Pregătiri pentru prima stropire în viile Cotnari: Înghețul a afectat 5% din podgorie. Cele mai mari pagube la Tămâioasa Românească și Feteasca Neagră
agrointeligenta.ro -Înainte de efectuarea primei stropiri în vie, reprezentanții companiei ieșene Cotnari fac o analiză amănunțită pentru a evalua cum se arată exploatația la ieșirea din iarnă. Totodată, la final de aprilie se fac și primele evaluări privind producțiile așteptate în acel an.
”În urma celor câteva zile de iarnă în care temperaturile au scăzut până la -20 grade în Cotnari, este posibil ca producția de struguri să fie în unele parcele cu 5-10% mai mică decât cea din anul 2014. Partea înaltă a butucilor, respectiv corzile care se află la înalțimea de peste 1,20 metri, au suferit pierderi de până la 5%, iar ca soiuri afectate sunt Tămâioasa Românească și Feteasca Neagră”, a declarat dr.ec. Constantin Deleanu, președintele companiei Cotnari.
Producție estimată pentru 2015: 22 de milioane de kilograme de struguri
La finele primului trimestru din 2015, specialiștii celui mai mare producător de vin din România spun că rezerva de apa din sol este foarte bună pentru această perioadă. Mai mult, s-a reușit finalizarea lucrărilor de tăiat în uscat, de legat, de desmușuroit și copcit. ”Lăstarii au cam 1-2 centimetri , iar peste câteva zile urmează să efectuăm prima lucrare de stropit. În final pot spune că la aceasta dată estimăm o producție de aproximativ 20 milioane de kilograme de struguri, față de 22 milioane de kilograme cât am realizat în anul 2014”, a mai spus dr. ec. Deleanu.