• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • China vrea să sacrifice 1 milion de scroafe pentru a stabiliza prețul cărnii de porc

    Violina Gorcinschi-Jitaru -

    China are prea mulți porci – prețurile au scăzut drastic. Fermierii chinezi se confruntă cu prețuri mici la carnea de porci, din cauza cererii slabe din sezon și a ofertei mult prea mari din piață. Guvernul chinez îi îndeamnă să sacrifice mai multe scroafe pentru a echilibra situația la nivel național.

    Fiecare persoană din China consumă în medie 40,2 kg de carne de porc pe an (începând cu 2022). Aceasta reprezintă aproximativ 60% din consumul de carne al Chinei. Țara este, așadar, cel mai mare consumator și producător de carne de porc din lume. Cu toate acestea, fermierii chinezi se confruntă în prezent cu scăderea prețurilor la carnea de porc. Drept urmare, și prețurile scad. Țara se teme de deflație, care ar putea slăbi economia chineză. Prin urmare, China are acum un plan: reducerea populației de scroafe.

    Fermierii câștigă 1,65 euro/kg de carne de porc (foto: czapp.com)

    China are prea mulți porci. Prețurile au scăzut drastic

    Prețul cărnii de porc în China a atins un nou minim anual. Pe 10 august, prețul porcilor chinezești a scăzut la 13,77 yuani/kg (1,64 euro/kg). Comparativ cu începutul anului, aceasta a reprezentat o scădere de 1,7 yuani, sau 11%. Față de anul precedent, prețul a scăzut cu aproape 20% până la mijlocul anului 2025, conform relatărilor din mass-media bazate pe date de la Rețeaua Chineză de Creștere a Porcilor. De atunci, prețul a crescut ușor la 13,81 yuani/kg pe 14 august, potrivit Zhuochuang Information, citat de Agrarheute.

    Motivul scăderii prețurilor este cererea slabă combinată cu oferta puternică. Analiștii spun că această cerere slabă este cauzată parțial de o perioadă de acalmie estivală, deoarece este deja extrasezon pentru carnea de porc în China. În al doilea rând, încetinirea economică a diminuat puterea de cumpărare a consumatorilor. Drept urmare, consumul de carne de porc este în scădere. Acest lucru este asociat cu creșterea prosperității în China. Analiștii se așteaptă ca fluctuațiile și presiunea prețurilor să continue până în septembrie și octombrie.

    Citește și: Un uriaș abator de porci, cu capacitate de 3 milioane de capete, se construiește în sudul României

    Ca urmare a scăderii prețurilor, producătorii de carne se confruntă cu venituri din ce în ce mai mici. Câștigurile din vânzări ale companiilor listate la bursă din sectorul cărnii de porc au scăzut deja cu procente de două cifre, relatează presa chineză pe baza datelor companiilor. Indicele prețurilor de consum are, de asemenea, de suferit, deoarece carnea de porc reprezintă peste 60% din consumul total de carne din China și, prin urmare, are o pondere mare în indicele prețurilor de consum pentru alimente. De aceea, guvernul dorește acum să intervină. Acesta planifică măsuri de reglementare a capacităților de producție.

    Prea mulți porci: China vrea să reducă populațiile de scroafe

    Numărul de scroafe de reproducție este unul dintre factorii cheie care determină oferta viitoare. La sfârșitul lunii iunie, China avea 424 de milioane de porci, inclusiv 40,43 milioane de scroafe de reproducție, conform datelor Biroului Chinez de Statistică. Deși numărul se încadrează încă în obiectivele politicii, este cu 3,7% peste normal. Acest lucru indică faptul că sacrificarea va crește semnificativ în a doua jumătate a anului.

    Citește și: Guvernul belgian cumpără ferme de porci pentru a le desființa

    Prin urmare, China îndeamnă acum marii crescători de scroafe să își reducă efectivele de scroafe cu aproximativ 2%, adică un total de un milion de animale. Acest lucru a fost anunțat la o reuniune a Asociației oficiale a Crescătorilor de Animale din China. Recent, au avut loc mai multe astfel de reuniuni pentru a controla producția. Sunt planificate măsuri suplimentare, cum ar fi controlul greutății la sacrificare. Acestea sunt menite să ajusteze oferta la cerere și să atenueze scăderile de prețuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Raport USDA august 2025. Producția de porumb a României, estimată la 7,7 milioane de tone, în scădere din cauza secetei Hoț de porumb prins ”în acțiune” de fermier cu ajutorul dronei ITM verifică fermierii care au cerut subvenții de la APIA

    Ultimele știri

    China vrea să sacrifice 1 milion de scroafe pentru a stabiliza prețul cărnii de porc Vârsta la care găinile încep să ouă în funcție de rasă Vremea se strică pe finalul verii. Cod galben și portocaliu de furtuni în mai multe județe