Oierul Ioan Suciu: ”Produsele tradiționale nu se negociază! Nu îți convine prețul, nu cumperi”


Oierul Ioan Suciu, din Făgăraș, județul Brașov, a transmis colegilor de breaslă un mesaj menit să-i determine să nu își mai vândă produsele la prețuri mici. Având în vedere scumpirile din magazine, odată cu creșterea TVA, oierul a punctat că producătorii autohtoni ar trebui să mențină ștacheta ridicată pentru că vin cu produse naturale, întotdeauna lasă la preț, însă de cele mai multe ori consumatorii poartă negocieri, neapreciind munca din spate.
Ioan Suciu s-a declarat nemulțumit de faptul că unii cumpărători înceracă să-și negocieze prețurile cu producătorul, asta în condițiile în care, spune oierul, prețurile sunt deja mai scăzute decât în supermarketuri. Crescătorul de oi a interpretat această atitudine ca fiind lipsă de respect, după cum a apreciat pe un grup de profil de pe Facebook.

Ioan Suciu: ”La market nu scoate unul o vorba, cât e prețul, atât plătește!”
Cunoscut pentru activitatea sa în oierit desfășurată în zona Făgărașului, dar și pentru opiniile ferme, Ioan Suciu a transmis că întotdeauna producătorul este dispus să mai lase de la el pentru a-i vinde marfa, însă nu trebuie luat în derâdere de cei care vor să profite de munca sa.
”Salutari ciobănași! Produsele tradiționale românești nu se negociază! Nu îți convine prețul, nu cumperi, nu se trezește în tine marele ”negociator” să faci tu târg! La market nu scoate unul o vorbă, cât e prețul, atât plătește! Dacă kilogramul de telemea este 69,99 atât plătesc, la tine, oricât ar fi prețul de mic, tot să mai lași ceva! Plus la producători niciodată nu-i ”farmacie”, dacă 2 bucăți de telemea au 4,200 kilograme, îti lasă alea 200 de grame și face rotund 4 kg. La Kaufland nu ai să vezi așa ceva și nici nu comentează nimeni!”, a menționat oierul Ioan Suciu.
Produsele tradiționale nu trebuie să fie negociabile, în magazine totul se va scumpi, apreciază oierul Ioan Suciu
Crescătorul român de ovine mizează pe faptul că în scurt timp, hrana adevărată va fi la mare căutare, iar când prețurile vor exploda în magazine, șansa cumpărătorului va fi producătorul autohton.
”Deci, cine nu este mulțumit, pe poartă afară direct, să ”rupă” rândul la magazin la aracet! Nu vă mai lăsați călcați în picioare de ”toți”. Numai cei care produc știu câtă investiție și câte riscuri sunt până ajunge un produs pe masa cumpărătorului! Și care încearcă să negocieze, nu le mai dați nimic, indiferent cât vor oferi după aceea! Producătorii nu sunt bătaia de joc a nimănui! Să producă și ei și după aceea să vândă cu 2 lei, nu-i oprește nimeni! Hrana va fi la mare căutare! Să mai treacă numa câteva luni! Toate le scumpesc habarniștii din funcțiile publice, numai produsele țăranului rămân așa! Și de acolo, mai vor reducere…Toți ar trebui să avem prețurile din market, nu să ne fie ”milă” și după, tot noi suntem cei ”răi”! Produsele tradiționale nu se negociază!”, a apreciat Ioan Suciu.
Citește și: Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!
Oierii spun că există cerere și că reușesc să își vândă marfa în totalitate
O reacție la mesajul crescătorului de animale a avut colegul său de breaslă, Nicu Crăciun, crescător de ovine din județul Neamț, cel care a menționat că produce 100 de kilograme de brânză pe zi și a vândut absolut toată producția de până acum. ”Ai dreptate! Eu mulg din 4 aprilie, am vândut cașul cu 45 lei kg, urda cu 40 lei kg și burduf cu 60 de lei kg! Nu am schimbat prețul deloc și mulțumim lui Dumnezeu am vândut aproape toată producția, am mai făcut câteva sute de kg de burduf! Menționez că avem o producție de aproximativ 100 kg de produse la zi!”, a spus Nicu Crăciun.
Un alt cititor a apreciat că producătorul ar trebui să poată și el să reinvestească în munca sa, pentru a putea produce mai departe.
”La criza de clienți producatorul dă cu cat ar fi, numai să poată trăi și el. Are rate la utilaje, de plătit mâna de lucru și uite așa trăiesc unii ordinari sau chiar își dublează veniturile pe spinarea producătorului”, a menționat internautul.