• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimul liceu agricol din Sibiu este scos în stradă de către Biserica Evanghelică: Autoritățile locale spun că au mâinile legate

    agrointeligenta.ro -

    Liceele agricole au devenit o raritate, iar cele care au rămas se confruntă cu probleme grave, care fac ca activitatea pedagogică să nu se poată desfășura în bune condiții. La Sibiu, ultimul liceu agricol unde tinerii își pot forma o bază de cunoștințe este în pericol să dispară după ce Biserica Evanghelică, proprietara clădirii în urma unui proces de retrocedare, a anunțat că nu mai dorește să reînnoiască contractul de închiriere pentru imobilul în care se țin orele.

    Liceul Agricol D. P. Barcianu funcționează în clădirea de pe strada Banatului dintotdeauna, dacă este să îi întrebi pe sibienii pentru care această insituție este una de reper în zona centrală a orașului. Poate din acest motiv, Biserica Evanghelică, cea care a obținut drepturile de proprietate asupra clădiri în urma retrocedărilor, a luat decizia de a renunța la a mai închiria imobilul pentru formarea tinerilor în agricultură.

    Mai mult, Biserica Evanghelică a trântit dintr-o dată apriga veste conducerii liceului care a făcut apel la sprijinul autorităților care au mâinile legate întrucât actualul contract de închiriere expiră pe 15 iunie, când elevii vor termina ultimul an școlar la liceul agricol de pe Banatului.

    Pentru a lua o decizie, profesorii s-au întâlnit cu părinții elevilor pentru a-i informa de neașteptata situație. „În cursul zilei de ieri, câţiva colegi de la Liceul de Artă au venit să viziteze liceul şi ne-au anunţat, prieteneşte, că spaţiul va fi ocupat de ei din 15 iunie 2015, deoarece nouă nu o să ne mai prelungească Biserica Evanghelică, după acest termen, contractul. Acest lucru ne pune pe gânduri, nu ştim dacă au facut-o pentru că s-au gândit că dacă aflăm aşa târziu nu o să mai avem timp să reacţionăm sau nu ştiu de ce nu s-au întâlnit pentru discuţii şi negocieri reprezentanţii celor două licee, reprezentanţii ISJ şi cei ai Bisericii Evanghelice?”, a deschis întâlnirea profesorul Daniel Toader.

    Profesorii au redactat un apel pe care intenţionează să-l trimită la ISJ Sibiu, la Biserica Evaghelică şi la Primăria Sibiu, în care cer să li se atribuie un alt spaţiu, astfel încât liceul să nu fie dislocat pe clase şi acestea repartizate la alte licee din oraş „unele la care se intră cu medii mult mai mici decât la noi”.

    Răspunsul Inspectoratului Şcolar Judeţean la plângerea formulată de conducerea Liceului Agricol este că se va căuta un alt spaţiu, în condiţiile în care ISJ nu poate să intervină pentru reînnoirea contractului pentru menţinerea actualului spaţiu al Liceului Agricol

    „Eu nu sunt proprietarul spaţiului, aşa că nu aş putea să fac altceva decât să îi ajut să găsească alt spaţiu. Biserica nu a înştiinţat nici Liceul Agricol, nici nu au trimis nicio hârtie la noi, şi noi am aflat de la Primărie. Din punctul meu de vederea aşa ceva e abuziv, nu se face aşa ceva fără să discuţi cu oamenii. Cum să dai liceul afară înainte să ai măcar o întâlnire cu conducerea? Eu o să găsesc o locaţie să îi mut, iar cred că aceea va fi a Liceul Tehnologic „Henri Coanda” Sibiu, vechiul IPAS, dar dacă ajung acolo, cel mai probabil va fi sfârşitul pentru Liceul Agricol”, a spus Ştefan Firu, inspectorul şef al ISJ Sibiu.

    Elevii vor să își continue studiile cu profil agricol

    Sub deviza „Noi suntem cei mai afectaţi de ce se întâmplă” elevii s-au strâns astăzi în curtea liceului şi au pregătit pancarte pentru „protestele care cu siguranţă vor urma, căci o să luptăm pentru liceul nostru”. Copiii spun că nu vor să plece la alte unităţi de învăţământ deoarece majoritatea specializărilor nu se mai găsesc în alte licee din oraş.

    „Noi auzisem un zvon, dar nu eram siguri până ieri. Ei vor să ne mute în funcţie de profile pe la alte licee, dar noi nu vrem, noi am dat admitere aici şi vrem, şi în acelaşi timp avem dreptul, să ne terminăm liceul unde am început”, spune Mădălina Babă, elevă în clasa a XI-a.

    Elevii sunt nemulţumiţi şi de faptul că cei de clasa a XII-a vor trebui să îşi susţină examenele pentru atestate în alt liceu.

    „Cei de a XII-a sunt cei mai stresaţi că au şi Bacalaureatul în curând şi dacă se vor muta la alt liceu vor trebui să îşi facă şi alte atestate. Eu nu înţeleg ce are Biserica Evaghelică cu noi, nu suntem şi noi tot elevi ca cei de la Arte? Ce treabă e asta să te lupţi cu biserica pentru un loc în care să înveţi?”, spune şi Beatrice Rebegel, elevă tot în clasa a XI-a.

    La Liceul Agricol sunt înscrişi 551 de elevi şi sunt angajate 44 de cadre didactice.

    Sursa: Turnul Sfatului



     


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor