• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri

    Violina Gorcinschi -

    Plantarea răsadurilor de castraveți trebuie să țină cont de o serie de aspecte importante: când și cum se plantează răsadurile de castraveți în grădină, cât și în solarii și sere. De asemenea, perioada de plantare a castraveților trebuie să țină cont de soiul sau hibridul ales, dar și de perioada în care recoltați și de mediul de cultură – spațiu deschis suau protejat.

    Răsadurile de castraveți crescute în condiții optime sunt un pas înainte pentru asigurarea unei recolte bogate de legume. Următoarea etapă presupune plantarea acestora în câmp, grădină, solarii sau sere, procedură ce necesită cunoașterea momentelor optime, precum și maniera în care aceasta se realizează.

    Perioade de plantare la castraveții în răsad

    Perioadă plantare castraveți. Când se plantează răsadurile de castraveți

    Perioada de plantare a răsadurilor de castraveți în grădină sau solarii depinde de mai mulți factori: regiune, vreme, starea răsadurilor, locul de cultivare (câmp deschis sau spațiu protejat).

    Castravetele este o cultură iubitoare de căldură. Preferă atât aerul, cât și solul cald, așa că procedura de transplantare nu trebuie grăbită. Dacă sunt plantate în sol rece, răsadurile nu vor crește și vor începe să se îmbolnăvească.

    Se recomandă plantarea răsadurilor de castraveți în câmp deschis numai după ce temperatura aerului crește la 18-20°C în timpul zilei și nu scade sub 15°C noaptea, iar solul se încălzește până la 13-16°C.

    În România, momentul aproximativ de plantare a răsadurilor de castraveți se încadrează în următoarele perioade:

    Citește și: 10 sfaturi utile pentru o producție mai mare de castraveți gustoși

    Pregătirea răsadurilor de castraveți pentru plantare

    De la răsărire și până la plantarea răsadurilor de castraveți într-un loc permanent, trec, de obicei, circa 20 de zile (minimum 12-15 zile). Înainte de plantare, răsadurile ar trebui să aibă o tulpină puternică de 10-20 cm înălțime, cu internoduri scurte, un sistem radicular bine dezvoltat și 3-4 frunze dense de culoare verde închis.

    Cu o săptămână înainte de plantare în câmp sau grădină, începe călirea răsadurilor de castraveți. Pentru a face acest lucru, lotul de răsaduri se scoate afară și se plasează într-un loc ferit de vânt și lumina directă a soarelui, mai întâi pentru o perioadă scurtă de timp, iar apoi în fiecare zi, crescând durata de ședere în condițiile de afară. Datorită călirii, plantele se obișnuiesc treptat cu noile condiții de creștere și apoi prind rapid rădăcini în noul loc.

    Distanțe la plantarea castraveților

    Cum se plantează răsadurile de castraveți

    Castraveții iubesc solul fertil, afânat, bogat în materie organică. Este indicată pregătirea din timp a terenului unde se va înființa cultura. Pentru a face acest lucru, toamna, la arat, se adaugă 40-50 g de superfosfat, 20-30 g de sulfat de potasiu, 7-10 kg de îngrășăminte organice (dejecții fermentate sau compost) la parcelele de un mp.

    Primăvara, cu 10-14 zile înainte de plantare, pământul se curăță de buruieni și se aplică 5-10 g de îngrășământ cu azot (nitrat de amoniu sau uree ) – la un mp. Dacă solul nu a fost fertilizat toamna, se adaugă superfosfat și sulfat de potasiu la fertilizarea cu azot (proporțiile sunt aceleași ca în toamnă).

    Există anumite reguli de plantare a răsadurilor de castraveți.

    În parcelele unde se vor planta răsadurile, se fac găuri cu lățimea de 2-3 cm mai mare decât diametrul recipientelor în care au fost crescute răsadurile și cu 3-4 cm mai mare decât înălțimea acestora.

    Distanțe de plantare la răsaduri de castraveți

    Răsadurile de castraveți se plantează la o distanță de 30-40 cm între plante pe rând, cu o distanță de 80 de centimetri între rânduri. Pentru o prelucrare mai ușoară a culturii, schema de plantare la castraveți se poate face cu distanță mai mare între rânduri, de 1,2-1,5 metri între rânduri, și cu 40-45 de centimentri pe rând.

    Dacă se dorește creșterea castraveților în două rânduri, se lasă spații de 50-70 cm între ei, răsadurile așezându-se într-un model de șah – acest lucru facilitează îngrijirea culturilor și contribuie la o mai bună iluminare a plantelor.

    La plantarea castraveților în solar, înainte de plantarea răsadurilor, se amplasează o structură verticală (spalier), de care se leagă plantele de castraveți pe măsură ce cresc.

    În găurile de plantare se toarnă apă și fungicid bio, pentru protecția castraveților împotriva putregaiului rădăcinilor.

    Citește și: Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

    Când apa este complet absorbită, răsadul se îndepărtează din recipient (răsadurile trebuie udate cu câteva ore înainte de transplantare, astfel încât bulgărele de pământ să fie umed și să nu se sfărâme), având grijă la deteriorarea sistemului radicular. Planta se așază în gaură astfel încât marginea bulgărelui de pământ să fie situată la nivelul solului sau să fie ușor deasupra acestuia. Apoi, găurile se completează cu pământ care se apasă, ulterior, ușor cu degetele.

    Dacă răsadurile sunt mai mari în dimensiune decât găurile, acestea se plantează în unghi.

    Răsadurile plantate se udă și se mulcesc cu humus, turbă sau iarbă uscată. La început, până când răsadurile prind rădăcini, au nevoie de protecție împotriva vântului și protecție față de lumina directă a soarelui.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă