• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UE taie importul de grâu din Ucraina până la maxim 1,3 milioane de tone pe an

    Violina Gorcinschi -

    Veste excelentă pentru fermierii aflați în plină campanie de recoltare a grâului! Uniunea Europeană va reduce importurile de grâu și zahăr din Ucraina cu până la 80% pentru a-și proteja fermierii, conform cotelor anunțate vineri, 4 iulie. Măsura îi va determina pe cultivatorii ucraineni să vândă mai mult pe piețele din Asia și Africa.

    Într-o dovadă de solidaritate după începerea războiului din Ucraina în 2022, UE și-a deschis piețele alimentare și a renunțat temporar la taxe și cote. Însă, în timp ce fermierii din întregul bloc european au protestat față de inundarea piețelor cu cereale, zahăr și carne de pasăre din Ucraina, Bruxelles-ul a luat măsuri pentru a reintroduce cotele. Comercianții spun că Ucraina a sfidat așteptările continuând să transporte volume mari de cereale prin Marea Neagră, dar războiul nu dă semne că s-ar sfârși, iar sprijinul occidental a scăzut. Statele Unite au întrerupt unele transporturi de rachete săptămâna aceasta. Oficialii au declarat astăzi că Rusia a efectuat cel mai grav atac cu drone al războiului, transmite Reuters.

    UE reduce cotele de import pentru grâul și zahărul din Ucraina

    Cotele anunțate vineri – 4 iulie vor fi mai mari decât cele din primul acord de liber schimb dintre UE și Ucraina, în vigoare din 2016, dar semnificativ sub volumele importate în ultimii trei ani fără taxe vamale.

    Acestea vin în urma unui acord provizoriu încheiat luni, 30 iunie, și stabilesc cota anuală pentru grâu la 1,3 milioane de tone, o creștere cu 30% față de nivelurile de un milion de tone din perioada antebelică, a declarat astăzi un înalt oficial al UE. Reprezintă o scădere de 70-80% față de ultimele trei sezoane, când UE a importat aproximativ 4,5 milioane de tone de grâu ucrainean în sezonul 2024/25 până la 30 iunie, 6,5 milioane de tone în 2023/24 și 6,1 milioane de tone în 2022/23, potrivit datelor Comisiei.

    Citește și: Un nou acord de liber schimb negociat între UE și Ucraina. Piețe deschise, dar cu mecanisme de salvgardare

    UE a stabilit cota pentru zahărul ucrainean la 100.000 de tone, în creștere față de 20.000 de tone din perioada dinainte de război, dar în scădere față de importurile fără cotă de 400.000 de tone în 2022/23 și peste 500.000 de tone în 2023/24.

    Lobby-ul agricol ucrainean UCAB a declarat vineri că sunt prea mici cotele, catalogând propunerea ca un „pas înapoi”. Acestea ar trebui să ofere o ușurare fermierilor din Uniunea Europeană, mulți dintre aceștia având de suferit din cauza costurilor mai mari și a unor reguli de mediu mai stricte și care sunt, de asemenea, îngrijorați de un acord planificat al UE cu blocul Mercosur din America de Sud.

    Traderii de cereale sunt de părere că grâul ucrainean, cotat la prețuri competitive, ar putea ajunge în piețe alternative din Africa de Nord și Asia.

    Cote de import pentru orzul ucrainean și carnea de pasăre

    Pentru orzul ucrainean, cota de import a UE ar crește de la 350.000 la 450.000 de tone, o cantitate similară cu ce s-a importat în sezonul 2024/25, dar doar circa jumătate din cât a intrat în UE în 2022/23 și 2023/24.

    Pentru carnea de pasăre, cota de import a fost crescută de la 90.000 la 120.000 de tone.

    Citește și: Ucraina construiește peste 400 de silozuri de cereale care vor fi închiriate fermierilor

    Acordul comercial revizuit dintre UE și Ucraina include 40 de categorii de bunuri și încă trebuie să fie adoptat de o majoritate calificată a statelor membre. În plus, acordul permite țărilor UE la nivel individual să adopte măsuri ulterioare pentru a-și proteja piețele interne dacă acestea sunt destabilizate de volumele cotelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii, preparare, aplicare Un procesator român de lapte a ajutat peste 1.000 de mici fermieri să treacă la e-Factura: ”A înțeles toată lumea” Livrare istorică: Ultima combină New Holland CR10.90 produsă vreodată a ajuns într-o fermă din România!

    Ultimele știri

    Se înregistrează zbor intens de Helicoverpa armigera, generația a II-a Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 0,3 – 0,5 lei/kg. Muncim pe minus, falimentăm!” UE taie importul de grâu din Ucraina până la maxim 1,3 milioane de tone pe an