• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputatul Liviu Harbuz inițiază în Parlament un proiect de lege care-i va ajuta pe fermieri să-și vândă produsele: România va avea piețe volante pe bani europeni

    agrointeligenta.ro -

    Deputatul Liviu Harbuz, Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, lucrează de mai mult timp la un proiect legislativ care să îi ajute pe fermieri să își vândă direct produsele în cele mai bune condiții: Legea piețelor volante!

    Parlamentarul a declarat pentru Agrointeligența că va depune o inițiativă legislativă care să creeze cadru legal pentru organizarea piețelor volante în toate localitățile. ”Am avut discuții atât cu fermierii, cât și cu colegi deputați și cu autorități locale. Toată lumea vrea să se implice și am găsit inclusiv și portița pentru a implementa acest proiect cu fonduri europene, astfel încât să existe investiții minime, dacă nu chiar zero pentru producătorii agricoli”, a declarat Liviu Harbuz pentru Agrointeligența.

    Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură spune că Legea piețelor volante i-a venit după ce a văzut că în străinătate, acest tip de comerț este tot mai apreciat. Mai mult, există deja modele care funționează în țară, așa cum este piața volantă organizată de Consiliul Județean la Sibiu și unde zeci de fermieri locali își vând produsele într-o locație apropiată de centrul orașului.

    ”Voi depune proiectul, mai ales că am văzut forma revizuită a noului PNDR și am identificat măsurile unde atât fermierii, cât mai ales autoritățile sau asociațiile agricole se pot încadra pentru achiziția de puncte mobile de vânzare. Acestea vor fi plătite cu bani europeni și vor avea sistem pentru păstrarea la rece, apă curentă, curent, tot ce îi trebuie unui comerciant pentru a-și desfășura activitatea în condițiile pe care le cere UE, respectiv regulile de siguranță alimentară”, a mai spus parlamentul PSD.

    piata volanta

    Liviu Harbuz a mai subliniat că se numără printre parlamentarii care nu consideră că închiderea hipermarketurilor pentru o zi pe săptămână – duminica, va crește consumul de produse alimentare.

    Piețele volante sunt prima măsură ce trebuie luată pentru a ajuta producătorii români și nu închiderea marilor magazine în care și aceștia își comercializează produsele. Dacă mergem după logica domnilor Săpunaru și Gheorghe, o să ne trezim că azi-mâine vin cu un proiect să închidem duminica și bisericile, ca să fie sprijinită economia socială”, a declarat parlamentarul. El apreciază chiar că inițiatorii proiectului care vrea să închidă duminica marile magazine  – deputații PNL Nini Săpunaru și Tinel Gheorghe și-au pierdut busola politică, întrucât este un paradox ca un partid ce se declară de dreapta să restricționeze mediul privat și antreprenorii, indiferent de dimensiunea afacerii lor. 

    ”Constat astfel, cu tristețe, că liberalii nu și-au pierdut doar capul, dar și-au pierdut și doctrina politică de dreapta, cea în care politicul se dorește a fi un partener al mediului de afaceri – atât celui de la cel mai înalt nivel, cât și celui mic, de familie. Ignorând acest fapt, cei doi parlamentari nu au luat în calcul că, în cultura românească din ultimii 25 de ani, cumpărăturile de duminică au devenit un obicei de familie, unul care generează zeci de mii de locuri de muncă, întrucât, potrivit estimărilor făcute de marile rețele comerciale, 45% din volumul vânzărilor săptămânale este realizat în zilele de weekend”, a spus Liviu Harbuz.

    El a mai apreciat că ”invocarea unor politici comerciale din state europene – multe dintre ele care acum renunță treptat la a mai interzice activitatea de duminică a supermarketurilor, este un politicianism ieftin care ne-a adus unde ne-a adus pentru că ne-am grăbit să copiem totul de afară, fără să ne gândim la ce e bine pentru noi, la cum putem adapta deciziile luate de alții pentru a ne rezolva problemele de la noi de acasă”.

    Închiderea supermarketurilor duminica NU este soluția pentru a încuraja consumul de produse românești. Soluția este în sprijinirea fermierilor și a procesatorilor noștri să realizeze un parteneriat cu marile rețele comerciale. Noi trebuie să promovăm inițiative legislative care să permită micilor producători să profite de interesul oamenilor pentru centrele comerciale, să fie prezenți cu produsele lor, mai ales cu cele tradiționale, atât în piețe volante, cât și pe rafturile marilor rețele comerciale – Liviu Harbuz, deputat PSD și Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului