Bulgaria a confirmat al doilea focar de variolă ovină la o mică fermă din Plovdiv


Un nou focar de variolă ovină în Bulgaria. Autoritățile din țara vecină au confirmat apariția unui nou caz de variolă la mici rumegătoare în districtul Plovdiv, în apropierea fermei unde s-a mai raportat anterior un focar. Circulația animalelor a fost restricționată și s-a impus o zonă de observație pe o rază de 10 kilometri.
Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară (BFSA) a detectat un focar de variolă la mici rumegătoare în satul Voivodinovo, municipiul Maritsa, districtul Plovdiv. Boala a fost depistată într-o fermă de animale cu un efectiv de 31 de rumegătoare mici, în urma unei sesizări a proprietarului. Focarul nou detectat se încadrează în zona de supraveghere de 10 kilometri cu restricții deja impuse în urma depistării anterioare a unui focar în satul Skutare, districtul Plovdiv, raportează sinor.bg.
Nou focar de variolă ovină în Bulgaria. Măsurile luate de autorități
În urma depistării unui nou caz de variolă ovină în Bulgaria, a fost stabilită o zonă de protecție de trei kilometri în jurul focarului, care include satele Voivodinovo și Skutare din municipiul Maritsa, regiunea Plovdiv.
O zonă de observație de 10 kilometri a fost stabilită în jurul focarului, care include satele Manole, Trilistnik, Jelyazno, Trud, Krislovo, Kalekovets, Dink, Rogosh și Tsaratsovo din municipiul Maritsa, regiunea Plovdiv; satul Stryama din municipiul Rakovski, regiunea Plovdiv; satul Yagodovo din municipiul Rakovski, regiunea Plovdiv, precum și orașul Plovdiv, municipiul Plovdiv, regiunea Plovdiv.
Citește și: Variola ovină a fost adusă din Bulgaria? Un focar identic a fost raportat de bulgari în urmă cu câteva zile
Au fost luate măsuri pentru controlul și eradicarea bolii, în conformitate cu normele legislației europene și naționale. Proprietarul va fi despăgubit conform prevederilor Legii activităților medicale veterinare.
BFSA solicită fermierilor din zona afectată să restricționeze accesul la instalațiile de creștere a animalelor persoanelor care nu au legătură cu activitățile lor. Toți fermierii și părțile interesate ar trebui să implementeze cu strictețe măsuri de biosecuritate pentru a limita și eradica boala. Boala nu reprezintă un pericol pentru oameni, dar atunci când se răspândește, provoacă pagube economice semnificative.
Variola ovină și caprină este o boală virală extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, letargie erupție papulară pe piele și leziuni la nivelul plămânilor. Erupția începe cu pete roșii care se transformă în cruste negre și răni deschise, cel mai frecvent pe cap, abdomen, uger, coadă și părțile interioare ale membrelor. Capul este adesea umflat și deformat, iar boala poate fi fatală.
Citește și: ANSVSA a confirmat primul focar de variolă ovină din România. Boala, depistată la două ferme din Teleorman
Se transmite în principal prin contact direct între animale bolnave și sănătoase, precum și prin hrană, echipamente și vehicule contaminate. Prevenirea este esențială – se evită contactul între animale din turme diferite, vizitele la ferme zootehnice străine și schimbul de animale și echipamente. Se asigură o zonă de dezinfecție la intrarea în fermă, se folosește îmbrăcăminte de protecție pentru vizitatori și se pun în carantină animalele nou achiziționate timp de 21 de zile.