Focar de listerioză: Două persoane au murit după ce au mâncat brânzeturi moi


Bacteria periculoasă din brânză care a îmbolnăvit 21 de persoane iar două dintre acestea au murit. Este vorba despre listerioză, o boală infecțioasă cauzată de bacteriile din genul Listeria.
Douăzeci și una de persoane din Franța au contractat listerioză, o boală infecțioasă cauzată de bacteriile din genul Listeria, iar două dintre acestea au murit, a anunțat marți Ministerul francez al Agriculturii. Una dintre victime suferea deja de afecțiuni preexistente, a precizat ministerul.
Citiți și: O nouă bacterie potențial mortală amenință fermele de porci!
Focar de listerioză, posibil legat de consumul de brânzeturi moi, în Franța
Potrivit Ministerului francez al Agriculturii, infecțiile ar putea fi legate de consumul de brânzeturi moi produse de un fabricant francez. Numeroase sortimente de brânzeturi ale companiei respective au fost retrase de pe piață.
Ministerul a avertizat în special femeile însărcinate, persoanele vârstnice și pe cele cu sistem imunitar slăbit să fie atente la simptome precum febră, dureri de cap și dureri musculare. Din cele 21 de persoane infectate, două au murit, conform Agerpres.
Listerioza poate avea o evoluție severă
Listerioza este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Listeria monocytogenes, care se transmite de obicei prin alimente contaminate. Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor, dar poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele Autoritățile din Franța au precizat că listerioza poate avea o evoluție severă, iar perioada de incubație poate ajunge până la opt săptămâni.
La persoanele cu un sistem imunitar intact, aceasta duce rar la îmbolnăvire, iar atunci când se manifestă, simptomele sunt similare gripei, însoțite de vărsături sau diaree. Adesea, infecția trece neobservată.
Listeria monocytogenes are caracteristici specifice, ce sporesc importanţa sa ca organism implicat în producerea bolilor cu transmitere alimentară. Este capabilă să crească la 0°C (putând astfel să se dezvolte în alimentele refrigerate), să supravieţuiască în condiţii de uscare şi sărare, să crească la concentraţii scăzute de oxigen şi chiar fără oxigen disponibil (capacitate ce-i oferă un avantaj în alimentele ambalate în vid).