• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scrisoare LAPAR pentru președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta: ”Lăsați producătorii agricoli dreptul să aleagă ce sistem de producție – dintre cele aprobate și legitime (convențional, biotehnologic sau organic) – răspunde cel mai bine nevoilor lor”

    agrointeligenta.ro -

    Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România  – LAPAR a transmis ieri, 12 mai, o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta, documentul fiind prezentat presei în premieră în cadrul dezbaterii organizate astăzi de către Agrointeligența la Parlamentul României.

    Fermierii îi cer șefului statului să fie ”consultați direct și constructiv în procesul de elaborare a poziției oficiale pe care România urmează să și-o facă oficial cunoscută pe tema cultivării OMG, deoarece decizia ne afectează major pe noi,  agricultorii din toate sectoarele agriculturii„.

    DSC_0798

    Agrointeligența vă prezintă textul integral al scrisorii semnate de președintele LAPAR Laurențiu Baciu,  și care a fost trimisă și premierului Victor Ponta, dar și conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor:

    ”Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a luat cunoștință cu interes de recentele modificări ale legislației europene privind cultivarea plantelor modificate genetic, precum și de propunerile de schimbare a legislației privind importurile de astfel de produse. Vă este bine cunoscut faptul că LAPAR așteaptă de ani de zile cu mare interes astfel de schimbări, anunțate de Președintele Barroso încă din 2008-2009, prin care Statele membre urmau să primească dreptul de a decide în această chestiune a biotehnologiilor agricole, chestiune de mare interes pentru fermierii din tara noastră, care au cultivat pe scară largă, cu productivități ridicate și în deplină siguranță, până în 2007, soia modificată genetic tolerantă la erbicide. Ne-am adresat autorităților din România în numeroase rânduri prin scrisori deschise și comunicate de presă, prin intermediul media, dar și în întâlniri directe, făcând apel să permiteți accesul pe piața României acestor tehnologii moderne și să lăsați producătorilor agricoli dreptul să aleagă ce sistem de producție – dintre cele aprobate și legitime (convențional, biotehnologic sau organic) – răspunde cel mai bine nevoilor lor. Ca si colegii nostri din alte țări, ne-am exprimat activ și am considerat în primă instanță, că propunerea Comisiei Europene ar putea duce la deblocarea situației actuale, decizia de cultivare urmând a se lua la nivel național.

    Ultimele informații care ne parvin, însa, atat prin presă, cât și de la colegii noștri, reprezentanți ai asociațiilor de fermieri de la Bruxelles, sunt de natură să ne îngrijoreze profund, deoarece Directiva (UE) 2015/412 anuntă, incă din titlu , că este menită să permită statelor membre ale UE să restricționeze sau să interzică cultivarea pe teritoriul lor a plantelor modificate genetic autorizate in UE. Cu alte cuvinte, se legifereaza dreptul de a invoca alte motive decat de natură știintifică, pentru a nu se tot inventa pseudo-dovezi ca produsele MG ar fi periculoase, EFSA să le respingă ca nefondate și totuși statele membre sa continue sa interzică OMG fară nicio baza legală! Astfel, se stabilește un precedent negativ care constituie un motiv de reală îngrijorare pentru producătorii agricoli.

    Romania este țara europeană cu cel mai mare potential de producere a soiei si porumbului, iar fermierii romani cunosc bine avantajele tehnologice, economice, de protecție a mediului ale cultivarii soiurilor MG. Atragem atentia autorităților din țara noastră că problematica OMG si orice decizii referitoare la aceasta tema trebuie sa aibă la bază criterii științifice și să fie în interesul fermierilor din România, nu să fie parte a unui joc politic din care România să iasă încă o data perdantă.

    Am luat act și de interventia unor europarlamentari români, care s-au pronuntat ca vor milita activ pentru interzicerea cultivarii pe teritoriul țării. Stiu oare domniile lor ca există institutii europene abilitate sa faca evaluarea riscurilor, ca tot ce e pe piață este sigur si ca a trecut prin zeci de ani de testare si monitorizare de toate felurile, stiu ca se importa masiv pe piata UE aceste produse (UE fiind, de fapt, dependentă de importul de proteina vegetală) si că nu s-a documentat și CONFIRMAT de autoritățile abilitate niciun singur caz de efect negativ pentru sanatatea oamenilor si animalelor?

    Am apreciat că în noul cadru financiar multianual îsi gasește locul sprijinul cuplat pe care fermierii din sectorul vegetal urmează să îl primească din acest an. Este o veste bună că pe lista propusă figurează și soia, pentru că în România suprafețele au scăzut considerabil după 2006, ca urmare a interzicerii cultivării soiei modificată genetic. Dar, ne întrebăm și vă întrebăm de ce ar trebui sa facem eforturi bugetare considerabile intr-o perioadă grea pentru Europa in loc, pur si simplu, sa valorificăm avantajele competitive ale unor țări precum România, care pot fi potențate prin introducerea tehnologiilor de ultima ora, la fel precum au contribuit la transformarea multor țări din America de Sud in puteri agricole de nivel mondial?

    Solicitam, cu acest prilej, domnule Presedinte , să fim consultați direct și constructiv în procesul de elaborare a poziției oficiale pe care România urmează să și-o facă oficial cunoscută pe tema cultivării OMG, deoarece decizia ne afectează major pe noi, agricultorii din toate sectoarele agriculturii”.




    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!