• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum se cultivă aronia: Planta de origine americană îți asigură un venit de 12.000 de euro la hectar

  Gabriela Gimbășanu -

  Culturile de nișă sunt la mare căutare în ultima perioadă de timp, fermierii caută plante mai puțin cultivate în România, care să le stârnească interesul consumatorilor dornici să-și diversifice alimentația.

  Aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol, poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol, dar se dezvoltă optim în soluri cu un pH cuprins între 5 și 7.

  Rezistentă la ger

  Originar din America de Nord, arbustul de aronia este o specie rezistentă la ger, lemnul rezistă la temperaturi de -30°C, în timp ce rădăcinile rezistă la temperaturi de -11°C. Dacă pe perioada iernii se manifestă scăderi semnificative de temperatură, de -40°C, atunci doar 45-60% din muguri vor fi neafectați de ger.

  Citiți și: Cum sa cultivi aronia si kaki. Exemplul a doi fermieri romani care o fac in Bulgaria

  Distanță de plantare 1,5-2 metri între plante

  Ca în cazul tuturor arbuștilor, plantarea se face toamna târziu, sau primăvara devreme, când după înființarea plantației este necesară irigarea imediată pentru a permite prinderea rădăcinilor. Înainte de plantare se impune administrarea a 40-60 tone gunoi de grajd la un hectar și se desfundă terenul pe o adâncime de 40-50 cm, după care se mărunțește terenul cu freza. Arbuștii se plantează la o distanță de 1,5-2 metri între plante pe rând și 3-4 metri între rânduri.

  Necesită irigare

  Dacă iei în calcul înființarea unei plantații de aronia, trebuie să știi că este o plantă iubitoare de umiditate. Necesarul de apă este cel mai mare în perioada creșterii fructelor, lunile mai-iunie. În cazul în care zona pe care se amplasează cultura de aronia este caracterizată de perioade de secetă, atunci în mod clar trebuie să iei în calcul achiziționarea unui echipament de irigare care va asigura plantelor necesarul de umiditate.

  Fertilizarea cu îngrășăminte complexe

  Pentru a obține producții constante trebuie să fertilizezi cu îngrășăminte chimice complexe de tipul N-P-K și îngrășăminte azotate administrate fracționar. Deloc de neglijat este faptul că, o dată la 3 ani, trebuie să administrezi gunoi de grajd pe rândurile dintre plante. De știut că plantațiile cu certificare ecologică au șanse mai mari să exporte recolta, însă producțiile obținute sunt mai mici.

  Scurtarea ramurilor la plantare

  Încă de la înființarea plantației în câmp, cele 4-7 ramuri ale arbustului trebuiesc scurtate. După această tăiere, în fiecare an se lasă 4-5 tulpini noi, restul de tulpini se elimină. Pe parcursul celor 6-7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se îndepărtează, doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafața solului sunt eliminate.

  Parctic tăierea începe din anul 7 de la plantare și are drept scop aerisirea centrului tufei și întreținerea arbuștilor. Aronia este predispusă la fructificarea în partea superioară a ramurilor ceea ce duce la prelungirea ramurilor. Scopul tăierilor este de a păstra echilibrul între lăstarii de diferite vârste (60% lemn tânăr, 40% lemn bătrân). Tulpinile îmbătrânite devin mai puțin productive și se recomandă eliminarea lor. Numărul de tulpini a unei tufe ar trebui să fie în jur de 30 – 35.

  cum se cultiva aronia

  Recoltare la sfârșitul lui august

  O plantație de aronia, dacă este bine întreținută și se aplică tăierile în mod corespunzător, poate fi explotată până la 15-20 de ani.

  Fructele sunt mici, de culoare neagră și ajung la maturitatea de coacere, la sfârșitul luni august. Dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, menținându-se pe tufă până toamna târziu.
  Costul de înființare 7.000 euro

  Respectând distanța de plantare, la un hectar îți intră 1.250 de plante, cu un preț minim de achiziție de 3-4 euro. Înființarea unui hectar cu arbuști aronia te duce la aproximativ 7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, dacă este se ne gândim la faptul că, plantațiile de aronia se înființează cu arbuști ce au o vârstă de 3 ani. Arbuștii de aronia pot fi găsiți și la noi în țară, la pepinierele specializate în vânzarea de arbuști fructifieri.

  plantatie de aronia berry

  Venit anual de 12.000 euro

  Fructele de aronia nu sunt foarte căutate la noi în țară, datorită faptului că nu există o tradiție în consumul de astfel de fructe și nu se cunosc care sunt beneficiile reale oferite de consumul acestor plante. În schimb la export cererea de consum este una foarte ridicată. La un hectar se obține o producție medie de 8-10 tone, iar prețul mediu al unui kilogram de fructe este de 5-6 lei. La un calcul simplu, poți obține un venit de 12.000 de euro.

  Specialiștii apreciază că recuperarea investiției se face după doi ani de la intrarea pe rod a plantație.

  Ca și idei de procesare a fructelor de aronia, se poate avea în vedere comercializarea lor în formă uscată pentru consum, inserate în diferite dulciuri (gen ciocolată bio, prăjituri, biscuiți etc.) sau ambalate la pliculeț pentru prepararea infuziilor. Se mai pot transforma în siropuri sau chiar în praf ca și ingredient culinar foarte apreciat în bucătăria raw vegană.

  Atenție! La export se caută mai ales aronia certificată bio, un aspect important ce nu trebuie uitat când înființezi plantația, mai ales dacă vrei să exporți producția!

  procesare aronia

  Beneficiile consumului de fructe de aronia

  1. Boabele de aronia conțin o cantitate mare de antioxidanți, de neegalat de alte fructe. De exemplu, fructele de aronia conțin de 3 ori mai mult antioxidanți decât afinele și murele și de 1,5 ori mai mult decât coacăzele negre. Fructele de aronia își păstrează activitatea lor antioxidantă și în sucuri.
  2. Bogate în acid chinic. Fructele de aronia conțin atât de mult acid chinic încât unii cercetători consideră că sunt mai eficiente în tratarea infecțiilor urinare.
  3. Sursă importantă de fier. Doar 100 de grame de fructe de aronia conțin 93% din aportul nostru zilnic de fier recomandat.
  4. Bogate în vitamina C. 100 de grame de fructe de aronia uscate conțin 34% din nevoile noastre zilnice de vitamina C.
  5. Laxativ natural. Gemurile din fructe de aronia sunt recomandate în tratarea constipației.

  Foto: today.uconn.edu   


  Te-ar mai putea interesa

  Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus