Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!
Angelica Lefter -Brânza românească de oaie este la mare căutare acum, înaintea Sărbătorilor de Iarnă. Fiecare masă alături de rude și prieteni începe cu un aperitiv de la care nu lipsește brânza, iar cea mai căutată este cea de la fermieriii români, crescători de ovine cu tradiție.
Anul acesta, spun oierii, brânza maturată este foarte căutată, însă prețurile au dat înapoi odată cu apariția pestei micilor rumegătoare. Astfel, un kilogram de brânză maturată de oaie se vinde la poarta fermei cu 40 de lei și la angros cu 35 de lei. Putea să fie mai bine pentru oieri, însă în condițiile date, sunt mulțumiți cu atât, mai ales că după sărbători, cererea va fi în scădere.
Oieritul, tradiție de peste 100 de ani în familia lui Vasile Petreuș
Oierul Vasile Petreuș, un tânăr de 38 de ani din județul Arad, comuna Șiria, sat Galșa, care deține 1.200 de oi din rasa Țigaie. Familia are o tradiție în oiert de peste 100 de ani, așa că Vasile a investit în această activitate toți banii strânși din munca pe care a prestat-o câțiva ani în Germania. Acum, are de vânzare 7 tone de teșemea maturată de oaie, numai bună pentru masa de Crăciun și Anul Nou, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Cu asta ne-am ocupat toată viața, cu oieritul, suntem din partea Maramureșului, chiar dacă județul unde ne aflăm acum este Arad. Bunicul meu era din Maramureș, am cu el o poză făcută prin anii 1980, de o organizație franceză, care a poposit în zonă. Și străbunicul tot cu oieritul s-a ocupat, deci avem tradiție de peste o sută de ani. Acum nu mai producem brânză, numai vara producem, acum avem stocuri de brânză maturată, avem undeva la 7.000 de kilograme, din lapte de la oile noastre, cheag și sare. Telemeaua la butoi maturată se păstrează și doi ani de zile, chiar și trei dacă știi cum să o păstrezi, la temperatura care trebuie, nu necesită foarte multe condiții artificiale de păstrare. De regulă, butoaiele de lemn sunt cele mai indicate, chiar dacă sunt căptușite cu saci de folie, dar așa se maturează cel mai bine. Eu cu nevasta am făcut butoaie din brad toată vara. Nu am făcut așa ceva în viața noastră, dar a trebuit să facem ceva pentru că ne-am dorit ca brânza să fie perfectă, să fie bună la gust, dar să arate și bine, să fie un pătrat perfect, la butoaiele rotunde trebuia să o tăiem cu niște colțuri rotunde”, a menționat oierul Vasile Petreuș.
Preț brânză de oaie: 35 de lei/kg la angro și 40 lei/kg la cantitate mică
Oierul reușește să vândă marfa din poarta fermei, dar și angros, la cei care dețin magazine și vor o brânză bună la vânzare. De la poarta fermei, angros, Vasile Ptereuș vinde brânza cu 35 de lei/kg, însă dacă vin oamenii și cer cantități mai mici, atunci o vinde la un preț de 40 de lei/kg.
”Avem piață de desfacere. Eu nu pot să vin să spun că trebuie să ne asigure statul piață de desfacere. Dacă tu, pe plan local, te poți descurca să vinzi și faci produse bune, nu cred că nu este piață de desfacere. Avem oameni care în fiecare an, pe toamnă, vin și își pun deoparte 10-20-30 de kilograme de brânză pentru iarnă și mai avem vreo 2-3 magazine unde mai dăm brânză vară-iarnă, brânză proaspătă vara, brânză maturată iarna, căci iarna nu există proaspătă. Am mai vândut la angrosiști care au puncte de vânzare în București sau Constanța în cantitate mai mare. La angros o vând cu un preț de 35 de lei/kg, pentru că iau cantitate, este prețul mediu la ora actuală. Vara se vinde cu preț mai mic pentru că nu este maturată, undeva la 32-35 de lei. Pentru cei care iau cantități mai mici, o dau cu 40 de lei/kg. În această perioadă se simt creșterile de vânzare la brânză în magazine, însă după sărbători va urma io perioadă de stagnare, apoi situația va reveni la normal”, a spus crescătorul de ovine pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citiți și: Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie
Lipsa pășunilor, principala problemă de care se lovește oierul
Vasile Petreuș a mai explicat că problema esențială este pășunea, nu deține o pășune, ci folosește pășunea comunală, împreună ncu alți crescători, situașie puțin complicată.
”Nu avem multe terenuri, pășunea este cea comunală, folosită de toată lumea, sunt 6.000 de capete pe 250 de ha de pășune. E greu, dar am supraviețuit. Ca să ții animale, trebuie să ai și pășune. Nu am teren, dar noi am cumpărat teren și producem nutreț pentru ele, aici avem noroc. Am și câteva utilaje, trei tractoare, balotieră, un tractor îl am luat în rate. Brânza pe care o vindem acum, noi am produs-o în mai, când am început să tăiem primele lucerne. Deci, pentru brânza care se vinde acum, lucrăm cu un an în urmă. Sunt multe aspecte care contează în producția de lapte. Noi pentru telemea, avem cameră cu frigo la brânzărie, cu climă și asigurăm toate condițiile. Facem telemea, caș și liptă, aceasta din urmă este o brânză asemănătoare cu cea de burduf, dar se lucrează mai mult la ea, se lucrează mai bine de o săptămână până obții produsul finit”, a menționat tânărul oier, care ne-a povestit că toate investițiile în fermă le-a făcut din bani proprii, fonduri pe care le-a avut și pentru că o perioadă de câțiva ani a lucrat în Germania.
Crescătorul de ovine a făcut cursuri de tehnician veterinar, pentru a putea să aplice singur tratamentele efectivelor sale
Fermierul Vasile Petreuș a vorbit și despre tratamentele pe care le aplică în această perioadă oilor sale. Mai mult, a făcut cursuri care să-i permită să aplice singur tratamentele, astfel încât să nu fie nevoie de fiecare dată de medicul veterinar.
”Acum facem oilor tratamentele de toamnă care merg până undeva în ianuarie și care trebuie terminate. Atunci, începând de la deparazitare, aerobioza și se mai face un tratament pe problemele de lactație. În ultimii ani au fost probleme la nivelul țării cu focarele de agalaxie contagioasă. Aceasta este o boală cu care m-am confruntat și eu în fermă, este destul de periculoasă. Am adus o oaie străină de turmă și de acolo au pornit toate problemele, imediat s-au infectat toate oile, a scăzut drastic cantitatea de lapte. Le-am aplicat atunci tratament la îndemnul medicului veterinar cu antibiotic și a dat roade, dar a fost foarte greu. Tratementele de acum le facem noi pentru că am făcut o pregătire de tehnician, să putem să facem tratamentele noi, să nu apelăm mereu la veterinar pentru că efectivele sunt mari. În cazul în care apar anumite probleme, atunci anunțăm medicul, tot el ia și probele de sânge”, a completat Vasile Petreuș, care ne-a povestit mândru că are cui să lase tradiția oieritului pe mâini bune.