Prețul zahărului a scăzut dramatic – ieftiniri de peste 30% din cauza surplusului global


Prețurile zahărului în Europa sunt cu 34% mai mici decât în urmă cu un an. Pe piața globală, prețurile zahărului au scăzut recent la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Acest lucru se datorează unei oferte globale abundente de zahăr în sezonul următor. Cu toate acestea, producția din Europa scade semnificativ din cauza reducerii suprafețelor cultivate. Prețul zahărului este, aparent, determinat de piața globală.
La Bursa de Mărfuri din Londra, zahărul alb se tranzacționează săptămâna aceasta la echivalentul a 405 euro pe tonă. Aceasta este cu aproximativ 65 de euro mai puțin decât în martie anul acesta și cu 35 de euro mai puțin decât în urmă cu un an. Experții Comisiei Europene se așteaptă ca prețul zahărului să continue să scadă, potrivit Agrarheute.
Prețul zahărului a scăzut dramatic în Europa. Cu cât se vinde tona
Prețul actual al zahărului alb pe piața internă europeană este, de asemenea, de 540 euro pe tonă, cu 34% sau 287 euro mai mic decât acum exact un an – când zahărul alb era comercializat la 827 euro pe tonă pe piața internă europeană. Comerțul internațional cu zahăr a fost recent afectat de amenințarea tarifelor de import impuse de președintele SUA, Donald Trump.
Citește și: Sfecla de zahăr este cea mai profitabilă cultură dintr-o fermă cu 3.500 ha din Ucraina
În Uniunea Europeană, Comisia Europeană preconizează în prezent că producția de zahăr va scădea cu 1,4 milioane de tone, ajungând la 15,2 milioane de tone. Acest lucru se datorează în principal unei reduceri cu 160.000 de hectare a suprafeței cultivate cu sfeclă de zahăr și problemelor legate de boli în țări precum Germania și Franța.
În ciuda producției mai scăzute, Comisia Europeană se așteaptă ca stocurile de zahăr să crească ușor, la peste 2 milioane de tone. Acest lucru se datorează unei creșteri accentuate a importurilor de la 1,48 milioane de tone la 2,23 milioane de tone și unei scăderi a exporturilor de zahăr de la 4,2 milioane de tone la 3,5 milioane de tone.
La calcularea bilanțului global al zahărului pentru sezonul curent, firma de analiză ISO ia în considerare o scădere a stocurilor globale de 5,5 milioane de tone. Stocul final calculat este de 94 de milioane de tone. ISO prognozează o producție globală de zahăr pentru sezonul 2024/25 de 175 de milioane de tone, cu 6 milioane de tone mai puțin decât în anul precedent. Consumul preconizat a crescut de la 179 de milioane de tone la 180 de milioane de tone.

Piața mondială aprovizionată din abundență cu zahăr – prețurile zahărului la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani
Prețurile globale la zahăr au scăzut în ultimele săptămâni, după ce Bloomberg a relatat că India ar putea permite fabricilor locale de zahăr să exporte în următorul sezon, care începe în octombrie, deoarece ploile musonice abundente ar putea facilita o recoltă record. Departamentul Meteorologic Indian a raportat că ploile musonice cumulative din India au fost cu aproximativ 6% peste normal.
Perspectiva creșterii producției de zahăr în Brazilia pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor la zahăr. Analiștii brazilieni raportează că vremea uscată din Brazilia a determinat fabricile de zahăr din țară să își intensifice procesarea trestiei de zahăr și să utilizeze o parte mai mare din trestie de zahăr pentru producție mai profitabilă în loc de etanol.
Cu toate acestea, perspectiva unei producții mai mari de zahăr în India, al doilea cel mai mare producător de zahăr din lume, duce la scăderea prețurilor. Pe 2 iunie, Asociația Indiană a Cooperativelor de Zahăr a prognozat o creștere de 19% a producției de zahăr din India în 2025/26, până la 35 de milioane de tone, invocând o suprafață mai mare cultivată cu trestie de zahăr. Anterior, potrivit Asociației Indiene a Fabricilor de Zahăr (ISMA), producția indiană de zahăr în 2024/25 scăzuse cu 17,5%, ajungând la un minim al ultimilor cinci ani de 26,2 milioane de tone.
Citește și: Importurile de cereale, făină și zahăr din Ucraina, doar cu licență până la 31 decembrie
Prețurile zahărului au scăzut vertiginos la nivel mondial în ultimele trei luni. La începutul lunii, prețul zahărului a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani la New York și aproape la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani la Londra. Acest lucru este cauzat de așteptările privind un surplus de zahăr în sezonul 2025/26.
Pe 30 iunie, comerciantul de mărfuri Czarnikow a prognozat un surplus global de zahăr de 7,5 milioane de tone pentru sezonul 2025/26, cel mai mare excedent din ultimii opt ani. Pe 22 mai, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a prognozat în raportul său semestrial că producția globală de zahăr în 2025/26 va crește cu 4,7% față de anul precedent, ajungând la un nou record de 189,3 milioane de tone, cu stocuri finale globale de zahăr de 41,2 milioane de tone, o creștere de 7,5% față de anul precedent.