• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ședință de șase ore pentru Comitetul de Monitorizare a PNDR 2014-2020: A rămas în picioare lanțul scurt de integrare a producției în cadrul OIPA. La proiectele pe irigații devin eligibile și generatoarele de energie neconvențională

    Gabriela Gimbășanu -

    Comitetul de Monitorizare al Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 a avut loc astăzi la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și s-a încheiat în jurul orei 15:00, după discuții-maraton ce au durat nici mai mult nici mai puțin de șase ore.

    Ministrul Daniel Constantin nu a fost prezent la întâlnirea de astăzi, în schimb, din partea MADR a participat secretarul de stat George Turtoi, care este cel responsabil cu coordonarea Planului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, precum și o serie întreagă de directori și șefi de servicii care au susținut prezentările pentru măsurile din PNDR.

    Punctele abordate au fost multe și sensibile, iar opiniile distincte a făcut ca sedința să se prelungească mai mult decât se așteptau cei prezenți. “Așa cum am bănuit, ședința a fost presărată cu mici momente tensionate. Dar totul a decurs în limite normale, având în vedere faptul că au fost prezentate criteriile de eligibilitate, criteriile de selecție și punctajele la aproximativ zece măsuri și submăsuri care se intenționează să fie lansate în perioada imediat următoare, respectiv luna iunie, cel puțin la nivel consultativ. Dată fiind diversitatea subiectelor și a problemelor s-au mai trezit și patimi aprinse”, a declarat pentru Agrointeligența Constantin Leonte consultant în accesarea fondurilor europene și membru al Comitetului de Monitorizare.

    cules de mere

    Sectorul pomicol a stârnit numeroase discuții

    Măsurile care au stârnit patimi mai aprinse sunt cele dedicate sectorului privat. “Măsurile îndelung dezbătute, au fost cele care vizează plantațiile pomicole și cele care vizează procesarea produselor agricole și pomicole. În sală au fost reprezentanți vocali ai asociațiilor profesionale și interprofesionale de profil. S-au stârnit anumite discuții pentru anumite punctaje și criterii, dar nu au fost lucruri sau propuneri care nu s-au putut armoniza”, ne-a mărturisit Constantin Leonte, despre cele mai sensibile măsuri supuse porpunerilor și discuțiilor.

    Pentru a afla și poziția fermierilor, am luat legătura cu Constantin Bazon, care a reprezentat Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, la ședința de astăzi. Potrivit agriucltorului vrâncean, s-a vrut a fi discutate mai multe măsuri, începând de la Măsura 4.1 A Investiții în explotații pomicole, 4.2 A-Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol, până la măsurile care vizează irigațiile și investițiile în infrastructura rurală. ”Dacă la unele măsuri nu avem de făcut prea multe comentarii, la una dintre măsuri, cea de procesare a produselor agricole acolo se dorea ca la producere-procesare-comercializare să nu mai fie considerată OIPA lanț scurt de integrare a producție. Cu ajutorul altor colegi, cum ar fi Rompan și cei de la procesare produselor din avicultură și alții, am reușit să convingem Autoritatea de Management, pe cei de la AFIR și Comisia Europeană că este absolut necesar să se considere lanț scurt de integrare a producției în cadrul OIPA. Astfel, producătorul încheie contracte cu procesatorul consacrat în procesare care, la rândul lui, este membru OIPA și comercializează producția prin lanțul de comercializare OIPA. După toate argumentările noastre Comisia Europeană și-a retras punctul de vedere și s-a apreciat că vor fi punctați și beneficiarii de proiecte care vor realiza producere-procesare-comercializare prin membri OIPA”, a explicat Constantin Bazon pentru Agrointeligența.

    Lanțul scurt de integrare a producției în cadrul OIPA a reprezentat, de altfel, unul dintre amendamentele propuse și, în cele din urmă, votate și agreate de cei prezenți la întâlnirea Comitetului de Monitorizare.

    ”Pe măsura de realizare a investițiilor în pomicultură am sugerat ca și plantanțiile de nuc, nucul, care nu este prins la criteriile de evaluare, să fie trecut la criterii. Dar, în cele din urmă mi s-a argumentat faptul că Comisia Europeană nu a acceptat acest lucru. Plantațiile de nuci sunt acceptate ca și investiție, în schimb nu est punctat suplimentar așa cum ne-am fi dorit. Fermierii sunt foarte intresați de aceste plantații”, a mai precizat reprezentantul fermierilor.

    ”Punctul de vedere al LAPAR-ului este clar vizavi de integrarea producției, cum că aceasta nu poate fi făcută la poarta fermei. Nu ne apucăm să facem proiecte și peste 5 ani să ne trezim că am creat condiții artificiale. Considerăm că prin intermediul OIPA putem face întradevăr integrare de producție”, a mai spus Bazon.

    Generatoarele și energia neconvențională devin cheltuieli eligibile pentru irigații

    O altă discuție importantă a vizat sectorul de irigații. ”Am încercat ca, în cazul investițiilor pe care le facem, să prindem în proiect și generatoarele de curent sau energia neconvențională, lucru care a fost acceptat”, a spus Constantin Bazon.

    Pe aceeași temă, reprezentantul Comisiei Europene la investițiile pentru irigații a venit cu propunere care a fost pe placul fermierilor. ”S-a propus ca punctajul la criteriile de selecție, la pierderile de apă să fie modificat și chiar am fost de acord cu această propunere pentru că pierderile de apă la sistemele noastre de irigații sunt undeva la 30-40%. Se acordau 15 puncte pentru o economie de 10%. Am fost de acord ca pentru 15% economie să se acode un punctaj de 20 de puncte”, a mai spus Bazon.

    Vom vedea rezultatul discuțiilor de astăzi în momentul în care va ieși Ghidul Solicitantului aferent fiecărei măsuri și submăsuri. Chiar și după publicarea lor în varianta consultativă, se mai pot formula propuneri și recomandări – Constantin Leonte consultant în accesarea fondurilor europene și membru al Comitetului de Monitorizare.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!