Programul de vaccinare contra Bluetongue: imunizări la rumegătoare
agrointeligenta.ro -Vaccinarea la nivel național a tuturor bovinelor, caprinelor și ovinelor contra visurului Bluetongue are toate șansele să demareze în acest an.
Pe site-ul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor – ANSVSA, a fost publicat un proiect de hotărâre prin care se propune alocarea unei sume de peste 500 de milioane de lei (circa 100 de milioane de euro) pentru imunizarea în masă a rumegătoarelor în cadrul unei campanii programate să se desfășoare până în 2017.
Medicii veterinari primesc 5 lei pentru vaccinarea la rumegătoarele mari
Conform documentului aflat în dezbatere publică, costurile programului de imunizare vor fi asigurate din resurse de la bugetul de stat și din fonduri europene și sunt luate în considerare cheltuieli legate de achiziția dozelor de vaccin, cele legate de inocularea lor (s-a agreat cu medicii veterinari un cost de 5 lei/inoculare la bovine și bunaline și de 3 lei/inoculare la ovine și caprine), precum și finanțarea unei campanii de informare.
2,5 de bovine și bubabline și 14,6 milioane de ovine și caprine
Astfel, au fost publicate deocamdată cheltuielile pentru 2015, calculate pentru câte două inoculări la 2,5 milioane de bovine și bubaline și pentru câte o inoculare la 14,6 milioane de ovine și caprine.
În total, la o estimare de cost de 1 euro/doza de vaccin (4,5 lei) și un cost de manoperă de 69,5 milioane de lei – calculat cu 5 lei fără TVA /inoculare la bovine şi bubaline şi 3 lei fără TVA /inoculare animal la ovine şi caprine, total bugetului necesar pentru anul 2015 va ajunge la 157.492.896 lei fără TVA.
Alte 140 de milioane de lei fără TVA ar urma să fie cheltuiți în 2016 și 2017, iar campania de informare a fost evaluată la 415.380 lei/an pentru tipărirea a 69.000 de afișe pe an, la un preț de 6 lei bucata și care vor fi împărțite în 13.800 de localități, adică câte 5 afișe/localitate.
Fermierii, obligați să permită vaccinarea animalelor
Deţinătorii de animale susceptibile au obligația să permită accesul în exploataţie al medicului veterinar de liberă practică împuternicit şi să prezinte toate animalele eligibile pentru efectuarea acţiunii de imunizare. Fermierii trebuie să anunţe medicul veterinar despre orice intenţie de mişcare a animalelor susceptibile. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie şi este sancţionată conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
Situația actuală a bolii limbii albastre în România
Febra catarală ovină a fost diagnosticată prima oară în România în data de 22 august 2014, fiind notificată la Comisia Europeană (ADNS) şi la Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) în data 23 august 2014.
10 milioane de euro alocați deja de Comisia Europeană
Comisia Europeană a alocat României, prin Decizia SANTE/VP/2015/RO/SI2.700828 a Comisiei din 30 ianuarie 2015 pentru aprobarea programelor naţionale şi a fondurilor asociate, suma de 10.267.000 de euro pentru programul de control şi eradicare a bluetongue.
Având în vedere faptul că programul de vaccinare obligatorie pentru bluetongue nu a putut fi aplicat în primul trimestru al anului 2015, precum şi faptul că această acţiune reprezintă unica soluţie pentru eradicarea bolii, declararea României ca liberă de bluetongue şi ridicarea măsurilor de restricţie privind circulaţia animalelor, care afectează comerţul intra-comunitar şi exportul de animale, este imperios necesar să se efectueze acţiuni în sensul demarării programului de vaccinare cât mai curând posibil.
Astfel, în data de 27 februarie 2015 a avut loc la Bruxelles o întâlnire bilaterală a reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Comisiei Europene pentru stabilirea unei noi strategii privind implementarea programului de vaccinare pentru bluetongue în România pentru anul 2015.
Recomandări de la Bruxelles
Comisia Europeană a subliniat că vaccinarea este cel mai bun instrument pentru a opri răspândirea bolii în România şi către celelalte state membre UE precum şi pentru eradicarea ei. A arătat că, dacă vaccinarea nu va fi aplicată, este posibil ca România să nu mai poată efectua comerţ intracomunitar sau export cu bovine, ovine şi caprine, vaccinarea oferind partenerilor comerciali siguranţa necesară pentru evitarea contaminării.
”Din experienţa altor state membre în care a evoluat bluetongue, singura măsură de eradicare a acestei boli este aplicarea măsurilor de profilaxie specifică, respectiv vaccinarea”, se mai arată în documentul ANSVSA.
Documente utile: HOTĂRÂRE pentru aprobarea Programului de vaccinare împotriva virusului bluetongue în România (PROIECT – formă 26 aprilie 2015)