Fermierii care vor avea subvenții dublate, granturi de 300.000 euro și…vacanțe


Ce subvenții vor primi tinerii fermieri după 2027. Strategia de reînnoire a generațiilor va fi un element obligatoriu al planurilor naționale iar sprijinul pentru tinerii fermieri nu va mai fi un simplu „supliment”, ci va fi integrat sistematic în întregul plan național.
Fiecare stat membru trebuie să ofere din 2028 un set integrat de instrumente de sprijin pentru tinerii fermieri, conform unui proiect de regulament, care stabilește condițiile pentru implementarea PAC post 2027. Christophe Hansen, comisarul european pentru Agricultură și Alimentație a anunțat că se propune creșterea cuantumului minim al plăților directe pentru tinerii fermieri de la 3% la 6%. Vorbim, astfel, de o dublare a subvențiilor de care beneficiază noua generație de producători agricoli.
„Pentru a permite o reînnoire generațională eficientă, propunem, de asemenea, eliminarea treptată a sprijinului pentru venit pentru fermierii care primesc pensii naționale, cu o perioadă de tranziție suficientă”, a adăugat el.
Citiți și: Plafonarea subvențiilor la hectar – model de calcul pentru o fermă de 1.000 de hectare
Scheme pentru tinerii fermieri
Un proiect de regulament, care stabilește condițiile pentru implementarea PAC prevede menținerea plății ”dedicate” pentru tineri. În plus, fiecare stat membru trebuie să ofere un set integrat de instrumente de sprijin pentru tinerii fermieri, inclusiv:
– Sprijin pentru înființarea unei afaceri: Granturi unice de până la 300.000 euro, plătite ca sumă forfetară sau în instrumente financiare. Cu toate acestea, este necesar un plan de afaceri. Sprijinul este disponibil și pentru startup-urile rurale și dezvoltarea fermelor mici.
– Plăți directe majorate: Rate majorate în sistemul de subvenții degresive pentru tinerii fermieri. Posibilitatea includerii în sistem a plăților simplificate pentru fermele mici.
– Investiții: Intensitate mai mare a ajutorului (procentul subvenției) pentru investițiile realizate de tinerii fermieri. Finanțarea poate fi obținută și prin instrumente financiare (de exemplu, garanții, împrumuturi cu dobândă mică).
– Formare și consultanță: Acces dedicat la consiliere și formare agricolă adaptate nevoilor specifice ale tinerilor fermieri. Legături cu sistemul național de cunoaștere și inovare.
– Servicii, înlocuirea fermei: Posibilitatea de a sprijini serviciile care permit tinerilor fermieri să ia concediu, să participe la cursuri de formare sau să se odihnească.
– Colaborare și inovare: Participarea la grupurile operaționale EIP-AGRI. Sprijin pentru proiecte de colaborare intergenerațională, cum ar fi cele legate de succesiunea fermelor.
Citiți și: Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri
Christophe Hansen, comisar pe agricultură: Sprijin mai mare pe hectar și ajutoare pentru instalare pentru tineri
Christophe Hansen, comisarul european pentru Agricultură și Alimentație a precizat ieri, miercuri – 16 iulie când a fost prezentată propunerea de buget post 2027 că CE acordă prioritate reînnoirii generațiilor.
”Acordăm prioritate reînnoirii generațiilor. Un pachet de început, care include un sprijin mai mare pe hectar și ajutoare pentru instalare, va facilita intrarea tinerilor în agricultură. Și voi prezenta o strategie pentru tinerii fermieri în toamnă, bazându-mă pe acțiunea noastră”, a spus aceasta.