• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Soiul de varză de toamnă Licurișca – reînviat de cercetătorii români, după mai bine de 100 de ani

  Angelica Lefter -

  Soiul românesc de varză de toamnă ”Licurișca” a fost readus la viață de cercetătorii români de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău. Pentru această realizare, echipa de cercetători a fost medaliată cu aur în cadrul unei gale a cercetării organizată de Universitatea Dunărea de Jos.

  Licurișca este unul dintre cele mai vechi soiuri de varză cultivat pe teritoriul României, un soi care a dispărut din cultură. Oamenii de știință au reușit, printr-o adevărată arheologie genetică, să-l restaureze.

  Citește și: Obținerea răsadurilor de varză: soiuri, perioade semănat, îngrijire, plantare


  Licurișca – un soi de varză rezistent și foarte bun din punct de vedere gastronomic (foto: agerpres.ro)

  Soiul de varză Licurișca va fi din nou pe piață

  Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au fost medaliaţi cu aur în cadrul Salonului Inovării şi cercetării UGAL INVENT 2023, pentru performanţa de a ”reînvia” soiul de varză ”Licurişca”, vechi de peste 100 de ani, în urma unor amănunţite cercetări de arheologie genetică.

  Echipa Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău este formată din: Costel Vînătoru, Bianca Muşat, Camelia Bratu, Geanina Negoşanu, Matilda Popescu, Dorel Hoza – a primit distincţia pentru Research regarding restoration of the main identity traits of old Romanian autumn cabbage variety, Licurişca (Cercetare privind restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăţi de varză românească de toamnă – Licurişca), potrivit Agerpres.

  „Este vorba despre o gală a cercetării organizată de către Universitatea Dunărea de Jos, unde au fost prezentate realizări ale cercetării, inovării româneşti. Noi am participat cu o lucrare care a tratat restaurarea soiului de varză ‘Licurişca’, o lucrare spunem noi de arheologie genetică, pentru că acest soi este considerat unul dintre cele mai vechi soiuri de varză cultivat pe teritoriul României, un soi care a dispărut din cultură, înlocuit din păcate cu altele din import. Noi am încercat să îl readucem la viaţă. Am debutat cu acest program la Congresul Mondial al Horticultorilor de la Angers anul trecut, unde am prezentat o parte din munca noastră depusă pentru restaurarea acestui soi. Acolo lucrarea a fost acceptată pentru a fi publicată în cel mai prestigios jurnal de horticultură a lumii, iar la Galaţi am primit medalia de aur”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

  Citește și: Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

  Licurișca, soi românesc de varză: caracteristici

  Soiul de varză ”Licurişca” se remarcă prin rezistenţa sa, mărimea, dar şi prin calităţile sale ideale în gastronomie.

  ”Am strâns resurse genetice din toată ţara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toţi Balcanii. La noi vorbim de varietăţi de ”Licurişca” de Buzău, de Brăila, Ialomiţa sau Bărăgan sau de Prahova, varietăţi dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele. Cercetările continuă în sensul în care vrem să restaurăm soiul de varză tomnatică de Buzău, o varietate din ”Licurişca”, apoi soiul de varză ”Inimă de bou”, a nu se confunda cu soiul de tomate, varza căpăţânoasă de Buzău, care au avut ca trunchi comun varza ”Licurişca”. Am strâns aceste varietăţi şi am restaurat acest soi care poate intra în piaţă. Documente despre acest soi găsim de la 1872, la 1896 avem o referire şi cea mai frumoasă descriere o găsim la 1926. Iată un soi vechi care a fost neglijat”, a precizat directorul BRGV.

  Cercetătorii au reuşit, în ultimii ani, pe lângă varza ”Licurişca”, să salveze nenumărate soiuri de tomate dispărute din cultura locală şi naţională şi să aclimatizeze alte soiuri exotice care pot fi cultivate cu succes, în contextul climatic actual.


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”