• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Comisiei pentru agricultură: ”România este singura țară europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic”

    agrointeligenta.ro -

    Întâlnirea cu fermierii organizată vineri, 8 mai, la Bacău, de către Timac Agro România a dechis din nou subiectul legat de oportunitatea ca România că cultive din nou soia modificată genetic.

    Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, a vorbit despre această chestiune delicată arătând că România are toate premisele pentru a profita cu succes de noile reglementări europene mai ales că acum zootehnia autohtonă oricum se bazează pe șrotul de soia modificată genetic, dar care acum se importă din țări precum Argentina sau Brazilia.

    ”Provocarea maximă pentru România este aceea de a ne decide dacă vom cultiva sau nu plante modificate genetic. În afară de noi și Franța alte țări ale UE nu au condiții pentru aceasta cultură. Ca să fiu exact, aș spune că România este singura țară europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic”,, le-a spus Nini Săpunaru fermierilor prezenți la întâlnirea Timac Agro România.

    Parlamentarul a venit cu propria sa analiză din care a reiești că avem ”cam 3,8 milioane de hectare ce pot fi cultivate cu soia”. ”Dacă facem rotația culturilor, ar fi 600-700 mii de hectare pe an cu producții bune, cu peste 200 kg de azotat economisit (prin fixarea lui în sol), deci 5 milioane de lei, înmulțite cu 600.000 de hectare și cu o producție medie de 3-3,5 tone la hectar, vedem că această cultură poate însemna un important procent din PIB”, a mers deputatul mai departe cu calculele.

    ”Noi, ca țară, trebuie să ne pregătim de momentul intrării în vigoare a Acordului de liber-schimb cu SUA pentru că mai este puțin până când vor reveni pulpele uriașe de pui din America, acelea ce pe vremuri se aduceau la noi cu 75 de cenți/kilogram, congelate, aproape de expirare. Erau trimise în România pentru că la ei era prea scump să le facă făină, iar în SUA, pulpele de pui sunt produs secundar, nu se mănâncă, așa că au preț de dumping. Sunt convins că acest produs va invada România, iar fermierii români din zootehnie nu vor putea concura dacă nu vor fi lăsați să își cultive singuri furajele, în loc să fie obligați să le importe Nu vom putea concura cu ei, mai ales că noi hrănim păsările cu soia modificată genetic adusă tot de pe continentul american, deci avem costuri mai mari de producție” – Nini Săpunaru, deputat PNL din președinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    11053490_446708305489724_900794913782750158_o 11012093_446708442156377_5468319489334916435_o

    La întâlnirea cu fermierii organizată la Bacău de compania Timac Agro România au participat numeroși fermieri, între care și președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, domnul Laurențiu Baciu, precum și deputatul PNL de Bacău, Ionel Palăr.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd