• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA – iulie 2025: Producție record la floarea-soarelui în Federația Rusă. Prețuri la zi în România

    Violina Gorcinschi -

    Producție record la floarea-soarelui în Rusia. Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a publicat raportul pe luna iunie cu estimările privind producțiile agricole la nivel mondial din acest an. Conform documentului, în Federația Rusă se așteaptă recolte mai mari la floarea-soarelui decât anul trecut. Fermierii ruși au mizat pe oleaginoase în acest an, din cauza condițiilor nefavorabile pentru cultivarea cerealelor. În acest an comercial, datele arată că Rusia va produce 18 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui.

    USDA estimează că producția de semințe de floarea-soarelui din Rusia pentru anul comercial 2025/26 va fi un record, ridicându-se la 18 milioane de tone, în creștere cu 3% față de luna trecută, cu 7% față de anul trecut și cu 14% față de media pe 5 ani. Randamentul este prognozat la 1,8 tone pe hectar, în scădere cu 1% față de luna trecută, dar în creștere cu 2% față de anul trecut și cu 5% peste media pe 5 ani. Suprafața recoltată este prognozată la un record de 10 milioane de hectare, în creștere cu 4% față de luna trecută și anul trecut și cu 9% față de media pe 5 ani.

    Evoluție de la an la an a suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui (foto: USDA, date de la Ministerul Agriculturii din Rusia)

    USDA: Producție record de floarea-soarelui în Rusia, în 2025

    USDA se așteaptă ca fermierii ruși să producă cu 7% mai multă floarea-soarelui decât în 2024. Producția record prognozată pentru acest an este determinată de o suprafață plantată record și de creșterea preconizată a randamentului de la an la an. Creșterea lunară a suprafeței se bazează pe datele oficiale de plantare furnizate de Ministerul Agriculturii din Rusia. Campania de semănat de primăvară s-a încheiat.

    Citește și: Seceta ”a topit” porumbul și floarea-soarelui din ferma Mecsol. Andrei Seneșan: ”Și dacă acum vin ploi, nu se mai recuperează”

    La 27 iunie, suprafața cultivată cu floarea-soarelui a ajuns la 10,5 milioane ha, față de 9,4 milioane ha cu un an în urmă. Cea mai recentă suprafață plantată cu floarea-soarelui este cu 0,8 milioane ha mai mare decât intențiile inițiale de plantare pentru această cultură.

    Citește și: Prășitul culturii de floarea-soarelui – beneficii

    Condițiile meteorologice dificile din principalele regiuni agricole din Rusia au întârziat și au împiedicat campania de plantare a cerealelor de primăvară. Drept urmare, suprafața plantată finală cu cereale MinAg din acest sezon s-a situat sub intențiile inițiale de plantare ale agenției pentru acest sezon. Conform articolelor open-source, rentabilitatea generală redusă a cerealelor i-a motivat pe fermieri să mute o parte din suprafața pierdută către semințe oleaginoase. În prezent, Indicele Standardizat al Precipitațiilor (SPI) indică condiții în mare parte favorabile în principalele zonele cu floarea-soarelui, susținând creșterea anticipată a randamentului de la an la an.

    La acest moment prețul DAP Constanța pentru floarea-soarelui este 455 de dolari pe tonă pentru fermierii care încheie contracte pentru producția din aest an. Pe plan local, la baza Dragalina din județul Călărași, semințele de floarea-soarelui sunt contractate la un preț de 1.840 de lei tona.


    Te-ar mai putea interesa

    Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Ilie Ursu a dat startul celui de-al doilea ciclu de producție la tomate: ”Am vândut până acum 20 de tone” CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă!

    Ultimele știri

    Numărul focarelor de variolă la oi și capre – în creștere. Toate sunt localizate în județul Teleorman România și Franța au cerut Comisiei Europene amânarea aplicării Acordului MERCOSUR Andrei Ciocoiu, Corteva: Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români