De ce este mai scumpă varza în acest an. Explicația unui producător de varză de Buzău


Românii au observat deja că varza din această toamnă are un preț ușor mai ridicat, dar fiind un produs lamare căutare, nu duce lipsă de clienți, în ciuda majorării de preț. Producătorii știu acest lucru și mizează pe calitate atunci când își scot marfa la vânzare. Anul acesta, varza românească se vinde din poarta fermei începând de la 1 – 1,2 lei/kilogram, însă în piețe poate să ajungă și la 3 lei/kilogram.
Legumicultorii români au apreciat că anul acesta au existat costuri mai mari cu producerea verzei românești, de aici și prețuri mai ridicate. Fermierii spun că inputurile s-au scumpit, bolile au fost mai prezente decât în alți ani, la fel dăunătorii, iar la final, când trag linie, abia dacă își pot acoperi costurile cu lucrările.
Citiți și: Soiul de varză de toamnă Licurișca – reînviat de cercetătorii români, după mai bine de 100 de ani

Investiție de circa 15.000 de lei pentru un hectar de varză
Viorica Ciric este o legumicultoare din județul Brăila, comuna Vișan și de 20 de ani cultivă varză românească, ardeioase și pepeni. Anul acesta din cele 31 de hectare lucrate, două hectare au fost dedicate verzei. Preferata consumatorilor, pe care fermierii tind să o cultive cel mai mult, este varza fde Buzău, a spus legumicultoarea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Semințele sunt achiziționate chiar de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, iar răsadurile sunt realizate în propriile sere.
”Cultivăm varză de 20 de ani, acum avem pe două hectare. Noi punem varză românească, aceasta este cea mai cautată de pe piață. Investim în culturi, avem sisteme de irigații cu picurare, cu contor în față, cât consumăm, atât plătim. Noi pornim de la semințe, un an cumpărăm semințele, un alt an le producem noi. Pentru un hectar de de varză, cu udare, cu plantare, cu tot, cred că investim în jur de 15.000 de lei”, a spus Viorica Ciric, legumicultoare.
Costurile, atât pentru răsaduri cât și pentru producerea verzei românești, de la răsad până la recoltare au crescut destul de mult, a menționat legumicultoarea din județul Brăila.
”Noi, ca producători, nu avem timp să mergem și în piață. Noi recoltăm varza și e preluată de samsari la un preț de 1 – 1,2 lei/kg. La piață, cumpărătorii o pot găsi la preț dublu, 3 lei/kg. Varza de Buzău se seamănă undeva cam după 15 mai, cel târziu în 15 iulie, ar trebui terminat răsăditul, plantatul în câmp și se începea culesul cam după 20 octombrie, dar acum poate fi mai devreme sau mai târziu, însă în octombrie se taie varza. La hectar ar trebui să avem o medie de 40-45 de tone pe hectar, dar de multe ori calculele de pe hârtie nu ies cu cele din câmp. Cea mai mare problemă este că noi, fiind un bazin legumicol, nu avem o piață de desfacere unde să vindem la adevăratul lor preț. Produsele fitosanitare s-au scumpit și ele, sunt de 2-3 ori mai mult față de anii precedenți și noi am ajuns să muncim, să ne scoatem cheltuielile și dacă mai avem acolo o bancă, două, noi nu mai rămânem cu nimic. S-au mărit prețurile la toate, dar numai la noi au rămas aceleași” a explicat fermiera.
Citiți și: Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

Legumicultoare: Când tragi linie, ori ai scos ce ai investit, ori ești sub ce ai investit
Viorica Ciric a mai subliniat că, din cauza schimbărilor climatice, varza din acest an a trebuit să suporte mai multe provocări îmn materie de boli și dăunători. Deja, a menționat legumicultoarea ”pesticidele pe care le folosim nu mai fac față”.
”Au fost dăunătorii aceștia, iar produsele pe care noi le-am dat nu mai sunt eficiente. La varză mai este o boală care o strică la frunze și cotor, imediat după ce încep să se trângă frunzele. Tratată cu fungicid, este la fel, nu își face efectul. Poate este vorba despre climă, despre apa pe care o folosim, este apă din râu, poate se devarsă dejecții, nu știm. A fost și secetă și o ploaie acidă care a venit cu boli, am investit bani pentru a le trata și tot nu le-am scos la capăt. Primăvara când trebuie să facem răsadurile este frig și facem focuri în sere și ne chinuim foarte tare și iarna, când trebuie să fie frig, să omaoare toți dăunătorii, este cald. Când tragi linie, la final, ori iese ce ai investit, ori ești sub linie”, a punctat Viorica Ciric pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Fermiera a mai precizat că ar încerca să încheie lanțul și să producă varză murată, însă au descurajat-o numeroasele aprobări care îi trebuie și în general birocrația de care s-a lovit când a pus pe masă această propunere, astfel că a renunțat deocamdată la idee.