• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista de cumpărături a ministrului Daniel Constantin, ”barometru” pentru evoluția prețurilor. Șeful MADR așteaptă sesizările cetățenilor chiar și pe Facebook

    Gabriela Gimbășanu -

    Nu este nimic neobișnuit pentru un politician să meargă în supermarket și să își facă cumpărăturile. Este însă o situație excepțională când acel lider este însuși ministrul agriculturii Daniel Constantin, iar bonul fiscal este postat apoi pe internet într-o acțiune menită să invite cetățenii să sesizeze în Facebook orice scumpire nejustificată ante și post reducerii TVA la alimente de la 1 iunie. 

    Prezența ministrului Constantin la Kaufland Văcărescu a fost o surpriză atât pentru angajați, cât mai ales pentru restul celor aflați la cumpărături în acest hipermarket din Capitală. Ministrul a fost însoțit de președintele ANPC, Marius Dunca, dar și de președintele Asociației Române a Marilor Rețele Comerciale din România, Delia Nica. Aceasta din urmă a reușit să îl convingă pe ministrul agriculturii că pentru a monitoriza evoluția prețurilor, cel mai bine este ca politicianul să țină chiar el cont la cât costă produsele pe care le cumpără pentru familie, putând, astfel, să sesizeze rapid orice scumpire, fie ea chiar și de un leu sau chiar mai puțin.

    11188150_1034303479916592_5152198421672560417_n

    “Am selectat aceaste produse pentru că sunt de bază și nu lipsesc din coșul niciunui cetățean. Toate produsele pe care le-am cumpărat sunt românești. O dată la două saptămâni, voi veni din nou să cumpăr aceleași produse pentru a vedea dacă prețul este schimbat. În felul acesta, fac eu propria monitorizare. Săptămâna viitoare am primit invitație și din partea altor magazine și vreau să vă transmit că vom merge peste tot”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvltării Rurale.

    Din două în două saptămâni, șeful de la MADR va cumpăra aceleași produse pentru a analiza situația prețurilor practicate de marile magazine. ”Eu vreau să-i asigur pe toți cetățenii acestei țări, principalii beneficiarii ai reducerii de TVA, că ne vom asigura că, odată cu reducerea de TVA, prețul de la raft să fie mai mic cu 12%. Toate instituțiile statului cu atribuții în domeniu sunt deja în teren pentru a inspecta prețurile. Consiliul Concurenței va monitoriza evoluția prețurilor atât pe termen mediu, cât și pe termen lung”, a explicat Constantin.

    11145899_1034290236584583_460723577639318409_o

    Prevederile legislative din domeniu nu sancționează asfel de practici, dar ministrul îi asigură pe cei care vor să fenteze reducerea de preț de la raft că legea va fi modificată tocmai pentru a-i sancționa pe cei care au o atitudine incorectă față de consumator. “Am primit solicitări din partea cetățenilor și le vom analiza cu responsabilitate. Cei care vor să semnaleze astfel de practici incorecte o pot face pe pagina mea de Facebook, unde am creat o secțiune specială. Noi le sugerăm (magazinelor – n.r.) să avem acea diferențiere de preț vechi-preț nou. Dacă lucrurile vor merge într-o direcție greșită, vom căuta să aplicăm cele mai dure sacțiuni pe care legea le permite. Chiar dacă în acest moment legislația nu ne permite, aceasta poate fi modificată în așa fel încât cei care fac lucrurile incorect să poată fi sancționați aspru. Cea mai bună sancțiune poate să o dea consumatorul”, a adus precizări șeful de la MADR.

    11194417_1034290466584560_1008038628074749348_o 10904596_1034290879917852_1855384667126016276_o

    În fiecare miercuri, începând de saptămâna viitoare, instituțile responsabile: ANPC, Consiliul Concurenței și responsabli de la MADR vor prezenta un raport în Parlament în care să se arate clar care este situația prețurilor. Vor fi nominalizați toți agenții economici cei care aplică tehnici incorecte.



     


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui