• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legislația volatilă ridică mari probleme în agricultură. Diana Turturica – Casa de Avocatură Ionescu și Sava: Foarte multe litigii sunt concentrate în relația cu APIA

    agrointeligenta.ro -

    Legislația în domeniul agricol este urmărită cu un mare interes atât de fermieri, cât și de reprezentanții mediului de afaceri interesat de investiții în agribusiness. În prezent, potrivit unei analize a Casei de Avocatură Ionescu și Sava, cea mai mare problemă o reprezintă normele volatile care vor pune în dificultate mai ales producătorii de lapte din România care se confruntă cu dileme legate de Legea pajiștilor, corelate cu eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie.

    ”Dificultățile la implementarea unui act normativ nu țin numai de neclaritate – breșele legislative pot fi speculate uneori în mod pozitiv. Problemele legislative din domeniul agricol vin din faptul că legislația în domeniul agricol este destul de volatila în condițiile în care în prezent se acoperă, din punct de vedere legislativ, 10-15 ani în care acest sector nu a fost o prioritate pentru legiuitori”, explică Diana Turturica, avocat asociat în cadrul Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

    O parte din litigii ajung în zona de penal

    Expertul Casei de Avocatură Ionescu și Sava a identificat și zonele unde se înregistrează cele mai multe litigii în agricultură.

    ”Bineînțeles, pentru că miza principală este în zona de finanțare, foarte multe litigii sunt concentrate în relația cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Acestea privesc atât relația directă, APIA – fermieri, dar și relația APIA cu alte instituții publice, ca de exemplul, litigiul APIA împotriva Curții de Conturi. Din păcate, o parte din aceste litigii ajung în zona de penal, fiind cercetați în prezent o serie de fermieri în legatură cu dobândirea de subvenții necuvenite”, explică Diana Turturica.

    ”Se încearcă modificarea încărcăturii minime la hectar”

    Specialistul în legislație agricol apreciază că este destul de greu să existe coerență legislativă într-un sector în care de-abia se pun bazele nevoilor legislative actuale.

    ”În perioada următoare, merită urmarită legiferarea din domeniul fondului forestier și amendamentele la Legea pajiștilor, pentru care se încearcă modificarea încărcăturii minime la hectar, a perioadei de concesionare a pășunilor și acordarea subvențiilor”, a declarat avocata pentru Agrointeligența.

    Diana Turturica apreciază că perioada următoare va aduce controverse și în sectorul laptelui și al produselor lactate, unde, în paralel cu eforturile de recunoaștere a organizațiilor de producători și de stabilire a relațiilor contractuale, de la 1 aprilie au fost eliminate cotele de lapte, apărând astfel noi reglementări privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte.

    Consultanță specializată în finanțarea afacerii agricole

    Potrivit specialistei în legislație agricolă, eforturile Casei de Avocatură Ionescu și Sava se concentrează mai ales pe partea de consultanță, ajutând fermierii să se organizeze în vedere obținerii de finanțare pentru afacerea lor. ”În prezent încercăm să ne concentrăm pe partea de consultanță, să acoperim nevoia de organizare a activității fermierilor într-o formă juridică prin intermediul căreia aceștia să poată atrage finanțare sau să patrundă în lanțul de distribuție și desfacere”, explică Diana Turturica.

    Se preferă prevenția decât litigiul

    În zona de fiscalitate, reprezentanta casei de avocatură din Capitală apreciază că este nevoie de multe clarificări, dar chiar și în partea administrativă, de relaționare cu autoritățile publice din domeniu: ”Firește, adresăm și zona de litigii, dar ca și în orice alt domeniu de business, preferăm să sprijinim clienții în zona de prevenție, astfel încât numai în situații extreme să se ajungă la un litigiu”.

    ”Mulți dintre primii antreprenori în agricultură au înregistrat numeroase experiențe negative, cauzate fie de faptul că la momentul respectiv nu s-au adresat unor consultanți specializați, dar și mai grav, pentru că în unele cazuri, consultanții care i-au sfătuit, au fost la rândul lor slab pregătiți pentru transformarea pe care a parcurs-o domeniul agricol în ultimii 5 – 7 ani” – Diana Turturica, avocat asociat Casa de Avocatură Ionescu și Sava.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!