• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În testări la USV Iași: Grâul cu producție de minim 7 tone/hectar, în condiții de secetă

    Roxana Dobre -

    Soiurile de grâu care să dea un randament de 7 tone la hectar în condiții de secetă sunt testate în ferma Universității de Științele Vieții din Iași. Specialișii fac testări pe 400 de soiuri iar scopul cercetătorilor este de a găsi acele soiuri care să asigure o producție constantă, an de an.

    Secetă tot mai cruntă care afectează culturile an de an i-a determinat pe cercetătorii români să caute soluții pentru soiuri de grâu care să facă față cu brio lipsei apei și să scoată și o producție bună pe hectar. 400 de soiuri de grâu sunt testate în ferma Universității de Științele Vieții din Iași iar specialiștii vor să afle care sunt mai rezistente, după ce în ultimii ani seceta severă a făcut ravagii în agricultură. Scopul cercetătorilor este de a găsi acele soiuri de grâu care să asigure o producție constantă, an de an, de cel puțin 7 tone la hectar.

    Citiți și: Cum arată soiul de grâu PG 102 înainte de recoltat

    Recoltat cereale (foto: DAJ Dolj)

    Grâul ”viitorului”, testat de cercetători

    În ferma Universității de Științele Vieții din Iași, cercetătorii au cultivat 400 de loturi diferite de grâu, iar intenția este de a identifica soiurile potrivite pentru condițiile climatice actuale din țara noastră. Iulian Gabur, prodecan Facultatea de Agricultură a spus că printre soiuri se află mai multe tipuri de grâu.

    ”Avem tipuri de grâu străvechi, soiuri foarte vechi, soiuri despre care noi știm, din dovezile arheologice, că ar fi fost cultivate inclusiv de strămoșii noștri daci, până la soiuri moderne. Spre exemplu un genotip de grâu străvechi oferă producții mici, dar este foarte rezistent la schimbările climatice”, a spus Iulian Gabur, prodecan Facultatea de Agricultură pentru digi24.ro.

    Conform acestuia, este nevoie de soiuri care sa fie rezistente la secetă si dăunători, dar care să aibă un randament bun, chiar și în anii în care vremea este capricioasă.

    Citiți și: Analiști: România va înregistra o recoltă record de grâu, cea mai mare din ultimii aproape 30 de ani

    Printre parcelele experimentale sunt și soiuri create chiar în laboratoarele universității

    Prodecanul Iulian Gabur a explicat că cercetătorii își doresc un soi cu o producție ridicată în condiții favorabile, dar și cu o stabilitate foarte bună, un soi care să poată produce suficient cât să acopere cel puțin cheltuielile într-un sezon pedo-climatic nefavorabil.

    ”Și mărimea plantei contează, nu doar cea a bobului de grâu”, a completat aceasta.

    Soiurile de grâu care trec testul cercetătorilor vor putea fi folosite de fermieri în cel mult trei ani. Anul trecut, sectorul agricol din România a suferit pierderi semnificative la cultura de grâu, cauzate în principal de seceta severă. Producția totală a fost de 9,2 milioane tone, mai mică față de 9,6 milioane tone în 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori România are un nou port la Dunăre, construit de la zero Prețul cireșelor la poarta fermei. Cât costă un kilogram de cireșe direct de la producător

    Ultimele știri

    Fluturii care au invadat România atacă culturile de legume și par să fie ”imuni” la insecticidele ”clasice” Florin Barbu a fost validat oficial de PSD pentru Ministerul Agriculturii în Guvernul Bolojan În testări la USV Iași: Grâul cu producție de minim 7 tone/hectar, în condiții de secetă