Vește uriașă pentru îngrășămintele produse în România


Veste uriașă pentru fermierii care speră să se mai producă îngrășăminte românești. Centrala pe gaze de la Iernut ar putea să fie finalizată în acest an și autoritățile speră să folosească aceste gaze pentru a revitaliza industria de îngrășăminte, industria agricolă și cea farmaceutică.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a explicat că centrala pe gaze de la Iernut ar trebui să fie parțial finalizată în luna decembrie urmând ca gazele să fie folosite ”pentru a revitaliza industria de îngrășăminte, industria agricolă”.

Ministrul Energiei a anunțat că proiectul de la lernut este finalizat în proporție de 97%. Conform acestuia, centrala ar trebui să fie parțial finalizată în luna decembrie, cu prima turbină.
”Avem în plan centrale pe gaze cu o capacitate de aproximativ 3.500 de megawați. Unele dintre ele sunt foarte avansate. Iernut este un subiect binecunoscut pentru români. Sperăm să finalizăm acest proiect anul acesta, mai avem 3% de completat. Este cea mai mare centrală pe gaze din regiune, care ar trebui să fie parțial finalizată în decembrie, cu prima turbină, apoi în ianuarie cu a doua turbină, iar la mijlocul anului viitor cu ultima turbină, pentru o capacitate totală de 1.750 de megawați. Este o investiție uriașă”, a afirmat Sebastian Burduja conform Agerpres.
Citiți și: Veste proastă pentru fermieri. Cresc cu 40-50 euro/tonă taxele vamale pentru aceste îngrășăminte
Ministrul Energiei: Sperăm să folosim aceste gaze pentru a revitaliza industria de îngrășăminte
Ministrul de resort și-a exprimat speranța ca gazele produse la Iernut să fie folosite pentru a revitaliza industria de îngrășăminte, industria agricolă și cea farmaceutică.
”Sperăm să folosim aceste gaze pentru a revitaliza industria de îngrășăminte, industria agricolă și cea farmaceutică astfel încât să utilizăm cât mai mult posibil în economia locală. Totuși, chiar dacă luăm în calcul o creștere a consumului cu 30%, 40% sau 50%, vor rămâne gaze disponibile pentru export. OMV Petrom a demonstrat viabilitatea proiectului prin semnarea unor contracte cu Uniper din Germania și, cred, cu Energocom din Republica Moldova. Toate acestea arată că proiectul va fi finalizat la timp și va oferi un bonus semnificativ de securitate regiunii”, a mai spus ministrul.