Un buzoian a înființat o livadă cu smochini și vinde fructele la 30 de lei/kg, direct din fermă


Dacă v-ați întrebat vreodată până unde poate merge pasiunea unui om, câte persoane din jurul său va influența sau ce dimensiuni poate să atingă, atunci încă nu ați aflat povestea unui cetățean din Buzău care s-a apucat acum șase ani să-și creeze propria livadă de smochini. Valentin Badea este unul dintre oamenii care nu și-a practicat hobby-ul doar în weekend și doar când a avut puțin timp liber, ci l-a dus la rangul de business, lucrând la el în fiecare zi, după ce venea acasă de la serviciu.
Când l-am contactat pe Valentin Badea era în mijlocul smochinilor, așteptat de oamenii care urmau să-și culeagă singuri fructele din livada creată de mâna sa, din aproape nimic, deși asta a însemnat muncă multă, citit, studiat, documentat și pus în practică. De fapt, am găsit omul care sfințește locul, cel care dintr-un singur băț de smochin a reușit să înmulțească, să crească și să îngrijească o adevărată livadă cu peste 600 de pomi.
Citiți și: Un fermier oferă gratuit fructe bătrânilor din centrele de ocrotire

Livada are peste 600 de smochini creați și plantați de Valentin Badea
În ”Livada cu smochini” de la marginea municipiului Buzău, totul este verde, de la copacii plantați la linie, până la convorul de trifoi special semănat. Consilier la ANAF și în timpul liber fermier, Valentin Badea a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că întotdeuna a considerat munca în propria livadă ca pe o relaxare de care are nevoie și fără de care i-ar fi greu să funcționeze.
”Livada are 9.000 de metri pătrați care înseamnă 616 smochini. Suntem în anul al cincilea de la plantare. În 2020 am plantat jumătate și în 2021 am pus cealaltă jumătate, când am obținut și autorizația de la Direcția Agricolă Județeană Buzău, pentru că la peste 5.000 de metri pătrați trebuie autorizată de dumnealor. Pomii i-am înmulțit chiar eu, din cei pe care îi aveam acasă, am luat drajoni. De fapt, eu știu acei smochini de peste 50 de ani, avea un vecin în cartier un astfel de pom și mergeam, copil fiind, la furat de smochine. El, ca să nu-i mai stricăm gardul, a preferat să ne dea și nouă pui, să avem și noi smochine. Nu am cumpărat de nicăieri material roditor, l-am făcut eu. Mai târziu, am luat legătura cu copiii vecinului, care mi-au spus că tatăl lor a găsit niște bețe pe stradă și le-a pus pentru a sprijini niște trandafiri și bețele acelea s-au prins și așa au apărut primii smochini. Deci, nici astăzi nu știu ce soi de smochin este acesta, dar știu sigur că este aclimatizat aici, de aceea rezistă și pe timp de iarnă, iar acum iernile nu mai sunt nici atât de grele”, a menționat Valentin Badea.

Printre smochini, fermierul a cultivat trifoi pitic, care completează atmosfera verde din livadă
Fermierul pasionat de cultura smochinului își dorește să producă natural. Din punctul său de vedere, fructele sunt bio, doar că i-a fost mai greu să obțină certificările, costurile fiind și ele destul de mari.
”Eu merg mult pe natural, totul ecologic, dar livada nu este încă certificată pentru că ar costa foarte mult, însă fructele sunt produse natural, fără stropiri. Smochinii nu necesită niciun fel de îngrijire chimică, iar printre pomi, de vreo patru ani, m-am chinuit și am ajuns să aduc la un stadiu la care să arate bine, am pus trifoi pitic. Este ca un gazon frumos, este plăcut ochiului și păstrează umiditatea solului, ia azotul din aer și îl duce în sol și îmi hrănește și pomii. A durat, însă, vreo patru ani până când am ajuns în acest stadiu și pot spune că livada arată foarte bine. Am alocat fiecărui pom cam 14 metri pătrați, 3,5/4 metri între rânduri”, a explicat fermierul buzoian.

Pasiunea pentru acești pomi a fost atât de mare încât, pentru a crea și a îngriji cultura de smochini, care în țara noastră este foarte rară, Valentin Badea a căutat să se informeze timp de mai mulți ani din diverse surse. O lucrare mai veche l-a ajutat, însă, foarte mult.
”Vreo șase ani m-am documentat și am găsit o carte pe internet – Cultura smochinului în gospodărie – scrisă de o doamnă profesor de la Iași, Mari-Ann Drobotă. Broșurica este scrisă în 1986 și am găsit-o pe internet cu 3 lei. I-am oferit respectivului 10 lei, doar să mi-o păstreze, să nu o vândă altcuiva. De acolo m-am inspirat și din experiența din teren timp de șase ani”, a mai adăugat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Valentin Badea.

Smochine proaspete direct din livadă, la 30 de lei/kg
Nici la valorificarea producției nu stă rău fermierul buzoian pasionat de smochini. Fructele dulci le vinde direct din fermă, acolo unde sunt invitați toți cei care doresc să se îndulcească natural și să plece acasă cu propriile smochine culese direct din livadă, la 30 de lei/kg.
”Oamenii vin, își culeg și pleacă acasă. Duminica trecută cred că au fost peste 100 de mașini care au venit. Oamenii mă găsesc pe telefon, după pagina de Facebook, vestea circulă repede. Am fost nevoit să cresc prețul față de anul trecut, când le-am dat cu 25 de lei, deoarece s-a majorat și costul de producție. Fiindcă sunt perisabile, nu am încercat să vând către magazine. Am o cantitate estimată la 400-500 de kilograme zilnic. Am avut o colaborare, în 2022, cu o firmă de procesare, dar acum nu nu mai am, deci nu procesez. Mai am o firmă în București care îmi ia marfa de trei ani de zile și livrează la domiciliu persoanelor care solicită și mai activez într-un grup de la Brașov și joia merg acolo pe comenzile ferme pe care le primesc de la clienți. Anul trecut am avut undeva la 10 tone în total, dar vreo 6 au rămas pe câmp, nu am reușit să le vând. Per ansamblu, eu sunt mulțumit că am un loc unde mă pot recrea și nu m-am gândit niciodată la situația materială”, a conchis Valentin Badea, administrator ”Livezii de smochini”, din județul Buzău.