Efectul reducerii de TVA în Polonia. Radu Timiș, ARC: Ce se întâmplă astăzi la noi, la polonezi s-a petrecut acum 15 ani
agrointeligenta.ro -Reducerea TVA la alimente va avea un efect garantat în combaterea evaziunii fiscale, spun reprezentanții Asociației Române a Cărnii care au avut ieri, 29 aprilie, Adunarea Generală cu invitați importanți, printre care ministrul agriculturii Daniel Constantin și pe ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.
Așa cum adesea se întâmplă la evenimentele legate de agribusiness, și la evenimentul de ieri a venit vorba despre Polonia, o țară pe care mulți producători agricoli și procesatori români o privesc ca pe un model din punct de vedere al legislației de sprijinire a agriculturii. Este și cazul măsurilor implementate de guvernul polonez pentru combaterea evaziunii fiscale, cea mai importantă decizie fiind aceea de a reduce TVA la alimente într-un moment în care multe industrii, mai ales cea a cărnii erau în prag de colaps.
”Am vorbit cu președintele celei mai puternice organizații din industria cărnii din Polonia care mi-a spus că, din punct de vedere al situației prețurilor, ce se întâmplă acum la noi se întâmpla în Polonia acum acum 15 ani, când evaziunea la carnea lor era de 85%. Mi-a spus: azi avem TVA de 7% și mai avem evaziune fiscală de 15%. Ce face astăzi Polonia? Exportă în toată Europa și sunt mult mai competitivi ca noi pentru că industria lor e consolidată, au fabrici performante, branduri puetrnice și au integrat toată producția, pornind de la bobul de grâu și terminând la raft”, a declarat Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.
Fondatorul Cris-Tim a arătat că organizație pe care o conduce a luat o decizie importantă pentru a se asigura că efectul reducerii TVA de la 24% la 9% va avea impactul dorit în piața agroalimentară din România.
Pact pentru monitorizarea prețurilor
”Ne-am propus să facem un pact național prin care să participăm, alături de Guvern, de media și de consumator ca să avem certitudinea că acest 9% se va implementa imediat la data de 1 iunie. Vom face o monitorizare la sfârșitul lunii să vedem care din marile magazine din retail sau din micii vânzători au făcut acest lucru (au redus prețurile – n.r.), iar mas-media să prezinte acest lucru consumatorului. Avem o propunere directă pentru Ministerul Finanțelor ca pe eticheta de la raft să se vadă prețul vechi și prețul nou pentru a avea certitudinea că se face reducerea și jucătorii nu pot interveni altfel în politica prețurilor”, a spus Radu Timiș. El a completat ulterior că membrii ARC vor fi foarte fermi și că sunt deciși să meargă până la întreruperea contractelor comerciale cu acei agenți economici care nu vor aplica reducerea TVA la alimente.
Numărătoare inversă până la aplicarea reducerii de TVA
Alături de ministrul Daniel Constantin, președintele ARC a apăsat pe butonul roșu, dând drumul unei numărătoare inverse până la momentul în care TVA va fi redus la 9% pentru alimente, inclusiv pentru carne și produse din carne.
”Relansarea consumului va reprezentam, de fapt, o relansare a produselor românești. Dacă ne uităm astăzi în supermarketuri, între 60 și 70% din produse sunt de import, ceea ce e extrem de periculos pentru viitorul țării. Acest lucru a fost cauzat în primul rând de evaziunea fiscală, de acest TVA mare și firmele, în loc să devină mai productive, să se extindă, au rămas la același nivel. Așa am ajuns ca produsele noastre să lipsească din UE și exportăm foarte puțin produse finite, procesate” – Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.