• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul îngrășămintelor ar putea exploda de la 1 iulie. Regulament aprobat astăzi

    Roxana Dobre -

    Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat joi un regulament care impune suprataxarea de la 1 iulie a îngrășămintelor din Rusia și Belarus care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare. Scopul este de a reduce dependența UE de aceste importuri, precum și de a reduce veniturile din exporturile Rusiei, limitând astfel capacitatea acesteia de a finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Această decizie a fost luată anterior de Parlamentul European.

    Regulamentul adoptat astăzi, joi – 12 iunie de Consiliul UE presupune că majorarea tarifelor la îngrășăminte va avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani. Majorarea tarifelor este menită să ajute producătorii din UE care întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari în a face față concurenților din Rusia și Belarus, care au acces la gaze ieftine. Pe lângă taxele vamale pentru îngrășămintele cu azot rusești și belaruse, regulamentul prevede impunerea unor taxe vamale mai mari pentru produsele agricole care până în prezent au fost tratate cu indulgență. Aceste produse, anterior supuse unor tarife mai mici, au reprezentat 15% din importurile agricole rusești în 2023.

    Citiți și: Veste proastă pentru fermieri. Cresc cu 40-45 euro/tonă taxele vamale pentru aceste îngrășăminte

    Regulament adoptat de Consiliul UE pentru importul de îngrășăminte din Rusia și Belarus  

    Creșterile tarifelor la îngrășăminte vor avea loc treptat

    Consiliul UE a anunțat printr-un comunicat că implementarea acestor tarife va fi monitorizată îndeaproape pentru a se asigura protecția industriei îngrășămintelor din UE și a fermierilor. Creșterile tarifelor la îngrășăminte vor avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani.

    ”Motto-ul președinției poloneze este „Securitate, Europa!”, iar aceste măsuri sporesc securitatea noastră economică prin reducerea dependențelor față de Rusia. Reducem și mai mult veniturile din export ale Rusiei și, prin urmare, capacitatea acesteia de a-și finanța războiul brutal. Aceasta este Europa unită la apogeul ei”, a spus Michał Baranowski, subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Tehnologiei din Polonia, responsabil cu comerțul.

    Odată ce legislația intră în vigoare, tarifele UE se vor aplica tuturor produselor agricole din Rusia, deoarece alte bunuri agricole sunt deja supuse taxelor vamale. În cazul îngrășămintelor, noile tarife se vor aplica anumitor produse pe bază de azot.

    Citiți și: Eurostat: Rusia a rămas cel mai mare furnizor de îngrășăminte al UE

    Regulamentul va intra în vigoare până la 1 iulie 2025

    Pe lângă slăbirea economiei de război a Rusiei, noile tarife vor contribui la reducerea dependenței UE de Rusia și Belarus și vor stimula diversificarea și producția internă, se argumentează în comunicat. Acestea vor permite diversificarea aprovizionării, asigurând o aprovizionare stabilă cu îngrășăminte și, în mod crucial, menținând accesibilitatea pentru fermierii din UE.

    Regulamentul va intra în vigoare până la 1 iulie 2025 și trebuie publicat în Jurnalul Oficial înainte de a intra în vigoare. În 2023, importurile de îngrășăminte afectate din Rusia au reprezentat peste 25% din totalul importurilor Uniunii în acest sector, însumând aproximativ 3,6 milioane de tone, în valoare de 1,28 miliarde euro.

    La 28 ianuarie 2025, Comisia a propus această măsură comercială pentru a se alinia cu obiectivul de slăbire a economiei de război a Rusiei, precum și a celei a țărilor terțe implicate în agresiunea împotriva Ucrainei.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri nu mai vând grâul la recoltă după ce s-au unit într-o cooperativă și și-au construit propriul siloz Milan Kelo, Cooperativa Fermierul Nădlăcan: Ne-am aprovizionat cu îngrășăminte. Prețurile cresc iar de la 1 august Comisia Europeană: 3.000 de euro – plată forfetară anuală pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Guvernul bulgar a amânat înființarea magazinelor de stat cu alimente ieftine Val de incendii într-o singură zi – au ars mai multe hectare de miriști, vegetație uscată și un utilaj agricol Ferma care va produce 50.000 de purcei pe an. ”N-am văzut un sistem atât de avansat în nicio fermă din UE”