate de producție cauzate de episoadele de frig din această primăvară.