• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Castraveții din Rusia inundă piața UE. Suspiciuni de practici ilegale în țara care importă cel mai mult

    Violina Gorcinschi -

    Castraveții rusești inundă piața UE. Țările europene trag tot mai multe semnale de alarmă în privința importurilor de legume din Rusia. În Polonia, țara în care ajunge cea mai mare cantitate de castraveți proaspeți, există suspiciuni în privința unor practici comerciale ilegale – mai exact, în privința etichetării țării de origine care ar facilita reexportarea legumelor rusești către alte țări UE.

    Conform datelor Eurostat, în ianuarie 2025, importurile de produse agroalimentare din Rusia au scăzut cu 79% față de 2024. Totuși, acest lucru nu este valabil pentru toate produsele din acest segment. Potrivit agenției de știri de stat ruse RIA Novosti, care citează date Eurostat, în luna martie, Rusia a crescut exporturile la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani. La începutul primăverii, polonezii au achiziționat 2.100 tone în valoare de 2,7 milioane de euro, ceea ce reprezintă de 2,5 ori mai mult decât exportul din februarie și cu un sfert mai mult decât în ​​martie anul trecut. Costurile de vânzare au atins cel mai ridicat nivel din martie 2021, când au ajuns la 3,1 milioane de euro.

    Polonia, îngrijorată de fluxul de castraveți din Rusia (foto: foodrepublic.com)

    Castraveții rusești inundă piața UE. Practici comerciale ilegale în Polonia

    Rusia, potrivit RIA Novosti, a fost principalul furnizor de castraveți către Polonia, acoperind 83% din necesarul de import al acestei țări. Alte state din care polonezii importă castraveți sunt Turcia, Belarus și Ucraina. În total, Polonia a cumpărat castraveți în valoare de 3,25 milioane de euro în martie, ceea ce reprezintă de 1,6 ori mai mult decât în ​​februarie. Astfel, conform acestui site, Polonia urmează să fie principalul importator de castraveți rusești din Uniunea Europeană, deși, în total, țările europene au importat castraveți în valoare de 9,1 milioane de euro la începutul primăverii, cu 7,5% mai puțin decât în ​​februarie. Din cauza acestui aflux, agenții de la Inspecția Calității Agricole și Alimentare din Polonia (IJHARS) au luat măsuri și au confirmat, de asemenea, că importul de castraveți din Rusia în primul trimestru al acestui an „a fost semnificativ mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent”. În perioada ianuarie-mijlocul lunii martie 2025, au fost verificate un total de 125 de loturi de castraveți proaspeți importați din Rusia, cu o greutate totală de peste 2.000 de tone.

    Citește și: Rusia naționalizează un mare trader de cereale

    „Loturi de castraveți proaspeți au fost supuși controlului la frontieră, care a arătat că toate loturile de castraveți importate din Rusia în perioada respectivă au îndeplinit cerințele prevăzute de lege”, se arată în comunicatul de presă IJHARS.

    Potrivit instituției, în timpul acestor verificări a fost identificată o entitate ale cărei practici au stârnit îngrijorări în rândul inspectorilor. Au fost constatate nereguli în indicarea țării de origine, inclusiv în documentele care însoțesc vânzarea sau indicarea unei alte țări de origine decât cea arătată în documentele de achiziție. De asemenea, s-a constatat că entitatea vindea cantități en-gros de castraveți „la primire”, fără a furniza cumpărătorului informații despre țara de origine. Acest tip de practică este neloială și ilegală deoarece ascunde informații despre sursa produselor vândute și face imposibilă identificarea destinatarilor acestora, ceea ce poate facilita falsificarea informațiilor. Din cauza neregulilor identificate, entitatea va fi supusă sancțiunilor prevăzute de lege.

    Castraveți rusești pe piața UE. Letonia trage semnale de alarmă

    La rândul lor, conform site-ului rmf.pl, citat de farmer.pl letonii trag un semnal de alarmă din cauza afluxului de castraveți rusești. Există o îngrijorare tot mai mare că legumele, după ce trec inspecția din Polonia, ar putea fi apoi vândute în alte țări ale UE, inclusiv în Letonia. Producătorii letoni subliniază că mărfurile din țara agresoare ajung în continuare pe piețele europene fără restricții formale și fără o marcare transparentă a țării de origine, ceea ce permite modificarea informațiilor despre sursa lor.

    „Este absurd să dezbatem despre ajutorul pentru Ucraina în timp ce alimentele rusești circulă liber în Europa”, a declarat Jānis Bušs, șeful cooperativei Baltic Vegetables.

    Citește și: Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri

    La Riga, se fac tot mai multe apeluri pentru o interdicție la nivelul întregii UE asupra importurilor de produse agricole din Rusia și Belarus, similară restricțiilor impuse asupra cerealelor la începutul războiului.


    Te-ar mai putea interesa

    Reacția producătorului de utilaje IRUM după anularea sesiunii Rabla Tractoare Ministerul Agriculturii prelungește campania de depunere a cererilor pentru subvențiile APIA Sesiunea pentru Rabla Tractoare va fi reluată. AFM – explicații privind blocajul

    Ultimele știri

    Criza vacilor de carne din Finlanda: fermierii dau animalele la abator, prețul cărnii a explodat Fermier trimis în judecată după ce și-a construit ilegal o păstrăvărie pe cursul unui râu Belarus începe construcția unor mega-ferme de porci și vrea să ducă producția națională la 500.000 de tone