Cea mai simplă metodă de a crește profitul unei ferme vegetale. Ion Rucsandescu, Neamț: Investiția nu este mare și asigură plus valoare producției agricole
agrointeligenta.ro -Fermele vegetale din România sunt la răscruce: fără o integrare a producției, agricultorilor le este tot mai dificil să reziste pe o piață în care procesarea devine condiție de bază pentru profiul agricol.
La Neamț, la Întreprinderea Individuală Antal Iustin, una dintre cele mai cunoscute ferme din județ, investițiile se țin lanț. Abia ce s-a făcut recepția unui uriaș siloz de 4.500 de tone, realizat în proporție de 50% cu fonduri europene nerambursabile, și o valoare totală de peste 1,6 milioane de euro. ”Suntem mulțumiți de lucrare, că am reușit să finalizăm proiectul care să dea un plus valoare producției noastre agricole”, a declarat pentru Agrointeligența Ion Rucsandescu, directorul economic al fermei poziționate în localitatea Țibucani.
Cu o suprafață cultivată de circa 1.500 de hectare, ferma are doar producție vegetală, așa că este mereu la mâna celor care îi cumpără recoltele. ”Anul trecut, prețurile au fost mici și, din păcate, apreciem că ele vor scădea și mai mult, dar vom avea și producții mai reduse”, preconizează directorul economic care a dezvăluit pentru Agrointeligența care este, după analiza sa, soluția pentru ca fermele vegetale să facă un profit mai mare. ”FNC-urile. Nutrețurile combinate cred că vor deveni, în câțiva ani, singura modalitate prin care fermele vegetale, fermele mari și mijlocii, vor mai putea să facă profit. Investiția nu e nici foarte mare, se ambalează nutrețurile și apoi se vând către fermele de animale. Este cea mai simplă și mai eficientă metodă de a da plus valoare unei recolte din câmp”, a explicat Ion Rucsandescu.
Un alt element ce nu trebuie neglijat de afacerile agricole care vor urma acest trend va fi rețeta nutrețului. ”Aceasta trebuie să fie una care să aibă în vedere atât cererea de piață, cât și producția agricolă din fermă”, explică directorul. El recunoaște că la ferma nemțeană unde activează nu există încă un FNC, dar acesta este următorul pe lista de investiții, mai ales că, de ani buni, la Țibucani se cultivă și triticale, foarte apreciate pe piață.
FNC-urile sunt viitorul fermelor vegetale care nu vor integra producția prin creșterea animalelor. Investiția nu este mare și asigură plus valoare producției agricole – Ion Rucsandescu, director economic Întreprindere Individuală Antal Iustin din Țibucani, județul Neamț.