• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a stins din viață fermierul care și-a creat propriul soi de goji. Dumnezeu să îl odihnească pe Emeric Kolbaszer!

    Roxana Dobre -

    Unul dintre cei mai apreciați cultivatori de goji din țară, Emeric Kolbaszer, a trecut la cele veșnice la vârsta de 69 de ani, conform unui anunț al familiei făcut pe pagina sa de socializare. Kolbaszer deținea una dintre cele mai mari plantanții de goji care care produce în sistem bio din țară și reușise să treacă în ultimii ani prin toate provocările pe care le-a adus piața din România. De la lupte în Instanță cu primarul până la identificarea unei piețe stabile și crearea propriului soi, cultivatorul Emeric Kolbaszer se putea lăuda în 2025 că afacerea este una profitabilă iar de la anul avea în plan să își extindă suprafața pe care o lucra.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre cultura de goji din localitatea Ciuperceni, județul Satu Mare din anul 2018 când Emeric Kolbaszer, proprietarul plantației ducea o luptă cu primărița de atunci care vroia să îi retragă terenul pe care făcuse investiții de 300.000 de euro. Un apropiat al publicației noastre, Emeric Kolbaszer ne mărturisea într-un interviu acordat în luna septembrie că la circa șapte ani distanță reușise să scape de problemele cu primăria, care are și altă conducere, și se bucura de succesul plantației de pe care producea propriul soi de goji și procesa întreaga cantitate.

    Cultură de Goji

    Citiți și: A investit 300.000 de euro, acum statul îl pune să-și desființeze plantația de goji!

    Emeric Kolbaszer a trecut la cele veșnice. Plantația sa de goji trecuse testul timpului

    Emeric Kolbaszer, proprietarul plantației de goji reușise să mențină plantația activă care se întinde pe patru hectare și să își facă un punct de procesare unde merge toată producția de pe cele circa 3 hectare pe care le lucra în 2025. În ultimii ani, fermierul reușise să își salveze investiția și să rezolve problemele privind terenul care era arendat și care primăria vroia să îl ia.

    ”Situația cu Primăria s-a lămurit după ani de procese, bani cheltuiți, pierderea a două proiecte europene și stres acumulat dar acum lucrurile sunt pe un făgaș normal. Acum terenul este arendat și sperăm noi că nu vor mai apărea astfel de probleme, oricum și conducerea Primăriei este alta. De atunci am devenit membru al fermierilor care produc goji bio din Europa și am patru livrări la export pe an. Plus că avem un magazin online unde avem produse procesate, de la fructe uscate la ceaiuri, gemuri, nectar și capsule din fructe de goji”, ne declara pe 15 septembrie cultivatorul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Acesta a completat la acea vreme că a creat o unitate de procesare unde ajunge atât recolta proprie cât și cea pe care o achizionează de la ați cultivatori din zonă.

    ”Noi procesăm toată cantitatea pe care o producem și chiar achiziționăm recolta de la producătorii care cultivă soiul scos de mine pe piață – Erma, de la frunze pentru ceai cât și fructe. Avem o unitate de procesare și ne putem mândri că scoatem pe piață produse pe care nu le au nici măcar chinezii, pentru că știți că pe partea de goji ducem o luptă stânsă cu ei. Aici mă refer spre exemplu la fructele uscate pentru care noi utilizăm o tehnologie care presupune înghețarea la – 60 de grade și după aceea în decurs de 70 de ore o pompă de vacuum scoate umezeala ceea ce face fructul rehidratabil adică în 10 minute ținut la aer el devine cum a fost cules. E ca nou să spun așa, există doar o pierdere de 3%. După cum se știe fructul de goji este o sursă extraordinară de vitamina C, care prin uscarea la 42 de grade în sus, la soare, se evaporă iar noi am implementat această tehnologie și am investit într-un singur uscător 11.000 de dolari”, a mai punctat Emeric Kolbaszer la începutul toamnei.

    Citiți și: Plantațiile de Goji în România. Mit sau o cultură cu real potențial productiv?

    Fructe uscatte de goji produse în Satu Mare

    Fructele uscate, cel mai cerut produs din plantația lui Emeric Kolbaszer

    Fructele de goji recoltate de pe cele patru hectare din localitatea Ciuperceni ajung atât pe piața din România cât și la export, cel mai cerut produs fiind fructele uscate.

    ”Am aceste livrări prin Asociația fermierilor producători de goji bio prin care trimitem anual produse în țări precum Anglia, Suedia, Italia etc. Fructele uscate sunt cele mai cerute, urmate de nectar și ceai. Anul acesta așteptăm o producție bună, chiar mâine ne pregătim să intrăm la recoltat, chiar dacă cultura a fost afectată de înghețul de primăvară. Acum lucrăm patru hectare și ne așteptăm la o producție în medie de 1-2 kilograme pe plantă, depinde de maturitatea acesteia. Avem în totalitate soiul dezvoltat de mine, Erma, care are un conținut mai mare de vitamine și este foarte dulce de aceea sunt foarte căutate fructele și mai ales preferate de copii”, a împărtășit cultivatorul din Satu Mare.

    A rămas goji o afacerea profitabilă?

    Afacerea cu fructe de goji nu a rezistat și în cazul altor cultivatori, în lipsa unei piețe stabile. Emeric Kolbaszer a mărturisit că foarte mulți cultivatori au renunțat iar în cazul său doar pasiunea pentru această cultură l-a determinat să lupte cu provocările venite de-a lungul anilor care nu au fost deloc puține.

    ”Foarte mulți au renunțat. Eu m-am încăpățânat pot spune dar am trecut prin multe încercări. Toată lumea a crezut că afacerea merge de la sine dar trebuie să investești atât bani dar mai ales timp. Nu este o cultură pe care o înființezi și gata, după aceea pleci în vacanță. Trebuie să rămâi acolo zi de zi pentru că apar provocări și multă muncă fizică mai ales că vorbim de o cultură bio și nu se permit chimicale, efectiv stai în genunchi și rupi buruienile. Dar privind în urmă eu spun că a meritat și mă bucur că am anual nu mic profit și nu dau faliment adică nu urmăresc câștiguri uriașe. Mai mult, de la anul vreau să mă extind până la cinci hectare și mă opresc”, a mai punctat cultivatorul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Redacția Agrointeligența-AGROINTEL.RO își exprimă regretele pentru pierderea unui om valoros pentru agricultură. Dumnezeu să îl ierte!


    Te-ar mai putea interesa

    Cooperative executate de ANAF pentru TVA la utilajele cumpărate prin fonduri europene Mușuroirea trandafirilor toamna – când și cum se face Fermier obligat să-și vândă pământul din cauza băncilor: ”Vom ajunge să dăm tot străinilor, asta se vrea”

    Ultimele știri

    S-a stins din viață fermierul care și-a creat propriul soi de goji. Dumnezeu să îl odihnească pe Emeric Kolbaszer! Micii Fermieri 2026 – fonduri europene. Condiții și termene pentru ajutorul de 50.000 de euro/fermă Transavia investește în cea mai mare fabrică pentru hrană de animale de companie din țară