• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum (nu) se naște asocierea agricolă la Suceava: Cameră agricolă cu președinte ”expirat” și cooperativă cu fermieri individualiști

  agrointeligenta.ro -

  În timp ce toată lumea vorbește despre asocierea agricolă, practica e cea care ne omoară. De fapt, ea doar este mimată pentru că, în realitate, proiectele pornite de fermieri la comun au șanse mici să supraviețuiască dintr-un motiv sau altul.

  Un caz demn de analiză este județul Suceava unde, până recent, toată lumea vuia entuziasmată de două proiecte agricole care ar fi trebuit să se constituie într-un sprijin real pentru fermieri: Camera Agricolă și Cooperativa Agricolă Bucovina.

  Camera agricolă cu un președinte al cărui mandat a expirat

  În septembrie 2013, Prefectura Suceava organiza alegerile pentru constituirea Camerei Agricole Judeţene. Acestea au fost gândite ca organizaţii ale fermierilor, care să se autofinanţeze prin cotizaţii ale membrilor şi care să aibă personal specializat care să ofere sprijin concret agricultorilor şi să faciliteze accesarea cât mai multor fonduri.

  Alegerile au presupus cheltuieli şi foarte multă mobilizare, fiind organizate secţii de votare în fiecare localitate din judeţ. Sute de funcţionari publici au lucrat la secţii, făcând muncă voluntară. La alegerile organizate pe 8 septembrie 2013 au participat 13.906 agricultori, care au reprezentat 12,57% din numărul total de suceveni care au avut drept de vot.

  Preşedintele ales al Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Suceava a fost Sorin Arcadie Popescu, fost prefect al Sucevei, în timp ce vicepreşedinte a fost ales Mircea Nicolae Mîrza. În total, au fost aleşi 24 de membri ai Camerei Agricole Suceava, cu mandate de un an de zile.

  Alegeri pentru camerele agricole urmau să aibă loc în fiecare judeţ în parte, iar apoi urma să fie aleasă şi conducerea Camerei Agricole, la nivel naţional. Cum alegeri nu s-au organizat decât în câteva judeţe, Camera Agricolă Suceava nu a funcţionat în adevăratul sens al cuvântului niciodată. Între timp, mandatul de un an de zile al conducerii de la Suceava s-a încheiat demult, iar acum nimeni nu mai speră în resuscitarea acestui proiect.

  Cooperativa Agricolă Bucovina, un nou proiect deja îngropat

  În toamna anului trecut a urmat lansarea Cooperativei Agricole Bucovina. Aceasta urma să funcţioneze după modelul unei cooperative franceze pe care fermierii suceveni au vizitat-o. Cooperativa a avut 12 membri fondatori, fermieri mari, însă se spera ca acesta să fie doar începutul. Ideea era că printr-o cooperativă agricolă mare fermierii pot fi mult mai puternici, atât la achiziţii, cât şi la vânzarea de produse.

  Primul obiectiv al cooperativei era ridicarea unui siloz de mari dimensiuni, la Dărmăneşti, lângă calea ferată.

  Gheorghe Chiriac, ales preşedinte al cooperativei, a declarat pentru Monitorul de Suceava că proiectul, demarat în trombă, nu mai este viabil.

  “Am încercat tot ce a fost posibil, am avut mai multe întâlniri, speram să facem un prim contract mare, însă m-am zbătut degeaba, nu am fost susţinut de majoritatea celorlalţi fermieri. Din păcate, fiecare se va descurca în continuare pe cont propriu, eu nu pot trage singur un car atât de mare”, a spus dezamăgit Chiriac.

  Concluzia care se poate trage este că deocamdată nici micii fermieri, dar nici cei mai mari, nu au reuşit să se aşeze la o masă comună, fapt care reprezintă un mare handicap în raport cu ce se întâmplă în alte ţări membre ale Uniunii Europene.

  Sursa: Monitorul de Suceava

  Foto: www.fabricadecarne.ro   


  Te-ar mai putea interesa

  Concluziile unui fermier din Ialomița. Ce produse a folosit ca să aibă producția dorită de pepeni 31 octombrie – termenul limită pentru depunerea online a cererii pentru accesarea Submăsurii 17.1 Ora de iarnă 2021. Când se schimbă ora în 2021

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, APIA: Plata avansului din subvenții – finalizată în 3 săptămâni! Un fermier s-a ales cu mașina confiscată după ce a încercat să-și protejeze culturile de mistreți Grâul MATIF a depășit 280 de euro pe tonă