Fermierii cer sprijin cuplat de 200 euro/ha la orzul de bere și ajutor de minimis pentru hamei


Un studiu realizat la solicitarea Berarii României, care analizează culturile de orz, orzoaică de bere și hamei în România, a arătat care este starea actuală a acestor culturi și care ar fi soluțiile viabile pentru a stimula producția internă. Conform rezultatelor, introducerea unui sprijin cuplat de 200 de euro la hectar, ar putea transforma cultura orzului de bere într-una profitabilă.
Introducerea unui sprijin cuplat de 200 de euro/hectar ar transforma cultura orzului de bere în România într-una profitabilă, cu efecte economico-sociale pozitive în zonele rurale și în sectorul agroalimentar. Cultura de hamei este eficientă din punct de vedere economic, însă costurile crescute de înființare a plantaților descurajează creșterea suprafețelor. Concluziile aparțin unui studiu realizat de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), la solicitarea asociației Berarii României.
Citiți și: Liberta, orzoaica de la ITC Seeds care dă savoare berii

Dezvoltarea culturii orzului de bere, o oportunitate pentru fermieri
În prezent, cererea de materii prime agricole pentru bere este de două ori mai mare decât cantitățile livrate de agricultorii români. Acest lucru creează o oportunitate semnificativă de extindere și dezvoltare a acestor culturi la nivel local.
În timp ce hameiul are o capacitate bună de autofinanțare și de generare a capitalului, orzul de bere nu înregistrează aceleași performanțe. În acest sens, sprijinirea fermierilor pentru extinderea culturilor ar securiza aprovizionarea și ar dezvolta un lanț de producţie integrat, de la agricultură la produsul finit.
”Producția de bere din România este strâns legată de agricultura locală, care reprezintă prima sursă de materii prime. Dezvoltarea unor culturi rentabile securizează nu doar sectorul, ci oferă oportunități pentru fermierii români, pentru procesatori, pentru tot lanțul valoric. În cei douăzeci de ani de Berarii României, dialogul cu Ministerul Agriculturii a fost constant și mereu în direcția unor măsuri cu rezultate concrete pentru fermieri. Studiul ICEADR aduce la zi date importante privind cultura materiilor prime necesare berii. Obiectivul producătorilor este ca acestea să fie disponibile în România și la o calitate ridicată”, a declarat Constantin Bratu, Director General Berarii României.
În anul agricol care s-a încheiat, cultura de orz de bere nu a fost profitabilă în România
Potrivit studiului citat, în anul agricol 2024-2025, niciuna dintre culturile de orz de bere nu este profitabilă în România. Sprijinul financiar din prezent, de 219 euro/hectar, nu acoperă costurile fermierilor, iar ratele de rentabilitate sunt negative pentru toate variantele de orz analizate. În varianta acordării sprijinului cuplat, rentabilitatea culturilor ar putea crește de la pragurile negative din prezent – situate între -25% și -21% în funcție de tipul de cultură – până la niveluri de 7,7% – 17,8% pentru aceleași culturi.
”Ministerul Agriculturii dialoghează permanent cu fermierii, cu procesatorii de materii prime agricole și cu sectoarele care le folosesc în producție. Împreună cu Berarii României încercăm să identificam soluții care să încurajeze cultivatorii locali în extinderea suprafețelor cu orz de bere și hamei. Obiectivul nostru comun este ca producătorii de bere din România să poată achiziționa mai multă materie primă de proveniență locală și, în acest fel, să reducem importurile pentru aceste două tipuri de culturi. În prezent, există fonduri europene separate în cadrul intervenției DR-17 adresate cultivatorilor de hamei și celor de struguri de masă. De asemenea, sunt în pregătire ghidurile solicitantului”, a arătat Violeta Mușat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Citiți și: Orzoaica pentru bere. Lecție la Școala Fermierilor cu Octavian Petrescu și Cristina Strecopîtov
Cultura de hamei generează profit, dar este înființată pe suprafețe mici din cauza costurilor mari
În privința hameiului, studiul arată că resursele financiare alocate generează nu doar recuperarea integrală a investiției, ci și un profit net cumulativ care depășește valoarea ei. Însă costurile totale pentru înființarea unui hectar de plantație de hamei depășesc 13.000 de euro/hectar.
Este o posibilă explicație a faptului ca suprafețele cultivate în prezent nu depășesc 300 de hectare, față de 2.000 de hectare în 1994. Măsura propusă constă într-o schemă ”de minimis”, respectiv ajutor financiar direct cultivatorilor de hamei.
”Susținerea fermierilor români este prioritatea noastră numărul 1. De aceea, atunci când un sector economic vine cu propuneri care sunt în beneficiul acestora, așa cum o fac berarii, este important să le ascultăm. Creșterea suprafețelor cultivate cu orz de bere și hamei în România înseamnă cantități mai mari de materii prime agricole procesate local, utilizate mai departe de fabricile din țară. Adică valoare adăgată crescută pentru economia românească”, a transmis Ionel Ciunt, președintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.
Studiul identifică provocările, oportunitățile și soluțiile pentru a stimula producția internă
Studiul realizat de ICEADR la solicitarea Berarii României analizează culturile de orz, orzoaică de bere și hamei în România. Analiza evidențiază importanța lor strategică pentru industria berii și potențialul de dezvoltare agricolă la nivel național. Studiul își propune să ofere o imagine a stării actuale a acestor culturi; identifică provocările, oportunitățile și soluțiile pentru a stimula producția internă și a reduce dependența de importuri.
Studiul a fost lansat în cadrul unei dezbateri organizate marți -23 Septembrie, cu sprijinul Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților și a Ministerului Agriculturii.