Există ouă fără colesterol? Cele mai sănătoase tipuri de ouă


Există ouă fără colesterol? Răspunsul este nu, dar acest lucru nu ar trebui să fie o piedică în calea consumului de ouă. Anumite tipuri de ouă au mai mult colesterol decât celelalte. Află care sunt cele mai sănătoase ouă pentru consum uman.
Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul din alimente are un impact redus asupra nivelului de colesterol din sânge. Factorii precum grăsimile saturate și trans din dietă au un efect mai mare asupra colesterolului seric decât colesterolul din ouă. De aceea, consumul de ouă nu este periculos pentru oameni, ba chiar se recomandă datorită beneficiilor pentru sănătate. Majoritatea colesterolului se găsește în gălbenuș, iar cantitatea medie într-un ou mare, aproximativ 50 g, este de 186-200 mg de colesterol.
Ce trebuie să știi despre colesterolul din ouă
Recomandarea pentru o persoană sănătoasă este să consume 1-3 ouă pe zi, cantitate care nu afectează sistemul cardiovascular. În schimb, cei cu colesterolul ridicat în sânge sau boli cardiovasculare trebuie să întrebe medicul sau dieteticianul despre ce cantitate este sigură pentru consum.
Citește și: Vârsta la care găinile încep să ouă în funcție de rasă
Studiile recente sugerează că un consum moderat de ouă nu este asociat cu un risc crescut de boli de inimă la majoritatea oamenilor. De fapt, ouăle pot face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Este unul dintre miturile desființate despre ouă. Ouăle conțin colesterol, dar în contextul unei diete echilibrate, acest lucru nu este un motiv de îngrijorare pentru majoritatea oamenilor. Moderația și consultarea unui specialist, dacă există probleme de sănătate, sunt cheia.
Ouă fără colesterol. Alternative la produsele obișnuite
Ouăle naturale, indiferent de la ce păsări provin, conțin colesterol în mod natural, deoarece acest element este o componentă esențială a gălbenușului, care susține dezvoltarea embrionului. Totuși, există câteva alternative sau opțiuni cu mai puțin colesterol.
Unele ouă sunt produse de găini hrănite cu diete speciale, de exemplu, bogate în omega-3 și sărace în grăsimi saturate. Acestea pot avea un conținut ușor redus de colesterol, dar nu există ouă fără colesterol.
Ouăle naturale conțin colesterol, dar alternativele precum albușurile, substitutele comerciale sau produsele vegane oferă opțiuni fără colesterol pentru cei care doresc să limiteze acest nutrient.
Citește și: Găinile fac ouă fără cocoș? Cum se ouă și se reproduc găinile

Ouăle care conțin cel mai puțin colesterol
Nu există ouă fără colesterol. Ouăle de găină și de bibilică sunt cele mai populare printre consumatori, având un conținut mai moderat. În schimb, ouăle de rață, curcă și gâscă au mult mai mult colesterol și se consumă mai rar, fiind folosite în rețete speciale.
1. Ouăle de găină
Colesterol: circa. 186 mg per ou, la oul de dimensiune medie, de aproximativ 50 g.
Cele mai consumate și studiate, ouăle de găină au un conținut moderat de colesterol comparativ cu alte specii.
2. Ouăle de rață
Colesterol: circa. 620-680 mg per ou, la oul de dimensiune medie, de aproximativ 70 g.
Au un conținut de colesterol mult mai mare decât ouăle de găină, dar sunt bogate și în alți nutrienți precum vitamina B12 și grăsimi sănătoase.
3. Ouă de curcă
Colesterol: circa 850 mg per ou, de dimensiune medie, de aproximativ 80 g.
Ouăle de curcă sunt mai mari și conțin mai mult colesterol, dar sunt mai rar consumate din cauza producției limitate.
4. Ouă de gâscă
Colesterol: circa 1227 mg per ou, la oul de dimensiune mare, aproximativ 150 g.
Aceste ouă au foarte mult colesterol, proporționale cu dimensiunea lor mare și conținutul ridicat de grăsimi.
5. Ouă de bibilică
Colesterol: circa 185-190 mg per ou, la oul de dimensiune mică, aproximativ 40-45 g.
Asemănătoare cu ouăle de găină în privința conținutului de colesterol, dar sunt mai mici și mai concentrate în nutrienți.
În concluzie, nu există ouă fără colesterol, dar alimentația care include ouă este sănătoasă. Dacă sunt persoane care au intoleranță sau alergii la ouă, atunci aceste pot folosi substituenți sau pot elimina ouăle din alimentație.
6. Ou de prepeliță
Colesterol: circa 75-80 mg per ou, la oul de dimensiune mică, de aproximativ 9-12 grame.
Are un conținut relativ ridicat de colesterol în gălbenuș, în ciuda dimensiunilor sale extrem de reduse.