Elveția plănuiește să își sacrifice o parte din vaci, din cauza taxelor din SUA

Elveția vrea să își sacrifice o parte din vaci, din cauza taxelor pe brânzeturi impuse de americani. SUA au impus o taxă vamală de import de 39% la brânza elvețiană, ceea ce a dus la un surplus de lapte în Elveția. Ca urmare a acestor măsuri, fermierii elvețieni iau în considerare reducerea producției și sacrificarea a aproximativ 25.000 de vaci.
Tariful pentru exporturile de brânzeturi elvețiene către SUA a făcut parte dintr-o schimbare de politică comercială a administrației Trump. Combinată cu alte tarife și deprecierea dolarului american, aceasta a ridicat rata de impozitare a importurilor elvețiene la peste 50%, relatează Infagro, citată de Agroportal.

Fermierii elvețieni vor să își sacrifice o parte din vaci, din cauza surplusului de lapte
Prețurile brânzeturilor elvețiene din SUA au crescut vertiginos de la 15-50 de dolari pe kilogram la 20-70 de dolari pe kilogram. Drept urmare, fermierii elvețieni se confruntă cu o supraproducție internă de lapte, cauzată atât de noul tarif, cât și de o primăvară neobișnuit de ploioasă care a produs producții record de lapte de la cele 550.000 de vaci ale țării.
Citește și: Fermierii nemți se plângă că cei din Elveția cumpără masiv terenuri agricole în Germania
Ca răspuns, producătorii de brânzeturi intenționează să reducă producția cu 5%. IP Lait, o organizație care reprezintă sectorul produselor lactate, a propus o reducere a producției anuale de lapte cu 50.000 de tone — aproximativ echivalentul productivității a 25.000 de vaci. Cea mai rapidă modalitate de a realiza acest lucru este sacrificarea vacilor, ceea ce a provocat îngrijorare considerabilă în rândul fermierilor elvețieni.
Citește și: UE a stabilit cote de import pentru carnea de porc, lactate și mai multe produse agricole din SUA
Pe termen lung, guvernul elvețian explorează noi acorduri comerciale internaționale cu regiuni precum America Latină, India și China. La nivel intern, industria promovează campanii de încurajare a consumului de lactate și are în vedere producția de produse lactate alternative, inclusiv mozzarella și iaurt, pentru a stabiliza piața.





