Subvenția de 1.200 euro/ha pe care care foarte puțini fermieri au cerut-o. MADR a anulat sprijinul


Beneficiarii de ajutoare de minimis pierd în acest an plata anuală de 1.200 de euro la hectar. Astfel, pentru anul 2025 fermierii nu mai beneficiază „dintr-un foc” de trei ajutoare de minimis pentru legumicultură și viticultură.
Fermierii nu mai primesc în acest an trei scheme care susțineau legumicultura și viticultura. Pe lângă, cele două scheme de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartof, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a informat la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în 2025 nu se mai finanțează nici Programul de susținere a producției de struguri de masă care avea un cuantum de 1.200 euro la hectar.
Citiți și: MADR: Ajutoarele de minimis pentru usturoi și cartof – tăiate de la plată în acest an!
Ajutoarele de minimis pe care fermierii nu se mai pot baza în acest an
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat într-un răspuns solicitat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în acest an fermierii nu mai primesc banii pentru cultibarea usturoiului și a cartofilor iar ”lansarea celor două scheme de ajutor de minimis va fi reprogramată pentru începutul anului 2026”.
”În data de 09.07.2025, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul instituției un comunicat de presă conform căruia „lansarea celor două scheme de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartof va fi reprogramată pentru începutul anului 2026. Decizia are la bază faptul că, în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină. În lipsa unui executiv cu mandat complet, procedurile de avizare interministerială nu au putut fi finalizate, ceea ce a întârziat lansarea efectivă a celor două scheme. Totodată, apropierea finalului campaniei de recoltare reduce considerabil eficiența implementării în această perioadă. În aceste condiții, MADR consideră oportună reprogramarea celor două scheme pentru începutul anului viitor, pentru a asigura o derulare predictibilă și coerentă, în beneficiul fermierilor”, a specificiat ministerul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Ajutorul pentru strugurii de masă nu va mai fi finanțat
MADR a mai precizat că nici ajutorul de minimis pentru strugurii de masă nu va mai finanțat anul acesta și cel mai probabil nici în anii următori.
”Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă, acordat o singură dată în anul 2022, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 798/2022, a fost accesat pentru o suprafață de numai 12% din totalul suprafeței cultivate cu struguri de masă, ceea ce arată un interes destul de scăzut al producătorilor din acest sector”, a subliniat MADR.