• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum sa cultivi aronia si kaki. Exemplul a doi fermieri romani care o fac in Bulgaria

    agrointeligenta.ro -

    Doi români au trecut Dunărea la bulgari ca să producă aronia şi kaki, două fructe mai puţin cunoscute la noi, dar cerute pe piaţa din Vest. Au planuri mari pentru următorii ani, inclusiv pentru România.

    Viorel Stepa şi Marian Tudor s-au cunoscut în urmă cu câţiva ani pe internet. Ceea ce i-a apropiat a fost aronia, un fruct antioxidant, bogat în vitamine şi minerale. După aronia au descoperit kaki, un fruct care este de 15 ori mai bogat în vitamina C decât lămâia.

    Stepa, de loc din Herculane, a aflat pe net de agronomul de la Teleorman care avea o adevărată pasiune pentru aronia. N-a mai durat mult până când într-o zi, s-au decis să înfiinţeze o plantaţie de aronia. Cum în România erau puţini care auziseră de aşa ceva, s-au gândit că trebuie să meargă undeva unde există astfel de plantaţii. Între sârbi şi bulgari, au ales pe aceştia din urmă, pentru că există tradiţie în domeniu, o piaţă deja formată, iar plantele se comportă bine la clima de aici.

    Cei doi au înfiinţat o companie în Bulgaria şi s-au apucat de treabă. Au arendat circa trei hectare de teren în zona Plovdivului şi au apelat la o firmă de consultanţă să înfiinţeze plantaţia. Pe bulgari i-au plătit în tranşe, iar ultima când a început producţia, că aşa e regula la ei, povesteşte Stepa. Pe când la noi, dai banii înainte şi poţi să te trezeşti şi fără plantaţie şi fără bani. De altfel, sunt destule cazuri în piaţă de investitori care s-au trezit furaţi.

    În viitor, nu este exclus însă ca cei doi să mai arendeze ceva teren în zonă cât de curând. Aronia este un arbust care rezistă până la temperaturi de minus 30 de grade Celsius. Fructele sunt mici, asemănătoare afinelor, de culoare neagră sau roşie şi au un gust amărui.

    Înfiinţarea unui ha de aronia costă undeva la 6.000 de euro, spune Stepa, iar investiţia se recuperează în doi ani după ce plantaţia intră pe rod. Ba chiar, se obţine şi ceva profit.

    În prezent, jumătate din plantaţie se află pe rod, iar la anul vor intra în producţie alte suprafeţe. Aronia are fructe chiar în primul an de la înfiinţare şi ajunge la maturitate în anul patru sau cinci, când se obţin circa 6 kilograme de fructe pe tufă. Cât despre cumpărători, cei doi nici nu-şi fac griji pentru că vin ei singuri să le cumpere producţia.

    Fructele de aronia se folosesc la producţia de dulceţuri şi sucuri, dar şi în stare uscată. Cea mai mare parte a producţiei este vândută în Bulgaria, dar cei doi încearcă să facă cunoscute aceste fructe şi la noi. În România, fructele uscate le vând cu circa 70 de lei kilogramul.

    Plantaţie de kaki la Balcic

    La ediţia din acest an a Indagra, cei doi au făcut senzaţie cu fructele de kaki. Datorită formei sale, fructul kaki sau fructul zeilor, cum mai este numit, este foarte asemănător cu roşia, iar culoarea acestuia variază de la galben spre portocaliu roşiatic. Fructele de kaki conţin o substanţă numită tanină care favorizează proprietăţile antioxidante ale fructului. Kaki este de 15 ori mai bogat în vitamina C decât lămâia şi are un conţinut mare de săruri minerale.

    Cei doi au arendat un hectar de teren agricol în apropiere de Balcic, unde au înfiinţat o plantaţie de kaki. Spre deosebire de aronia, la kaki se obţine producţie după 2-3 ani de la înfiinţarea plantaţiei, povesteşte Stepa. Kilogramul de kaki se vinde la preţuri între 1 şi 2 euro.

    După o experienţă de câţiva ani în domeniu, Viorel Stepa şi Marian Tudor – nişte pionieri în felul lor – au planuri mari şi pentru viitor. Aşa că n-ar fi exclus ca în câţiva ani să vedem plantaţii de aronia sau kaki şi la noi.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!