Metode naturale de combatere a muștelor. 10 soluții pentru a alunga muștele


Metode naturale de combatere a muștelor – 10 trucuri folosite în casă pentru a păstra la distanță muștele. Muștele pot fi ținute departe cu ajutorul mai multe metode. Acestea pot fi folosite individual sau combinate. În orice caz, cu cât este mai curățenie, cu atât este mai probabil ca muștele să pătrundă în încăperi. Plantele puternic aromate și capcanele sunt și ele de mare ajutor în casă.
Muștele sunt atrase de resturi de mâncare, zaharuri și, în general, de mizerie. Vara, populațiile sunt extrem de mari și iau cu asalt gospodăriile nepăzite ale oamenilor. Pentru a scăpa de ele, în comerț se găsesc diverse soluții, precum capcanele electrice, benzile lipicioase cu insecticid sau pastilele cu miros respingător pentru muște. Metode eficiente se pot folosi și acasă, cu ingrediente la îndemâna oricui.
Metode naturale de combatere a muștelor. Capcană cu oțet de mere și săpun
O primă recomandare pentru a scăpa de muște este capcana cu oțet. Muștele sunt atrase de mirosul dulce-acrișor al oțetului de mere. Săpunul lichid, însă, distruge tensiunea superficială a apei, iar muștele intrate în aceasta nu mai pot ieși. Alternativ, se poate folosi și bere.
Pentru a face capcana este nevoie de 100 de ml de oțet de mere, care se pun într-un pahar sau borcan mic. Peste, se adaugă 1-2 picături de detergent de vase, de preferat fără săpun. Gura borcanului se acoperă cu folie alimentară, în care se fac câteva găuri cu ajutorul unei scobitori. Capcana se așază pe pervaz, lângă coșul de gunoi sau aproape de fructe. În doar câteva ore, capcana improvizată își va face efectul, fiind de ajutor în special în casă sau în încăperi închise.

Metode naturale de combatere a muștelor. Repelent de lămâie
Muștele se feresc de mirosul de citrice, în special de cel al lămâii, pe care îl consideră respingător. Acesta le afectează receptorii olfactivi și le împiedică să stea prin zonă. Lămâia ajută și la respingerea țânțarilor.
Repelentul din lămâie se poate prepara în mai multe moduri. Prima, ar fi combinația cu cuișoare. Se taie în jumătate o lămâie și se înfig 6-10 cuișoare uscate în pulpa acesteia. Bucățile se pun în colțuri ale încăperii, pe masă sau pe pervaz.
O altă metodă este sprayul de lămâie, foarte simplu de făcut. Se scurge 100 de ml de suc de lămâie care se amestecă cu apă. Amestecul se pulverizează în aer și pe suprafețe.
Ultima metodă presupune zero efort. Pur și simplu se folosesc lumânări cu aromă de citrice care se aprind la nevoie, în încăperile unde se dorește îndepărtarea muștelor.
Metode naturale de combatere a muștelor. Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt o soluție naturală pentru a scăpa de muște. Printre cele mai eficiente se numără: lavandă, mentă, eucalipt, citronella, lemongrass, busuioc, arbore de ceai.
Uleiurile se aplică prin mai multe căi. Sprayul cu ulei esențial este cel mai la îndemână: se adaugă 10-15 picături de ulei esențial într-un pulverizator de 200 ml de apă. Se agită bine și se aplică în jurul ferestrelor, ușilor, în colțuri și în coșul de gunoi.
Pe piață există și difuzoare de aromaterapie, în care se adaugă uleiuri esențiale, pentru a menține un miros plăcut constant în cameră.
La fel de bune sunt și discurile de bumbac. Se îmbină dischete demachiante în ulei esențial și se așază în zonele pe unde intră muștele.

Metode naturale de combatere a muștelor. Capcana cu lapte, zahăr și piper
Capcana cu lapte, zahăr și piper este folosită în gospodărie, fiind o soluție simplă și accesibilă. Se fierb 500 ml de lapte cu două linguri de zahăr și o lingură de piper negru măcinat. Lichidul se pune în farfurii adânci care se așază în colțurile camerei.
Muștele vor fi atrase de miros și se vor îneca în lichidul lipicios.
Metode naturale de combatere a muștelor. Plante care au efect repelent
Există anumite plante care resping muștele. Acestea pot fi ținute în ghiveci și puse în zonele care atrag muște, cum ar fi bucătăria și geamurile. Astfel, cu ajutorul mentei, busuiocului, lavandei, rozmarinului sau mușcatelor, se poate scădea drastic numărul de muște nedorite in casă.
Pentru un efect mai puternic, se pot freca frunzele ușor pentru a elibera mirosul în aer.
Metode naturale de combatere a muștelor. Usturoi și ceapă
Având un miros puternic, usturoiul și ceapa sunt o veritabilă barieră naturală pentru muște. Astfel, se zdrobesc câțiva căței de usturoi și se lasă în apropierea ferestrei.
Citește și: Vaci furajate cu insecte – soluție propusă de o echipă de cercetători pentru a reduce poluarea
Alternativ, se fierbe ceapă în apă cu oțet – aburii vor ține muștele departe.
Metode naturale de combatere a muștelor. Pungi transparente cu apă și monede
Metoda cu pungi și monede este des folosită la țară. Se umple o pungă transparentă cu apă, apoi în ea se pun câteva monede. Ulterior, se agață la ușă sau la fereastră.
Reflexiile monedelor sperie muștele, care consideră că acestea sunt prădători.
Metode naturale de combatere a muștelor. Capcană cu miere și hârtie
Pentru a face capcana cu miere, se ia o bucată de hârtie groasă care se unge cu miere sau sirop de zahăr. Apoi, aceasta se agață cu ață sau se pune pe o farfurie.
Capcana acționează ca adeziv natural ce prind muștele care rămân lipite.
Metode naturale de combatere a muștelor. Ventilatorul în casă
Ventilatorul este alt aliat împotriva muștelor. Muștele nu pot zbura bine în curenții de aer. De aceea, îi vor evita. Un ventilator de tavan sau portabil este eficient în casă, așa că se lasă la pornit ori de câte ori se poate.
Metode naturale de combatere a muștelor. Rețetă de spray natural făcut în casă
Se iau 500 de ml de apă în care se pun 10 picături de ulei esențial de eucalipt și 10 picături de lavandă. În acest amestec se pune și alcool sanitar. Preparatul se aplică în jurul ferestrelor, pe perdele și în colțurile camerelor.
Citește și: Un nou dăunător periculos pentru fructe și legume a fost depistat în Europa

Sfaturi practice pentru prevenirea și combaterea muștelor în casă
Pentru a preveni apariția muștelor în casă, cel mai bun sfat este menținerea curățeniei. Nu se lasă mâncarea la vedere, în special fructele coapte, iar coșul de gunoi se golește zilnic. La fel de des se curăță și scurgerea chiuvetei, care sunt un mediu propice pentru dezvoltarea muștelor mici, datorită drojdiei, umezelii și bacteriilor.
Suprafețele se șterg cu apă și oțet sau cu bicarbonat și zeamă de lămâie. Nu se lasă niciodată pe suprafețe pete lipicioase (de la siropuri, miere, sucuri, fructe fermentate) deoarece atrag muștele ca un magnet.
Seara nu se lasă lumina aprinsă cu ferestrele deschise. Legat de ferestre, acestea trebuie să fie bine etanșate și dotate cu plase antiinsecte.