O nouă subvenție pentru micii fermieri care aplică un sistem dual de culturi agricole


Schemă nouă de ajutor de la stat pentru producătorii locali. Este vorba despre un ajutor de minimis pentru fructele produse în spații protejate care a fost propus ministrului Agriculturii, Florin Barbu, de către șeful Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea a pus pe masa ministrului Agriculturii, Florin Barbu o propunere pentru acordarea unei noi scheme de ajutor de la stat pentru producătorii locali. Este vorba despre un ajutor de minimis pentru fructele produse în spații protejate.
Cosmin Florea a anunțat că a propus ministrului Agriculturii să inițieze un proiect privind acordarea unei noi scheme de ajutor de la stat pentru producătorii locali. Este vorba despre un ajutor de minimis pentru fructele produse în spații protejate.
”Cultivarea fructelor în solarii este o implementare 100% reușită în județul Buzău și vom vedea dacă vom putea să accesăm și acest tip de subvenție pentru un sistem dual, furcte și legume produse în solar. Noi deja am trimis câteva materiale către Ministerul Agriculturii și compartimentul de politici agricole acolo unde se elaborează legislația și vom vedea cum vor evolua lucrurile. Dar clar este o tendință și o evoluție bună pentru acest tip de producție. Noi am prezentat în materialele trimise la minister acest sistem dual aplciat de fermierii din Buzău, respectiv viță-de-vie și legume unde mai puțin întâlnit dar fermierii noștri au testat și acum produc cu succes cele două tipuri de produse”, a spus Cosmin Florea pentru sansanews.ro.
Acesta a completat că propunerea este în faza incipientă și nu a primit un răspuns la inițiativă. ”Nu am primit răspuns dar prima impresie a fost bună și dânșii vor face o vizită în teren la noi la Buzău pentru a vedea aceste sistem”, a mai punctul șeful DAJ Buzău.
Citiți și: Fermierii riscă să rămână fără roșii din cauza caniculei. Soluția? Ventilatoare montate în solarii!
Noul trend în agricultura buzoiană: legume și fructe, în același solar
Propunerea directorului DAJ Buzău a plecat de la producerea fructelor în spații protejate după modelul buzoianului Claudiu Breazu care este deja la a doua producție de struguri de masă în solar. Buzoianul produce tomate și struguri în același loc, reușind astfel să-și eficientizeze la maximum spațiul din solar. În plus, bolta de viță de vie ajută legumele de la sol să se dezvolte mai bine oferindu-le umbra de care au nevoie în zilele de arșiță.
”Anul trecut, cultura de viță de vie din solar mi-a salvat ferma de la faliment pentru că producția de legume nu a fost potrivit estimărilor. Fructele s-au copt în luna iunie și am avut preț de trufandale. Nu am avut concurență decât strugurii din Ecuador”, a spus Claudiu Breazu. Buzoianul a adus butași din Republica Moldova. Sunt hibrizi, alb și roșu.
Claudiu a convins și alți cultivatori care au decis să treacă la sistemul dual. Unii dintre ei produc chiar și trei culturi pe aceeași suprafață, ceea ce înseamnă trei surse de venit. Un exemplu este Robert Valentin care a a pornit în primăvară cu tomate și viță de vie, iar după recoltarea roșiilor, va înființa o nouă cultură de tomate pe care o va recolta în toamnă, septembrie-octombrie. În concluzie, primăvara scoate bani din primul cliclu de tomate, vara din struguri, iar toamnă, din nou, din tomate.