• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Unde s-au blocat actele producătorilor. Ministrul Constantin: S-au distribuit 380.000 de atestate și peste 300.000 de carnete de comercializare

    Gabriela Gimbășanu -

    După ce fermierii care vând în piețe s-au plâns că nu și-au primit noile atestate și carnete de comercializare – obligatorii de la 1 mai, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a cerut o situație exactă a numărului de documente ce au fost distribuite producătorilor agricoli.

    “Am cerut o situație la nivel național pentru a vedea dacă, producătorii și-au primit atestatele și carnetele de comercializare. Miercuri după-amiază voi avea o discuție cu Asociația Comunelor pentru a vedea exact care este numărul de atestate și carnete de comercializare care au ajuns efectiv la producători. Consiliile Județene, pe baza solicitărilor de la primării, aveau obligația de a solicita Imprimeriei Naționale tipărirea acestor documente. Până la această dată, toate Consiliile Județene au primit, de la Imprimeria Națională, noile atestate și carnete de comercializare solicitate. Toți producătorii au la dispoziție aceste documente, așa cum spune legea, în termen de cinci zile lucrătoare de la momentul solicitării lor”, a declarat Daniel Constantin.

    Documentele au ajuns la Consiliile Județene

    Scopul declarat al legii 145/2014 este acela de a proteja producătorul și de a sancționa eventualele abateri de la lege ale intermediarilor. “Sunt solicitate și distribuite (către Consiliile Județene – n.r.) până la această dată 380.000 de atestate de producător și au fost solicitate și peste 300.000 de carnete de comercializare. Lucrurile s-au pus în mișcare. (…) Faptul că, unii producătorii nu și-au primit documentele necesare este doar o situație de moment”, a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Șeful de la MADR a ținut să precizeze faptul că nu există o intenție a Guvernului de dublă impozitare. Acești producători plătesc și vor plăti doar impozitul pe norma de venit. Cantitatea comercializată nu interesează sub aspectul impozitării, ci este relevantă pentru a demonstra că producătorul vinde la piață, cantitatea de produse pe care o obține la el în explotație.

    Vechiul certificat nu mai este valabil

    Ministrul a demontat inclusiv mitul conform căruia, dacă cei de la primărie ștampilează vechiul certificat, aceasta mai poate fi folosit. Acesta nu mai este valabil de la 1 mai, indiferent de ce avizări pun pe el autoritățile locale, iar pentru a-și putea vinde recolta în piață, fermierul trebuie să dețină un atestat de producător și un carnet de comercializare.

    Și rudele fermierului pot completa carnetul de comercializare

    “În carnetul de comericializare există patru rubrici: denumirea produsului respectiv, cantitatea trasportată, cantitatea vândută și locul de desfacere. Legea prevede că acest carnet de comercializare poate fi folosit și de către rude sau afini de gradul întâi, în consecință, oricine din familia producătorului poate să completeze filele din carnet. Cel care vinde direct la piață trebuie să completeze patru rânduri, iar cel care vinde către un intermediar trebuie să completeze trei file, una din file merge la intermediar, una îi rămâne producătorului, în timp ce cea de-a treia filă va fi depusă la primărie, atunci când au fost epuizate toate filele din carnet și se solicită un nou carnet”, a spus ministrul.

    Atestatul de producător are o valabilitate de un an, în timp ce carnetul de comercializare este valabil până la epuizarea filelor din carnet.

    Foto: Flickr.com/Tschaff



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție APIA de 155,5 euro la hectar pentru ferma mică și mijlocie Un fermier înființează de la zero o pădure de 2 milioane de euro cu fonduri din PNRR Apicultorii au dat în judecată Ministerul Agriculturii și cer suspendarea derogărilor pentru neonicotinoide

    Ultimele știri

    AFIR a prelungit sesiunea de depunere a proiectelor aferente Schemei de Energie în ferme și procesare Mia Toma este noul director al Direcției Generale Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii AFM: Lista cu cele 20.836 de gospodării care primesc bani pentru a-și instala panouri solare