Studiu: O treime din fructele și legumele din Turcia sunt contaminate cu pesticide


Fructele și legumele produse în Turcia, contaminate cu pesticide periculoase. Aproape o treime din fructele și legumele vândute în Istanbul conțin reziduuri de pesticide care depășesc limitele legale sau includ substanțe chimice neaprobate, indică un studiu recent realizat de Greenpeace Turcia.
Studiu Greenpeace, mesaj alarmant privind legumele din Turcia. Rezultatele au arătat că aproximativ 61% dintre probe, fructe și legume vândute în Istanbul, conțineau reziduuri multiple de pesticide. În 51 de eșantioane, reziduurile depășeau limitele legale stabilite de autoritățile turce, iar 50 dintre acestea conțineau pesticide neautorizate, potrivit bianet.org.
Pesticide ilegale găsite în legumele vândute în supermarketuri
Un nou raport emis de Greenpeace Turcia a dezvăluit că 1/3 din fructele și legumele recoltate în Istanbul nu au trecut de standardele privind siguranța pesticidelor.
Prin studiu s-au examinat 155 de mostre de fructe și legume recoltate din cinci lanțuri de supermarketuri și din diferite piețe din Istanbul. Acestea au fost testate într-un laborator acreditat internațional. Rezultatele au arătat că 61% din probe au conținut multiple reziduuri de pesticide, în timp ce 43% au avut cel puțin un pesticid din categoria polifluoroalchilatelor (PFAS) – substanțe toxice durabile, cunoscute pentru persistența în mediu și riscurile potențiale de sănătate.
Citește și: O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase
În plus, 31,6% din legumele și fructele analizate au conținut cel puțin un pesticid din clasa celor perturbatoare hormonal, toxice pentru neurodezvoltare, cancerigene.
Din toate produsele testate, 33% (51 de eșantioane) s-au dovedit a încălca regulamentul privind limitele maxime de reziduuri din Codul alimentar turc. Dintre acestea, 50 au fost legate de utilizarea pesticidelor neautorizate.
Contaminarea a fost la un nivel foarte mare în următoarele produse: frunze de struguri murate (80%), ardei iute verzi (70%), spanac (67%), salată verde și pere (40%), struguri (40%), mere aurii și starking (30%), ardei gras și vinete (20%), roșii (13%) (13%), portocale și castraveți (7%).
Fructele și legumele contaminate cu pesticide, pericol major pentru sănătate
Acest ultim raport vine în urma unui studiu similar făcut de Greenpeace Turcia din 2020, care a găsit reziduuri ilegale de pesticide în 15,6% din 90 de probe testate și mai multe reziduuri de pesticide în 67% dintre acestea.
Implicațiile mai largi ale utilizării pesticidelor depășesc siguranța alimentară. Pesticidele sunt substanțe chimice toxice utilizate în agricultură care lasă reziduuri pe produse, poluează solul și sursele de apă și dăunează biodiversității. Experții avertizează că utilizarea pe scară largă și nereglementată a acestor substanțe contribuie și la riscuri pe termen lung pentru sănătate, inclusiv cancer, tulburări de dezvoltare, dezechilibre hormonale, infertilitate, pierderi de memorie și probleme respiratorii.
Utilizarea globală a pesticidelor este estimată la 3 milioane de tone anual. În Turcia, utilizarea a crescut de șapte ori față de 1979, ajungând la 59.000 de tone în 2018, potrivit datelor citate în raport.
Citește și: Costel Vînătoru despre pesticide: ”Aproape e imposibil să obții o cultură în România fără utilizarea lor”
Greenpeace și experții în sănătate cer o reglementare mai strictă a utilizării pesticidelor și o adoptare mai largă a practicilor agro-ecologice care să evite aporturile chimice.